De Standaard

Mensen vluchten dak op bij woontorenb­rand

Een brand in een Brusselse woontoren heeft gisteren heel wat schade en paniek veroorzaak­t. Bewoners zagen geen uitweg en vluchtten het dak op.

- VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER

BRUSSEL I Een grote rookpluim in Brussel die tot ver zichtbaar was, voorspelde gisterocht­end weinig goeds. In een sociale woontoren van vi jftien verdieping­en hoog in de Hoogstraat was brand uitgebroke­n. Het voorval deed velen meteen denken aan de dodelijke brand in de Londense Grenfellwo­ontoren.

Ook in de nabi je omge ving waar in he t J ustitiepal­eis nog maar net het proces tegen terrorist Salah Abdeslam was gestar t, werd e ven he t ergste ge vreesd, maar beide zak en hielden geen verband met elkaar. In afwachting van de brandweer waren der tien personen al gevlucht naar het dak. Door de dikk e rookpluim in de trappenhal, konden zij geen andere kant uit.

In lichterlaa­ie

‘Bij aank omst stond de vi jfde verdieping volledig in lichterlaa­ie’, zegt Marc Debreucker, sergeantma­joor bi j de Brusselse brandweer. ‘We kregen meteen te horen dat er mensen naar het dak gevlucht waren. Daar trof fen we ook veel mensen aan die moeilijk ter been waren. Z o was er een vrouw met een looprekje en ook een gezin me t een baby en een kindje van t wee jaar. Het was er ontzettend koud, dus hebben we onze jassen aan hen gegeven in afwachting dat we veilig naar bene den konden.’

Het mag een wonder heten dat er niemand gewond raakte. Twee personen hadden wat te veel rook binnengekr­egen en werden onderzocht in he t SintPie terszieken­huis, dat rechtover de woontoren ligt.

In totaal werden in de cafetaria ook 32 personen opge vangen. ‘Twee kamers zi jn volledig vernield, maar ook aanpalende delen hebben veel water en rookschade opgelopen. Een aantal appar tementen is toch onbe woonbaar.’

‘Voor de 32 be woners die nie t meteen kunnen terugk eren, wordt nu zo snel mogelijk een oplossing gezocht.’ Dat zegt Brussels burgemeest­er Philippe Close (PS), die zelf ter plaatse k wam.

Noodopvang

‘We hebben niet meteen zoveel noodopvang. Daarom zullen we een beroep doen op hotels. En een deel van de be woners kan ook worden opgevangen door familieled­en. Onder tussen zoekt he t

‘We hebben onze jassen gegeven aan de mensen die het dak op waren gevlucht’ MARC DEBREUCKER Brandweer Brussel

‘Er wordt gedacht aan een kortsluiti­ng. Met het gebouw zelf was alles in orde’ PHILIPPE CLOSE Burgemeest­er Brussel

OCMW voort naar een oplossing.’

Over de oorzaak van de brand is he t nog k offiedik ki jken. De schade is zo groot dat het moeilijk wordt om te bepalen waar de brand precies ontstond. ‘ Er wordt in de richting gedacht van een kortsluiti­ng’, zegt Close. ‘ Met het gebouw zelf was alles in orde,’verzekert hij.

 ?? © rdb ?? De schade aan de woontoren is aanzienlij­k.
© rdb De schade aan de woontoren is aanzienlij­k.
 ?? © rdb ?? Marc Debreucker en Ilse Van de keere zijn opgelucht dat alles goed verlopen is.
© rdb Marc Debreucker en Ilse Van de keere zijn opgelucht dat alles goed verlopen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium