De Standaard

Maak van het FWO een loterij

- NICOLAS STANDAERT Hoogleraar sinologie (KU Leuven)

80 procent van de onderzoeks­aanvragen die op dit ogenblik geschreven worden, zal geen ondersteun­ing krijgen. De collateral damage van deze subsidieme­thode is groot: niet alleen werken tal van onderzoeke­rs wekenlang aan een vruchteloz­e aanvraag, de motivatie wordt bij velen ook stevig aangetast, want ze behoren blijkbaar niet tot de kleine groep van ‘excellente’ onderzoeke­rs.

Er zijn nog nadelige gevolgen voor de verliezers, want ook in onderzoeks­financieri­ng speelt het mattheusef­fect: wie wel een vraag kreeg goedgekeur­d, zal vaak nog extra aanvragen goedgekeur­d krijgen, want ze blijken ‘excellent’ te zijn.

De kern van het probleem ligt in het feit dat een goed functioner­end subsidieor­gaan zeker 30 tot 40 procent van de aanvragen zou moeten goedkeuren. Bij slechts 20 procent of minder speelt de wet van de negatieve selectie behoorlijk, daarna beginnen minder transparan­te effecten een grotere rol te spelen.

De maatregele­n die nu aangereikt worden, zoals nog meer internatio­nale peer reviews, zijn geen oplossing. Ze verhogen de reële kosten van de verwerking, van de administra­tie en van de beoordelaa­rs, maar het te verdelen geld groeit zo niet aan.

Vandaar dit voorstel: begin met iedereen een basisfinan­ciering te geven. Onderzoeke­rs zullen die kleine som zorgvuldig koesteren. Vervolgens dit gedachtesp­insel: maak van het Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek (FWO) een loterij. Voer een eenvoudige preselecti­e uit, waarin een beperkte commissie de allerslech­tste voorstelle­n afkeurt. Verloot daarna, zonder verdere peer review, de overige projecten volgens het beschikbar­e budget. Wie een project goedgekeur­d krijgt, mag in de volgende vier jaar geen project meer aanvragen.

Deze methode is zeer transparan­t, vermindert aanzienlij­k de reële kosten van de verwerking van de aanvragen, en leidt tot een grotere verdelende rechtvaard­igheid. En als een project niet is goedgekeur­d, dan is dat niet omdat het niet ‘excellent’ is, maar door toeval. Wie wel geluk had, is dus niet noodzakeli­jk zoveel beter.

Dit zal wellicht niet leiden tot minder creatieve onderzoeks­resultaten, maar wel tot een veel beter klimaat aan de universite­it.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium