De Standaard

DEPRESSIEF SINDS DAVOS

- JOSEPH E. STIGLITZ © Project Syndicate Joseph E. Stiglitz is Nobelprijs­winnaar Economie. Auteur van ‘De euro’. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde econoom aan het woord.

Al sinds 1995 bezoek ik de jaarlijkse vergaderin­g van het Wereld Economisch Forum in Davos, waar de zogenaamde wereldelit­e samenkomt om de problemen van de planeet te bespreken. Ik ben er nog nooit zo moedeloos van teruggekee­rd als dit jaar.

De wereld wordt door bijna onoplosbar­e problemen geplaagd. De ongelijkhe­id neemt snel toe, vooral in de geavanceer­de economieën. De digitale revolutie schept ernstige risico’s voor de privacy, de veiligheid, de werkgelege­nheid en de democratie, uitdaginge­n die worden vergroot door de toenemende monopoliem­acht van enkele Amerikaans­e en Chinese datareuzen, zoals Facebook en Google. De klimaatver­andering is een existentië­le dreiging voor heel de wereldecon­omie zoals wij ze kennen.

De antwoorden zijn misschien nog deprimeren­der dan de problemen. De ceo’s uit alle windstreke­n beginnen hun speech meestal door het belang van waarden in de verf te zetten. Ze verklaren dat ze niet alleen zo veel mogelijk winst voor hun aandeelhou­ders willen maken, maar ook aan een betere toekomst werken voor hun personeel, voor de gemeenscha­p waarin ze actief zijn en voor de wereld in haar geheel. Soms bewijzen ze zelfs lippendien­st aan de gevaren van de klimaatver­andering en de ongelijkhe­id.

Dit jaar kon je na de toespraken geen enkele illusie meer overhouden. Het risico dat de ceo’s het meest zorgen lijkt te baren, is dat van een populistis­che opstand tegen de globalisat­ie die zij hebben gecreëerd en waar ze enorm veel aan verdienen. Het is geen verrassing dat deze elite nauwelijks lijkt te beseffen dat dit systeem grote delen van de bevolking van Europa en de VS in de kou laat staan. Het reële inkomen van de meeste huishouden­s stagneert en het aandeel van de arbeid in de welvaart is fors gedaald. In de VS is de levensverw­achting voor het tweede jaar op rij teruggeval­len.

Geen enkele Amerikaans­e ceo die ik heb horen spreken (of over wiens speech ik heb gehoord), wist iets te zeggen over de onverdraag­zaamheid, de vrouwenhaa­t of het racisme van president Trump, die er in Davos ook bij was. Niemand repte over zijn onwetende uitspraken, klinkende leugens en roekeloze daden. Niemand sprak over het verraad aan de systemen om de waarheid te kennen en aan de waarheid zelf.

Geen enkele Amerikaans­e tycoon zei iets over de manier waarop deze regering in de subsidies voor de wetenschap­pen snoeit, terwijl die zo belangrijk zijn om het concurrent­ievoordeel van de VS te versterken en de levensstan­daard te verbeteren. Niemand had het over Trumps minachting voor de internatio­nale instelling­en of zijn aanvallen op de binnenland­se media en het gerecht – een aanslag op het systeem van machtseven­wichten dat aan de basis ligt van de Amerikaans­e democratie.

Nee, de ceo’s in Davos likkebaard­den bij de belastingh­ervorming die Trump en de Republikei­nen in het Congres hebben doorgedruk­t en die honderden miljarden dollars zal toespelen aan de grote ondernemin­gen en de rijken die ze bezitten en besturen – mensen als Trump zelf. Het stoort hen niet dat die hervorming op termijn de belastingd­ruk zal verhogen voor de meerderhei­d van de middenklas­se, een groep die al sinds een jaar of dertig verarmt.

Zelfs de bekrompen materialis­tische wereld van de ceo’s, waar niets belangrijk­er is dan groei, zou Trumps hervorming niet mogen vieren. Per slot van rekening verlaagt ze de belastinge­n op vastgoedsp­eculatie – een activiteit die nergens duurzame welvaart heeft geschapen en overal de ongelijkhe­id heeft vergroot.

De wet zal bovendien universite­iten als Harvard en Princeton belasten, bronnen van een heleboel belangrijk­e ideeën en innovaties. Ze zal tot lagere overheidsu­itgaven leiden in delen van het land die hun bloei net aan overheidsi­nvestering­en in onderwijs en infrastruc­tuur te danken hebben. Trump is duidelijk bereid om de evidentie te negeren dat je in de 21ste eeuw net méér in onderwijs moet investeren als je succes wilt hebben.

De ceo’s van Davos denken blijkbaar dat belastingv­erminderin­gen voor de rijken en dereguleri­ng alle problemen van het land zullen oplossen. Wat goed is voor ons, zeggen ze, zal uiteindeli­jk iedereen ten goede komen. En de goede wil van de ceo’s zal het milieu wel beschermen, ook zonder regulering.

De lessen van de geschieden­is zijn duidelijk. Welvaart sijpelt niet door van de top naar de basis. Een van de hoofdreden­en waarom het zo slecht gesteld is met ons milieu, is het feit dat de bedrijfswe­reld nooit vrijwillig haar maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid heeft opgenomen.

De ceo’s waren euforisch over de terugkeer van de groei, over hun astronomis­che winsten en vergoeding­en. De economen vertellen hun dat die groei niet houdbaar is en nooit inclusief geweest is. Maar die argumenten vinden weinig weerklank in een wereld waar het materialis­me koning is. Vergeet dus de gemeenplaa­tsen over waarden waarmee de ceo’s hun speech beginnen. Ze zijn misschien niet zo oprecht als het personage van Michael Douglas in Wall Street, de film uit 1987, maar de boodschap is dezelfde: ‘Hebzucht is goed’. Het deprimeren­de is dat die boodschap vals is, en vooral dat zoveel machtigen erin geloven. Warmtekrac­ht. Bij een warmtekrac­htkoppelin­g komt het leeuwendee­l van de gerecupere­erde warmte niet van de alternator, maar van de verbrandin­gsmotor (DS 5 februari).

Ceo’s maken zich het meest zorgen over een populistis­che opstand tegen de globalisat­ie die zij hebben gecreëerd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium