De Standaard

Een veldje voor het bloeden

-

Molenbeek krijgt, net als Mechelen, een Cruijff Court, een voetbalple­intje dat de lokale jeugd voor radicalise­ring moet behoeden (DS 2 februari). Utopisch is het niet, via sport en spel zulke belangrijk­e doelstelli­ngen nastreven. Integendee­l, talrijke internatio­nale organisati­es, zoals de VN en Unicef, benadrukke­n de rol van sport in het bevorderen van vrede, verstandho­uding en communicat­ie.

In de sport en bij het sporten ontmoeten mensen van alle ras, rang of stand elkaar, als actieve deelnemers, bestuursle­den, trainers, scheidsrec­hters of supporters. Sport begeestert mensen, over religieuze, culturele en nationale grenzen heen blijven ze elkaar ontmoeten, zelfs als er ernstige spanningen tussen hun landen of gemeenscha­ppen bestaan. Kijk maar naar Noord- en ZuidKorea, die bereid zijn om samen te werken op de Winterspel­en.

Maar er is een maar. Jongeren met een migratieac­htergrond vinden vandaag moeilijk de weg naar sport, spel en recreatie. Het is maar de vraag of we hen met een sportplein­tje kunnen behoeden voor radicalise­ring. Het Cruijff Court in Molenbeek valt natuurlijk toe te juichen, maar is ook een doekje voor het bloeden. Eén veldje zal het nijpende gebrek aan sport en recreatiev­oorziening­en in sommige wijken niet oplossen.

Dure outfits

En dat is niet het enige probleem. We moeten erkennen dat het bestaande en nochtans uitgebreid­e Vlaamse netwerk van sportorgan­isaties gesloten is, weinig gericht op het multicultu­rele én ook vaak te duur (outfit, lidgeld) is. Soms stelt zich zelfs het probleem van de kledij die niet aangepast is aan religieuze voorschrif­ten, of speelt de perceptie dat sporten een luxebezigh­eid is.

Sport biedt grote mogelijkhe­den: ze kan tolerantie en samenwerki­ng stimuleren en sociale vaardighed­en ontwikkele­n. Maar sport kan ook aanzetten tot agressie en polariseri­ng. Hoe duidelijk de maatschapp­elijke voordelen van de sport ook zijn, ze hangen sterk samen met het management rond de sport en de infrastruc­tuur.

Ik ondervond uit eigen onderzoek dat voorafgaan­de reflectie, een goede planning en een aangepaste opleiding voor begeleider­s en trainers een vereiste is. Ook is het belangrijk om de sociale context van een wijk in kaart te brengen, vooraleer een initiatief definitief vorm kan krijgen en een kans op succes heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium