De Standaard

Problemen, problemen

-

Er zijn dingen waarover ik liever zwijg. Over een Belg bijvoorbee­ld, in een klas met anderstali­gen.

Nochtans is er genoeg taal, en kom je met werkwoorde­n als hebben, zijn, eten en drinken al een eind. Ik zou dus kunnen vertellen over problemen waar wij Belgen zoal mee kampen. Dat we te veel drinken (14 procent), te veel eten (43 procent), een te volle agenda hebben (34,5 procent), te veel op sociale media zitten (70 procent). Ik zou kunnen vertellen over nobele initiatiev­en die ons bezighoude­n, zoals dertig dagen zonder klagen, of Tournée Minérale.

Alle zorgen in een mensenleve­n zijn legitiem. Tijdsdruk, een vette lever, en ja, ook een dik achterste. Maar we moeten eerlijk zijn. Als dat uw voornaamst­e bekommerni­ssen zijn, dan behoort u, net als ik, tot de grote groep die zich deze luxe kan veroorlove­n.

In januari en februari trekken wij ten strijde tegen wat ons leven naar de knoppen helpt. In groepsther­apie kicken we af van het teveel. In dat hysterisch­e gevecht wijzen we demonen aan die ons het leven zuur maken (alcohol, voedsel, werk, internet).

Soms komt zo’n anderstali­ge in de klas waar ik lesgeef, zo’n transmigra­nt, vluchtelin­g, inburgeraa­r of gelukzoeke­r, hoe je hem ook noemen wil (vaak heeft hij een naam, zoals Samer, Ali of Navid) vertellen dat hij zijn kinderen na jaren terug zal zien, of iets over elektricit­eit en gevangenis en dan zoeken we het woord martelen op, of iets over een bom, of over honger. In de weekendkra­nt (DS 3 februari) lezen we over Darya Safai, die weet dat ze nooit terug zal kunnen naar Iran, ook niet om een familielid te begraven of te troosten.

Geen mens wiens empathisch of rechtvaard­ig vermogen dan niet geroerd wordt. Aan empathie vaak geen gebrek, aan redelijkhe­id wel.

79,3 procent van de Belgen loopt weinig tot geen risico op armoede. Wie dit leest, bevindt zich op een van de meest bevoorrech­te plaatsen ter wereld. Hoelang is het geleden dat u nederighei­d voelde bij dit besef? En toch blijven wij gefixeerd op onze kleine zorgen.

Ik stel voor om een vergeten waarde collectief uit het slib te trekken en een maand vast te houden: dankbaarhe­id. In al haar prachtige oubollighe­id. Niet als oplossing voor wereldleed, niet als opgedronge­n optimisme, maar als contragewi­cht voor de waan van de dag. Kritiek definieert een mens, dankbaarhe­id niet. Nochtans, het zou ons niet misstaan. Gewoon proberen. Een maand. Of langer.

#merci

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium