De Standaard

NA DE ZWARTE NUL

- BART STURTEWAGE­N

In de vorm van een grote nul. Zo stelden de voor de gelegenhei­d in het zwart geklede personeels­leden van het Duitse ministerie van Financiën zich op bij het afscheid, na acht jaar, van hun minister, Wolfgang Schäuble (CDU). Die Schwarze Null staat symbool voor de onbuigzaam­heid waarmee de 75jarige christende­mocraat de rechte lijn van het begrotings­beleid bewaakte, in eigen land en in de eurozone: de overheid moet, zoals elk huishouden, inkomsten en uitgaven in evenwicht houden. Niet voor niets heeft ‘Schuld’ in het Duits, net zoals in het Nederlands, de dubbele betekenis van (financieel) tekort en van (morele) tekortkomi­ng.

Een tijdvak eindigde vorig jaar op 24 oktober toen Schäuble tot parlements­voorzitter werd gekozen. Het nieuwe begint zodra de nieuwe Grote Coalitie in het zadel zit. Dan neemt de sociaaldem­ocraat Olaf Scholz het van hem over, tenzij de leden van zijn partij, beducht over de risico’s van een nieuwe regering onder Angela Merkel, daar nog een stokje voor steken.

Voor Europa maakt dat een wereld van verschil. In Duitsland twijfelen weinigen aan de noodzaak van budgettair­e orthodoxie, maar zo spijkerhar­d als Schäuble zal het er niet meer aan toegaan. Op de financiële markten vertaalde zich dat gisteren in betere prijzen voor Italiaans en Spaans schuldpapi­er. De rente op hun obligaties komt dichter bij de Duitse te liggen. Het vertrouwen groeit dat ze, ondanks hun nog steeds grote deficits, niet in moeilijkhe­den zullen komen.

Met twee andere sociaaldem­ocraten op Buitenland­se Zaken en Werk ziet het ernaar uit dat het Duitse model verandert. De focus die jarenlang lag op kostenbehe­ersing, spaarzaamh­eid en flexibilit­eit verschuift naar investerin­gen in infrastruc­tuur, meer begrip voor de zwakkere leden van de eurogroep en betere arbeidsvoo­rwaarden. Het recente sociaal akkoord in de belangrijk­e metaalsect­or wijst in dezelfde richting. De compromisb­ereidheid overwon tegenstell­ingen die onoverbrug­baar leken.

Als Duitsland, haast tegen zijn natuur in, ervoor kiest om het geld meer te laten rollen, krijgt heel Europa meer zuurstof. Nu de beurzen het beste van een uitzonderl­ijke expansie achter de rug lijken te hebben, zou dat de economisch­e motor toch op toerental kunnen houden. Het alternatie­f is vrijwel zeker een nieuwe schuldencr­isis als de rente onverhoeds zou stijgen.

Politiek is de Franse president het gezicht van het nieuwe Europa dat in de steigers wordt gezet, meer dan de deemsteren­de Merkel. Maar nach wie vor blijft Duitsland de betaalmees­ter van de Europese Unie.

Veranderin­gen in het Duitse model maken voor Europa een wereld van verschil

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium