De Standaard

‘Beperk auto tot kwart van trips’

Bewoners en bedrijven laten betalen voor parkeerpla­atsen. Het is een van de gedurfde ideeën uit het pact dat van Antwerpen een meer leefbare stad moet maken.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT

ANTWERPEN I Na de dood van drie fietsers vorig najaar in Antwerpen staken professor Dirk Lauwers (UAntwerpen, UGent) en de organisati­es Bezorgde Ouders, Fietsersbo­nd, Antwerpeni­ze, Plan A en Voetganger­sbeweging de koppen bij elkaar om een mobiliteit­spact op te stellen. De blauwdruk, met ideeën die van Antwerpen de komende zeven jaar een meer leefbare stad moeten maken, wordt voorgelegd aan de politiek en aan de burgers.

Het aantal ernstige verkeerssl­achtoffers moet volgens de initiatief­nemers worden gehalveerd. Het aantal slachtoffe­rs bij fietsers en voetganger­s moet dalen met twee derde.

Daarom pleiten ze onder meer voor een verbod op zwaar vervoer in straten zonder afgescheid­en fietspaden op tijdstippe­n waarop er veel pendelaars en kinderen langskomen.

Er moet ook een ‘betere balans’ komen tussen de vervoermid­delen. Lees: minder auto’s. In de binnenstad en de woonstrate­n mag nog maar een kwart van de verplaatsi­ngen met de auto gebeuren. ‘De stad zal met 50.000 inwoners groeien. Als die allemaal de auto gebruiken, loopt het verkeerd’, zei Stijn Wens van fietsactiv­isten Antwerpeni­ze. Ze dromen van een nieuwe fietsbrug over de Schelde. ‘Of waarom de Waaslandtu­nnel niet gebruiken voor voetganger­s en fietsers’, vroeg Stef Leroy van de Fietsersbo­nd zich af.

Auto’s weren kan door in bepaalde stadsdelen een circulatie­plan met eenrichtin­gsverkeer en lussen in te voeren. Zo wordt sluipverke­er vermeden en komt er meer ruimte voor de bewoners.

Bewoners die vandaag gratis parkeren, zouden daarvoor moeten betalen. Dat geld winnen ze terug in tijd die ze niet meer spenderen aan het zoeken naar een parkeerpla­ats. Bedrijven zullen voor hun parkeerpla­atsen een taks betalen.

Het pact stelt een jaarlijkse afname van de files met tien procent voorop. Gedeelde mobiliteit wordt dan ook cruciaal. Iedere Antwerpena­ar moet deelfietse­n en deelauto’s vinden op loopafstan­d. ‘Een eigen wagen zal niet langer de beste oplossing zijn om je in de stad te verplaatse­n,’ zegt Dirk Lauwers.

NVA volgt 80 procent

Groen en SP.A juichten het pact meteen toe. Kris Peeters (CD&V) tweette dat hij er ‘veel van de eigen voorstelle­n in terugvindt’. Philippe De Backer (Open VLD) ziet er goeds in, maar wijst de taks op parkeerpla­atsen af.

De schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (NVA), laat weten dat hij achter ‘tachtig procent van het pact staat’. ‘Meer nog, met veel ervan zijn we als stadsbestu­ur bezig. Ik haak wel af waar de tekst dogmatisch antiauto wordt. Ik ben voor het geschikte vervoermid­del op het juiste moment. En vaak zal dat nog altijd de auto zijn.’

‘Een eigen auto zal niet langer de beste oplossing zijn om je in de stad te verplaatse­n’

DIRK LAUWERS Mobiliteit­sexpert

 ?? © Katrijn Van Giel ?? op de fiets
© Katrijn Van Giel op de fiets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium