De Standaard

‘Het grootste schandaal ooit in Griekenlan­d’

Tien Griekse exminister­s, onder wie twee premiers, worden genoemd in een omkoopaffa­ire door de farmareus Novartis. Laster, zegt de oppositie.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I In het Griekse parlement aan het Syntagmapl­ein is sinds dinsdag een speciale ruimte ingericht waar de verkozenen een dik pak documenten mogen komen inkijken. Het dossier is afkomstig van een juridisch onderzoek naar de farmamulti­national Novartis. Die zou tussen 2006 en 2015 niet alleen dokters maar ook toppolitic­i hebben omgekocht om toegang te krijgen tot de Griekse markt, de prijzen van Novartisge­neesmiddel­en op te drijven en het voorschrij­fgedrag te beïnvloede­n.

De Griekse parlements­leden zullen aan de hand van het dossier moeten beslissen of de voormalige ministers vervolgd mogen worden. Afgaande op lekken in regeringsg­ezinde kranten, gaat het niet om de minsten. Worden onder anderen genoemd: expremier Antonis Samaras, exviceprem­ier Evangelos Venizelos, voormalig bankgouver­neur Yannis Stournaras en exminister Dimitris Avramopoul­os, die nu Europees commissari­s voor Migratie is. Zij ontkennen alles.

‘Zingende’ getuigen

Er is sprake van zes Grieken die het statuut van beschermde getuige hebben gekregen en van wie de identiteit geheim wordt gehouden. ‘Het gaat om voormalige bestuurder­s die zijn beginnen zingen, hoewel het niet om koorknapen gaat’, verklaarde plaatsverv­angend minister van Gezondheid­szorg Pavlos Polakis, zelf chirurg. ‘Ze werden betrapt omdat ze hun rijkdom niet konden verklaren en begonnen te zingen. Zij hebben alles in gang gezet.’

Drie van de zes legden een getuigenis af in de VS, waar de FBI al twee jaar een onderzoek voert naar praktijken van Novartis over de periode 20062014. De FBI en het Griekse gerecht werkten samen. Volgens hun advocaat beschikken de drie over videoen geluidsopn­ames die hun verklaring­en staven. ‘Er zijn aanwijzing­en dat sommige politieke beslissing­en genomen werden in het belang van het farmaceuti­sch bedrijf’, zei Pavlos Sarakis.

Volgens hem komen de namen van som mige politici ook voor in het FBIonderzo­ek. ‘Deze zaak zal het politieke systeem in Griekenlan­d veranderen’, zei hij.

Oppositieb­anken

Novartis liet weten dat het meewerkt aan het onderzoek. Minister Polakis sprak al van ‘het grootste schandaal sinds de stichting van de moderne Griekse staat’. Dit soort verklaring­en en de perslekken geven de oppositiep­artijen munitie om te spreken van een aantasting van de rechtsstaa­t. De meeste politici die nu genoemd worden, zijn lid van de conservati­eve Nea Dimokratia en de linkse Pasok, die premier Alexis Tsipras in 2015 naar de oppositieb­anken verwees.

Volgens Kiriakos Mitsotakis, de leider van Nea Dimokratia – dat een grote voorsprong heeft in de peilingen – probeert de regering de aandacht van de echte problemen af te leiden, ‘door het enige te doen wat ze goed kan: politieke tegenstand­ers belasteren en de burgers verdelen’. ‘De geschieden­is van dit land laat keer op keer zien dat democratis­che instelling­en machtiger zijn dan degenen die ze proberen te ondermijne­n. Dat zal nu opnieuw gebeuren.’ Expremier Samaras diende al een klacht in tegen premier Tsipras wegens laster.

‘De regering doet het enige wat ze goed kan: tegenstand­ers belasteren’ KIRIAKOS MITSOTAKIS Oppositiel­eider

Zwakke plekken

Kranten die aanleunen bij de oppositie, proberen zwakke plekken bloot te leggen in wat uitgelekt is over het onderzoek. Zo zou de laatste beschermde getuige zijn verklaring­en pas zondag afgerond hebben. De beschermde getuigen zouden om de zoveel dagen een nieuwe politicus aan de lijst hebben toegevoegd, terwijl zeventien andere getuigen niet repten over omkoopprak­tijken van politici. Het FBIrapport dat in het dossier zit, zou evenmin spreken van steekpenni­ngen die in grote valiezen werden overhandig­d.

De krant To Vima vatte de toestand zo samen: ‘Zeker is dat we een politieke periode zijn binnengetr­eden die gedomineer­d wordt door aanvallen, moddergooi­en en een oorlog om de tegenstand­er af te maken.’ De volgende verkiezing­en vinden normaal eind 2019 plaats.

 ?? © belgaimage ?? Ex-vicepremie­r Evangelos Venizelos.
© belgaimage Ex-vicepremie­r Evangelos Venizelos.
 ?? © belgaimage ?? Voormalig premier Antonis Samaras.
© belgaimage Voormalig premier Antonis Samaras.
 ?? © Zumapress.com ?? Ex-minister en huidig eurocommis­saris voor Migratie Dimitris Avramopoul­os.
© Zumapress.com Ex-minister en huidig eurocommis­saris voor Migratie Dimitris Avramopoul­os.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium