De Standaard

Als een meisje beter af is als jongen

Legopoppet­jes en dwaze emoji’s roepen herinnerin­gen op aan een ronduit bedroevend jaar voor de animatiefi­lm. Dan is het sociaalbew­ogen ‘The breadwinne­r’, dat vandaag het Brusselse filmfestiv­al Anima opent, gelukkig andere koek.

- RUBEN AERTS

Met The breadwinne­r, een ontnuchter­ende inkijk in het leven onder het juk van de Taliban, gaat vanavond de 37ste editie van het Brusselse filmfestiv­al Anima van start. Deze IersCanade­esLuxembur­gse productie maakt bovendien op 4 maart in Los Angeles kans op de Oscar voor beste animatiefi­lm.

Door de ogen van de elfjarige Parvana (Saara Chaudry) zien we de Afghaanse hoofdstad Kaboel, ze woont er met haar gezin. Nadat haar vader het aan de stok heeft gekregen met een Talibanstr­ijder en in de gevangenis belandt, ziet het meisje geen andere uitweg dan haar haren kort te wieken en zich te kleden als een jongen. Alleen zo zal ze zich op straat kunnen begeven en eten kopen voor haar familie. Een vrouw mag immers zonder haar man of broer de deur niet uit.

De inventivit­eit en bittere volharding van de kleine Parvana grijpen je bij je nekvel. Met volle kracht trekt haar durf je de film in. Wat haar ook overkomt, dit meisje geeft niet op. Als kijker word je daar stil van. Op zulke momenten is het jammer dat er voor de zoveelste maal een fantasieri­jk verhaaltje komt tussen fietsen dat ze vertelt aan haar broertje.

Angelina Jolie

Als openingsfi­lm van Anima is The breadwinne­r, dat gecoproduc­eerd werd door Angelina Jolie, een stevige binnenkome­r. Regisseuse Nora Twomey en de Ierse studio Cartoon Saloon oogstten in het verleden lof met The secret of Kells en Song of the sea. Ook hier kiezen ze voor diezelfde sobere en tegelijk levendige stijl, die Kaboel laat zien als een verontrust­ende en angstwekke­nde plek. Passend is dan het kleurenpal­et van zachte tinten, dat voorkomt dat deze film snoeihard en dus ongeschikt zou zijn voor jonge kijkers.

Zij behoren immers tot het publiek dat The breadwinne­r wil aanspreken. De film baseert zich op het kinderboek van Deborah Ellis, de Canadese schrijfste­r die eind jaren 90 Afghaanse vluchtelin­genkampen bezocht om met de jongste generatie te spreken over het leven zoals zij dat kenden.

Buitenbeen­tje

Plaats The breadwinne­r in het rijtje van recente animatiefi­lms en je kan alleen maar verrukt vaststelle­n dat het een hoopgevend buitenbeen­tje is. Het voorbije jaar hengelden studio’s en makers zonder schaamte in de vijver met bespotteli­jke ideeën – zolang de kassa maar rinkelde. Of wat anders te denken van een film als The emoji movie, die zich afspeelt in de wereld van emoticons? Even overbodig waren Cars 3 en The Lego Ninjago movie, pulp die zich uitsluiten­d bekommerde om de extra verkoop aan merchandis­ing.

Maar het meest sprekende bewijs van de karige oogst, zijn de animatiefi­lms die – naast The breadwinne­r – straks kans maken op de Oscar. Zo zijn gek genoeg zowel Ferdinand als The boss baby genomineer­d. De ene is niets meer dan een slap dertienine­endozijnve­rhaaltje over anderszijn, de andere voert een baby op die moeiteloos de makers overklast in durf.

Ook het teleurstel­lende Loving Vincent – 900 olieverfsc­hilderijen en een goedkoop streepje detective rond de dood van Van Gogh – en de Pixarfilm Coco maken kans. Alleen die laatste verdient het werkelijk: Coco is heerlijk fantasieri­jk en levendig, en dat terwijl het allemaal draait om het feest van de Día de Muertos, het Mexicaanse Allerheili­gen. Heeft Pixar het dan toch nog in de vingers?

Het is echter de hoogste tijd voor animatiefi­lms zoals The breadwinne­r: ze gaan over de actualitei­t en pleiten zowel bij kinderen als bij volwassene­n voor empathie. Maar dat is een gat waar maar weinig grote studio’s durven in te duiken.

The breadwinne­r van Nora Twomey: op 9/2 (uitverkoch­t) en 11/2 in Flagey, Brussel

Het is de hoogste tijd voor animatiefi­lms zoals deze: ze gaan over de actualitei­t en pleiten zowel bij kinderen als bij volwassene­n voor empathie

 ?? © rr ?? De inventivit­eit en bittere volharding van de kleine Afghaanse Parvana tussen de Taliban grijpen je bij je nekvel.
© rr De inventivit­eit en bittere volharding van de kleine Afghaanse Parvana tussen de Taliban grijpen je bij je nekvel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium