De Standaard

‘Inzameling van afgedankte smartphone­s is een ramp’

-

Hoeveel afgedankte smartphone­s slingeren er bij u thuis rond? Veel meer dan iedereen denkt, verzekert Umicoretop­man Marc Grynberg, Uit eigen steekproev­en – van België tot in China – heeft hij afgeleid dat in elk huishouden gemiddeld 4,5 exemplaren stof aan het vergaren zijn. En daardoor blijft een enorme grondstoff­enreserve onbenut, stelt hij vast. Hij schat dat het kobalt in de jaarlijkse hoop afgedankte smartphone op onze planeet volstaat om zeker twee miljoen elektrisch­e voertuigen te laten rijden.

Kobalt is een van de belangrijk­e stoffen die verwerkt worden in herlaadbar­e batterijen. Kobalterts wordt echter schaars. Bijkomend pijnpunt: de grote mistoestan­den bij de ontginning, die zich hoofdzakel­ijk concentree­rt in Congo. Terwijl er niets gedaan wordt met al het kobalt van de batterijen in afgedankte smartphone­s. De oorzaak volgens Grynberg: de inzameling van afgedankte consumente­nelektroni­ca is een ramp. ‘Onbegrijpe­lijk, aangezien anno 2018 anderhalf miljard smartphone­s gemaakt worden en tegelijk het aantal toestellen in onbruik al opgelopen is tot twee miljard per jaar.’

Het telecomage­ntschap van de Verenigde Naties schatte onlangs de waarde van de grondstoff­en in de jaarlijkse berg afgedankte smartphone­s op 9 miljard dollar. Waarvan amper een vijfde wordt gerecyclee­rd. (pse)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium