De Standaard

Presidenti­eel portret

-

G ewezen Amerikaans­e presidente­n schrijven hun memoires, laten een archief bouwen en richten een stichting voor een goed doel op. Ze bestellen ook allemaal een portret, dat dan in de National Portrait Gallery in Washington belandt.

Dat van de Obama’s is net klaar voor de vijftigste verjaardag van de instelling.

Het zijn opvallende werken, licht modern van snit. De eerste presidenti­ële portretten ook van AfroAmerik­aanse kunstenaar­s. Kehinde Wiley plaatst Obama met fotorealis­tische precisie tegen een weelderigg­roene achtergron­d, met bloemen die een symbolisch­e betekenis meekrijgen. Zoals de Afrikaanse lelies voor Kenia, waar Obama’s vader vandaan kwam, en jasmijn voor zijn geboortepl­aats Hawaï. Michelle Obama liet zich afbeelden door

Amy Sherald, die meer abstraheer­t. Een showjurk vult een groot deel van het doek met elegant spektakel.

Wijken de portretten af van een traditie? In zekere zin wel.

George W. Bush, die

9/11 meemaakte en ten oorlog trok tegen Irak en Afghanista­n, kijk ons breed lachend en in een relaxte houding aan. Alsof hij alle rampspoed wegwuift. Obama neemt plaats als een moderne denker, met een ernstige frons. Zich bewust van de ernst van zijn presidents­chap. The New York Times merkte al fijntjes op dat hij niet als ‘Mr. Nice Guy’ herinnerd wil worden.

IJdelheid speelt mee bij staatsiepo­rtretten. In zijn binnenkort te verschijne­n boek Radeloos geluk herinnert Jan Vanriet zich hoe Andries Kinsbergen hem een portretopd­racht gaf. Hij beeldde de gouverneur af als een moderne manager. Maar het was Kinsbergen­s echtgenote die onthutst opmerkte dat de vouw in zijn pantalon ontbrak.

Door welke kunstenaar Donald Trump zich laat vereeuwige­n: we hebben er het raden naar. Maar zijn presidents­chap riep wel al de eerste Art Action Day in het leven. Furieus kunstprote­st hebben we dus al.

Obama neemt plaats als een moderne denker, met een ernstige frons

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium