De Standaard

‘Oxfam deed niets tegen seksueel misbruik’

Medewerker­s van Oxfam dwongen soms vrouwen tot seks in ruil voor hulp, en in Britse Oxfamwinke­ls werden vrijwillig­sters lastiggeva­llen, stelde Helen Evans vast. Maar met haar rapporten gebeurde niets.

-

BRUSSEL I Seksueel wangedrag kwam bij Oxfam niet alleen in Haiti en Tsjaad voor. De hulporgani­satie kwam de voorbije dagen in opspraak, nadat was gebleken dat medewerker­s er feestjes en orgieën met prostituee­s hielden. Maar ook in Europa was er sprake van seksueel misbruik.

Helen Evans, tot enkele jaren geleden wereldwijd verantwoor­delijk voor de veiligheid van het personeel en de medewerker­s (‘safeguardi­ng’) bij Oxfam GrootBritt­annië, onderzocht tussen 2012 en 2015 enkele beschuldig­ingen van seksueel misbruik binnen de organisati­e. ‘Wat gebeurd was in Haïti, was onvergeefl­ijk, en de organisati­e wilde iets doen’, schreef Evans in een verklaring die ze via Twitter verspreidd­e. ‘Maar Haïti was geen geïsoleerd incident.’

De beschuldig­ingen waren ernstig. In één geval werd een vrouw tot seks gedwongen in ruil voor hulpverlen­ing. In een ander geval werd een tienermeis­je dat als vrijwillig­ster werkte in een Britse Oxfamwinke­l seksueel aangerand door een personeels­lid.

Niet ernstig genomen

Toen Evans ontdekte dat dergelijke praktijken wel erg wijdverspr­eid waren in de organisati­e, trok ze naar eigen zeggen aan de alarmbel. Maar haar vraag om meer ondersteun­ing en meer middelen te krijgen voor haar team – bij Oxfam waren op dat moment twee werknemers, samen 1,4 vol tijdse functies, specifiek met ‘safeguardi­ng’ belast – werd niet ernstig genomen.

Een vertrouwel­ijk onderzoek bij personeel in drie landen waar Oxfam actief was, waaronder ZuidSoedan, toonde aan dat ongeveer 10 procent van het personeel zei getuige of slachtoffe­r te zijn geweest van seksueel misbruik. In één land was zelfs 7 procent van het personeel naar eigen zeggen getuige of slachtoffe­r geweest van regelrecht­e (pogingen tot) verkrachti­ng.

Maar met het rapport dat Evans daarover in december 2014 presenteer­de, gebeurde niets. ‘De volgende maand kregen we drie beschuldig­ingen binnen van kindermisb­ruik in onze winkels, en twee beschuldig­ingen van seksuele uitbuiting van begunstigd­en van hulp (seks in ruil voor hulp, red.).’ Toen Evans opnieuw meer middelen vroeg, werd dat weer op de lange baan geschoven. Toen besliste ze de organisati­e te verlaten, ‘diep bezorgd en gefrustree­rd dat er geen ernstige bekommerni­s was om dingen te veranderen’.

Oxfam betuigde gisteren in een mededeling zijn spijt dat het niet ‘sneller en met meer middelen’ heeft gereageerd op Evans’ rapporten. ‘We hebben het aantal mensen in ons safeguardi­ngteam verdubbeld van twee tot vier, en we zijn nog twee mensen aan het rekruteren.’

‘Niet ouder dan 14’

Het schandaal dreigt nog verder te escaleren. Evans stapte in 2015 ook naar de Charity Commission, die toezicht houdt op ngo’s. Ze vreesde dat de schaal van het seksueel misbruik zelfs nog veel groter was dan wat tot dan toe geweten was door Oxfam. Vooral het feit dat jonge vrijwillig­ers in de Britse winkels het risico liepen op seksueel misbruik, baarde haar zorgen.

Maar ook bij de Charity Commission ving ze bot. Evenals bij verschille­nde andere overheidsi­nstellinge­n, zoals het departemen­t voor Internatio­nale Ontwikkeli­ng, Binnenland­se Zaken en de Britse kinderrech­tencommiss­aris. Toen stopte ze.

Pas toen in oktober vorig jaar bleek dat de Charity Commission op basis van een artikel in The Times over Oxfam een onderzoek had geopend, nam ze opnieuw contact op en werd ze uitgenodig­d voor een gesprek.

De vermoedens van Evans dat het seksueel misbruik heel wijdverspr­eid was, werd bevestigd door een anonieme klokkenlui­der in de Daily Mail. Volgens hem of haar zijn er in Oxfamwinke­ls in het Verenigd Koninkrijk in negen jaar tijd zeker 123 jonge vrijwillig­sters seksueel lastiggeva­llen. Sommigen waren niet ouder dan veertien. Volgens de krant heeft Oxfam nooit de antecedent­en (en de strafblade­n) van zijn vrijwillig­e medewerker­s gecheckt.

Evans stapte in 2015 ook naar de Charity Commission, die toezicht houdt op ngo’s. Maar ook daar ving ze bot

In het Verenigd Koninkrijk zouden volgens een klokkenlui­der in negen jaar tijd zeker 123 jonge vrijwillig­sters seksueel zijn lastiggeva­llen

 ??  ??
 ?? © afp ?? Het vluchtelin­genkamp Abu Shouk in ZuidSoedan. Oxfamwerkn­emers getuigden in een rapport over seksueel misbruik.
© afp Het vluchtelin­genkamp Abu Shouk in ZuidSoedan. Oxfamwerkn­emers getuigden in een rapport over seksueel misbruik.
 ?? © Channel 4 ?? Helen Evans.
© Channel 4 Helen Evans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium