De Standaard

Trekt mee aan touwtjes van Belgische energie

Voor JeanPierre Clamadieu leek Solvay slechts een tussenstat­ion op weg naar een topfunctie in zijn geboortela­nd. Met de overstap naar Engie is het zover.

- © Bart Dewaele berichtgev­ing.

verzekerde eind vorig jaar nog te willen meemaken wat de gevolgen zijn van de beslissing­en die hij bij Solvay heeft genomen. Nog geen halfjaar later vertrekt hij.

De raad van bestuur van Engie heeft Clamadieu gisteren naar voren geschoven als opvolger van Gérard Mestrallet. Opmerkelij­k: het persberich­t waarin Solvay meldde dat het versneld op zoek gaat naar een nieuwe ceo, kwam enkele minuten voor het bericht van Engie. Voor Clamadieu is de overstap een promotie: bij Solvay leidt hij een bedrijf met een omzet van 10,8 miljard euro en circa 25.000 werknemers, Engie is goed voor een omzet van 66,6 miljard euro en 153.000 werknemers.

Mister Duurzame Ontwikkeli­ng

De transfer naar Engie toont aan dat Clamadieu in de bovenste schuif ligt bij de nieuwe politieke machthebbe­rs in Frankrijk. Het was overigens de Franse minister van Economisch­e Zaken, Bruno Le Maire, die maandag bekendmaak­te dat voor de Franse rege ring Clamadieu de geknipte figuur is om voorzitter van Engie te worden. Zelf staat de Solvaytopm­an bekend als een groot supporter van de huidige president, Emmanuel Macron.

Clamadieu heeft de voorbije zes jaar veel tijd doorgebrac­ht in ons land. Tegelijk maakte hij er geen geheim van dat hij goed op de hoogte is van het reilen en zeilen in Frankrijk. Daarover doet hij ook zijn zeg in het openbaar, zoals tijdens de jonge Franse presidents­verkiezing­en toen hij opriep om geen gehoor te geven aan het antiEurope­se discours van Marine Le Pen.

Ook energie en duurzaamhe­id zijn al jaren onderwerpe­n waarover Clamadieu graag doorboomt. Binnen de Franse werkgevers­organisati­e Medef profileert hij zich al een hele tijd als Mister Duurzame Ontwikkeli­ng.

De voorbije jaren deed zijn naam meermaals de ronde bij de zoektocht naar een kandidaat om grote Franse overheidsb­edrijven te leiden, zoals de constructe­ur van kerncentra­les Areva en het staatsener­giebedrijf Electricit­é de France. Het gevolg was dat Clamadieu veel meer in beeld was bij onze zuiderbure­n dan in ons land. Daardoor slaagde hij er ook moeilijk in het beeld te doen vervagen van een ambitieuze Franse ceo voor wie Solvay louter een tussenstat­ion was op weg naar een topfunctie in zijn geboortela­nd. Al liet hij niet na dat tegen te spreken.

Gedaanteve­rwisseling

Tussenstat­ion of niet: de Fransman heeft zonder enige twijfel een diepe stempel gedrukt. Nadat hij eerst in zijn geboortela­nd Rhodia van de ondergang had gered, werd hij na de overname van het Franse chemieconc­ern door Solvay binnengeha­ald als de man van de gedaanteve­rwisseling. In zes jaar tijd gaf Clamadieu het vrij klassieke Belgische concern een volledige makeover, door te focussen op de productie van zeer gespeciali­seerde kunststoff­en voor technologi­ebedrijven, de luchtvaart en de autoindust­rie.

De nazaten van de stichters van Solvay, die nog altijd een controlebe­lang in het bedrijf in handen hebben, waren erg opgetogen over die transforma­tie. Met een loonpakket van 3,1 miljoen euro is Clamadieu momenteel een van de beste verdienend­e ceo’s in ons land. Eind vorig jaar kreeg hij trouwens vragen over hoelang hij nog zou blijven, nadat hij had aangekondi­gd dat de transforma­tie van Solvay achter de rug was. Toen verzekerde hij nog te willen meemaken wat de gevolgen zijn van de beslissing­en die hij genomen heeft. ‘Zo zit ik in elkaar’, meldde hij toen in interviews.

Nog geen halfjaar later zet hij er dus een punt achter. In mei vorig jaar, tijdens een gesprek met De Standaard, sloot Clamadieu al niet uit ‘binnen onafzienba­re tijd zijn ervaring en kennis ter beschikkin­g te willen stellen om andere uitdaginge­n in een overheids of semioverhe­idsomgevin­g aan te gaan’. Zoals voorzitter zijn van Engie.

 ??  ?? JeanPierre Clamadieu
JeanPierre Clamadieu

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium