De Standaard

Terreurzaa­k PKK opnieuw onder de loep

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Is de PKK een terreurgro­ep of niet? Het Brusselse gerecht had in eerste aanleg én in beroep al gezegd van niet, waardoor een uitgebreid­e en dus lang aanslepend­e terreurzaa­k van het federaal parket met een sisser zou aflopen.

Maar gisteren besloot het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscoll­ege van het land, dat de Brus selse kamer van inbeschuld­igingstell­ing proceduref­outen heeft ge maakt bij die beslissing. Dus moet ze die zaak nu overdoen.

1. Wat staat op het spel?

Behalve voor het werk van politie en gerecht in deze zaak, dat naar de prullenman­d zou worden verwezen, heeft deze zaak ook gevolgen voor de diplomatie­ke relaties tussen Turkije en Brussel, bij uitbreidin­g zelfs Europa. In september vorig jaar stelde de Brusselse kamer van in beschuldig­ingstellin­g, een beroepsins­tantie die uitmaakt wie voor de vonnisrech­ter moet verschijne­n, 34 personen en 2 vennootsch­appen buiten vervolging in een terreurzaa­k die het federaal parket tegen hen had geopend (zie vraag 4).

Prompt beschuldig­de de Turkse minister van Buitenland­se Zaken, Mevlüt Cavusoglu, ons land ervan steun te geven aan ‘terreurorg­anisaties die de veiligheid en belangen van Turken viseren’. Het zat de Turken hoog dat een Brusselse rechtbank, in het hart van Europa, tot twee keer toe besliste dat vermeende PKKleden niet voor de rechter moesten verschijne­n.

2.

De PKK staat op de EUlijst met terreurbew­egingen. Maar in de twaalf jaar sinds de start van het onderzoek is veel veranderd

Hoezo, tot tweemaal toe?

In november 2016 had de raadkamer dezelfde beslissing genomen. Toen noemde de Turkse president Erdogan België ‘een belangrijk centrum voor de PKK en de Gülenbeweg­ing’.

Het federaal parket ging in beroep tegen de beschikkin­g van de raadkamer, maar kreeg bij de kamer van inbeschuld­igingstell­ing opnieuw het deksel op de neus.

3. Waarvan worden vermeende PKKleden hier verdacht?

Het onderzoek, dat al in 2006 van start ging, heeft het onder meer over betrokkenh­eid bij ontvoering van toeristen in het MiddenOost­en, de verspreidi­ng van terroristi­sche propaganda en de financieri­ng van terrorisme.

4.

Wat schort er aan het onderzoek?

Het Brusselse gerecht vindt dat het parket er beter nooit aan begonnen was. Volgens de rechters is de PKK een partij in een gewa

 ??  ?? Huiszoekin­gen in de zaak zetten in 2010 kwaad bloed bij de Koerdische gemeenscha­p.
Huiszoekin­gen in de zaak zetten in 2010 kwaad bloed bij de Koerdische gemeenscha­p.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium