De Standaard

De Vlaamse ‘mukbang’

- DESALNIETT­EMIN DOMINIQUE DECKMYN

I n Pyongyang zitten momenteel te veel journalist­en samen op te weinig kilometers, en met te weinig om over te berichten. Dat kan maar tot één ding leiden: humaninter­estreporta­ges. En helaas leidt dat in een ‘exotische’ locatie als ZuidKorea al snel tot neerbuigen­de stukjes zoals die VRTvideo over mukbang.

Ja, ja, het klinkt raar: mensen die via het internet kijken naar andere mensen die eten. Maar het wordt vooral raar als je er vanop een veilige culturele afstand veralgemen­ende theorietje­s over maakt. De VRT bestempelt het als een ‘bizarre trend’, en legt uit: ‘In ZuidKorea voelen veel mensen zich eenzaam en vinden ze het leuk om mensen te zien eten.’

Voilà, de diagnose is gesteld: het betreft zielige weirdo’s! Na 2 minuten en 7 seconden weet u alles wat u hoefde te weten over ZuidKorea.

Maar stel nu dat de ZuidKoreaa­nse tv het EK voetbal wil uitzenden (ik zeg: stel), en er geraakt in tussentijd in Brussel een stadion gebouwd (ik zeg dus: stél). Dan zitten hier in 2020 ZuidKoreaa­nse journalist­en de verloren uren tussen de matchen vol te filmen. Misschien hebben ze het dan over die rare Vlamingen die elke dag kijken naar Jeroen Meus die kookt. Niet omdat ze die gerechten ook willen klaarmaken, nee, gewoon omdat ze geen échte vrienden hebben om mee te koken.

Wat is het verschil tussen Dagelijkse kost en mukbang? Eerlijk gezegd: ik heb niet het geduld om lang genoeg naar mukbang te kijken, of naar Dagelijkse kost (sorry, Jeroen!), voor een onderbouwd­e opinie. Maar ik zie wel meteen dat veel mukbang draait rond conversati­e. Je praat of chat met een populaire persoon. Zoals Jeroen Meus ook met jou praat, maar bij hem kun je niets terugzegge­n. En het gaat ook om kennismake­n met nieuwe gerechten – maar in plaats van te leren hoe je ze klaarmaakt, leer je of ze lekker zijn. Is dat zieliger? Of is kijken naar kookprogra­mma’s terwijl je hooguit ooit een ei bakt, het zieligst?

Na 2 minuten en 7 seconden weet u alles over de Zuid-Koreanen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium