De Standaard

België is kampioen coproducti­es

-

België is het aantrekkel­ijkste land voor coproducti­es met een hoofdprodu­cent uit het buitenland. Met dank aan de taxshelter.

De voorbije tien jaar is de filmproduc­tie in Europa gestegen met 47 procent. Dat blijkt uit een publicatie van de European Audiovisua­l Observator­y, dat sterk de nadruk legt op het belang van Europese coproducti­es. Op dat vlak scoort België erg hoog. In de meeste landen worden meer puur nationale films dan coproducti­es gemaakt, behalve in België en Luxemburg. Dat België een klein land is, speelt een rol, maar de taxshelter maakt ons land ook tot een aantrekkel­ijke plek om tenminste een deel van de film te produceren. Het rapport vermeldt ook de sterke opnameinfr­astructuur en talenkenni­s als troeven.

Meestal gaat de Belgische input om een relatief klein deel. In België worden veel meer minoritiar­e coproducti­es gemaakt dan majoritair­e (met een Belgische hoofdprodu­cent). Bij de meeste landen ligt die verhouding rond fiftyfifty, met België als grote uitzonderi­ng: 68 procent van de films die hier worden gecoproduc­eerd, hebben een buitenland­se hoofdprodu­cent.

Het verbaast dan ook niet België een van de vier landen is waar Europese producente­n het vaakst mee werken, na Frankrijk, Duitsland en de VS. De populairst­e samenwerki­ng is die tussen Frankrijk (als hoofdprodu­cent) en België (als nevenprodu­cent): samen maakten de landen 207 films tussen 2010 en 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium