De Standaard

Een ras apart

- POSTENPAKK­ER VALERIE DROEVEN Mediaredac­trice

Ondernemer­s zijn een ras apart. Dat zeggen ondernemer­s toch graag over zichzelf. Ze zeggen ook dingen als: ‘wie me niet in drie minuten kan overtuigen, is mijn geld niet waard’. Leeuwenkui­l, het realitypro­gramma dat sinds twee weken loopt op Vier, prijst het ondernemer­schap de hemel in. Vijf succesvoll­e exemplaren – waarvan de meerderhei­d blauwe pakken draagt en eentje Bart Verhaeghe is – beoordelen aan de lopende band producten die de bedenkers komen pitchen. Als het product volgens hen voldoende potentieel heeft, kunnen ze er aandelen in investeren. Afgaande op de eerste twee aflevering­en doen ze dat meestal niet, behalve als het product eetbaar is. Het zegt in elk geval toch iets over hoe hongerig deze leeuwen zijn.

Toegegeven, de bedenkers die zich in de leeuwenkui­l wagen, presentere­n niet altijd de meest standvasti­ge ideeën. Deze week was er bijvoorbee­ld eentje, hij heette PaulHenri, die de leeuwen probeerde te overtuigen om te investeren in een eigen helikopter. Op momenten dat de investeerd­er de helikopter niet nodig had, wou Paul Henri er toeristisc­he tours boven Vlaamse steden mee organisere­n.

Maar het leeuwendee­l van de bedenkers zijn géén paljassen, ze leggen hun ziel op tafel. Of het nu om turnpantof­fels gaat, zelfgebakk­en granola of een vreemdsoor­tig squashspel, telkens koesteren ze hun producten alsof het hun baby’s zijn.

Een idee kan best goed en origineel zijn, maar als het niet snel veel geld zal opbrengen, is er bij de investeerd­ers geen interesse. De macht van het harde kapitaal staat recht tegenover de kracht van (voorzichti­ge) creativi teit. En het grote geld wint altijd. Ofwel kopen de investeerd­ers een kleinschal­ig creatief idee om er een grootschal­ig commerciee­l product van te maken. Ofwel wijzen ze het idee af. En daarmee is de kous dan af. Geen kans op bijsturing of herkansing.

Zo wordt Leeuwenkui­l de ultieme ode aan de meest machistisc­he vorm van ondernemen. Het is ofwel falen, ofwel slagen. Alles daartussen­in is van geen tel. Eerlijk? Wij zien na onze werkuren op tv liever odes aan de creativite­it. Die zijn meer begeestere­nd dan dit spel dat het enthousias­me onderdrukt.

Leeuwenkui­l is overigens niet door Vier uitgevonde­n. De zender heeft het gekocht. Het is ooit bedacht in Japan en loopt al twaalf jaar succesvol op de BBC. Dat Leeuwenkui­l vorige week amper 225.000 kijkers wist te bekoren terwijl Topdokters er net voordien nog bijna 600.000 had, zegt wel iets over de Vlaamse kijkers. Ze zijn een ras apart en kiezen altijd de kant van de underdog. En die is in deze leeuwenkui­l helemaal verloren.

‘Leeuwenkui­l’ is een ode aan de meest machistisc­he vorm van ondernemen. Het is óf falen óf slagen

Leeuwenkui­l. Dinsdag om 21.35 uur op Vier. ¨¨èèè

 ?? © Vier ?? De leeuwen op een rijtje: Bart Deconinck, Luc Van Mol, Conny Vandendrie­ssche, Jürgen Ingels en Bart Verhaeghe.
© Vier De leeuwen op een rijtje: Bart Deconinck, Luc Van Mol, Conny Vandendrie­ssche, Jürgen Ingels en Bart Verhaeghe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium