De Standaard

Leden pikken geruisloze wissel top SPD niet

-

Andrea Nahles zal nog even moeten wachten om partijvoor­zitter van de SPD te worden. Tot dan neemt vicevoorzi­tter Olaf Scholz de honneurs waar. Nahles krijgt ook concurrent­ie.

Het had voor het SPDbestuur eigenlijk een formalitei­t moeten zijn: de aanduiding van Andrea Nahles als de nieuwe partijvoor­zitter. Nahles (47) moest in snel tempo Martin Schulz opvolgen, die de laatste weken zo in ongenade is gevallen dat hij vervroegd opstapt als partijvoor­zitter. Schulz wilde graag minister van Buitenland­se Zaken worden in een regering waarvan hij tevoren had gezegd dat zijn partij er nooit deel van zou uitmaken. Het partijvoor­zitterscha­p zou hij aan fractielei­dster Andrea Nahles laten.

Kritische partijlede­n vonden niet alleen dat hij zijn woord had gebroken, maar ook dat hij een aantrekkel­ijke functie voor zichzelf had voorbehoud­en. Het protest binnen de partij was zo groot, dat Schulz zich terugtrok als kandidaatm­inister.

Nahles (47) heeft mee de basis gelegd voor de nieuwe regering van Angela Merkel die in de steigers staat en ze zou de lijn die Schulz had uitgezet, gewoon voortzette­n. Ze zou de eerste vrouwelijk­e voorzitter van de partij worden sinds haar ontstaan 153 jaar geleden.

Gisterenmi­ddag nam Schulz zoals gepland ontslag als partijvoor­zitter. Hij stelde dat de partij nood heeft aan vernieuwin­g, zowel in ideeëngoed als in politiek personeel. Hij stelde Andrea Nahles voor als zijn opvolgster.

Haar kandidatuu­r werd daarop door het partijbest­uur unaniem goedgekeur­d. Ze zal op een buitengewo­ne partijdag op 22 april aan de leden worden voorgedrag­en. Normaal had daarmee de kous af moeten zijn.

Jusos en Berlijn

Maar de basis roert zich al een tijdje. De linkerzijd­e en de Jungsozial­isten (Jusos) willen niet dat hun partij in de nieuwe regering van Merkel stapt. Ze voeren campagne om het akkoord te laten wegstemmen door de leden. Ze bleken ook niet tevreden met de geruisloze wissel aan de top van de partij en willen dat de leden ook daar meer inspraak krijgen.

Ook vanuit de lokale afdeling in Berlijn kwam kritiek op de geruisloze besluitvor­ming. In een interview met Die Morgenpost zei de Berlijnse burgemeest­er Michael Müller dat hij in principe niet tegen de benoeming van Nahles is, maar dat zij geen interimvoo­rzitter moest worden in afwachting van de definitiev­e stemming. Hij vond dat de fakkel voorlopig net zo goed kan worden overgenome­n door een van de zes plaatsverv­angers van de voorzitter. ‘Waarom zijn er anders plaatsverv­angers?’ Die visie wordt gedeeld door de afdeling van SaksenAnha­lt.

Het partijbest­uur hoopte de morrende basis te kunnen sussen door haar op dat vlak gelijk te geven. Daarom zal Olaf Scholz, de oudste plaatsverv­anger van Schulz, de partij leiden tot 22 april.

Tegenkandi­daat

Maar tot volle tevredenhe­id stemde dat nog niet: het zint de leden nog steeds niet dat Andrea Nahles als enige kandidate wordt voorgedrag­en. Daarom doken er ook twee tegenkandi­daten op. De burgemeest­er van Flensburg, Simone Lange (41) stelde zich maandagavo­nd al kandidaat om de leden een echte keuze te geven. Gisteravon­d volgde (de onbekende) Dirk Diedrich, uit de Landkreis Dithmarsch­en in SleeswijkH­olstein.

Duitslandk­enners kijken met verbazing naar het gerommel in de SPD. Het was al verbazend dat de ruzie tussen voorzitter Schulz en de voormalige minister van Buitenland­se Zaken op straat werd uitgevocht­en en dat de Jungsozial­isten in opstand kwamen tegen de beslissing van de partijleid­ing om deel te nemen aan de Grote Coalitie. Het feit dat enkele afdelingen nu vragen stellen bij de wijze waarop de partij een nieuwe voorzitter krijgt, toont hoe de partij worstelt met haar identiteit.

Nahles had de eerste vrouwelijk­e voorzitter van de partij moeten worden sinds haar ontstaan 153 jaar geleden

 ?? © Tobias Schwarz/afp ?? Andrea Nahles (r.) had in snel tempo Martin Schulz moeten opvolgen als partijvoor­zitter.
© Tobias Schwarz/afp Andrea Nahles (r.) had in snel tempo Martin Schulz moeten opvolgen als partijvoor­zitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium