De Standaard

Reddingsop­eratie petro

- DRIES DE SMET In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Een quizvraag. Welk land heeft de grootste oliereserv­es ter wereld? SaudiArabi­ë, zegt u? Toch niet: het enige juiste antwoord is Venezuela.

Met een bewezen oliereserv­e van een slordige 300 miljard vaten zou het land zo rijk moeten zijn als de zee diep is. Helaas is het land bankroet – al wil het dat zelf niet officieel toegeven.

Venezuela werd zwaar getroffen door de gedaalde olieprijze­n en vervolgens stokte ook de olieproduc­tie. Gevolg: het begrotings­tekort bedraagt bijna 20 procent van het bruto binnenland­s product. Dat ving de Venezolaan­se regering op door massaal bolivars bij te drukken. In twee jaar tijd steeg de geldhoevee­lheid met maar liefst 4.000 procent.

Het gevolg laat zich raden: hyperinfla­tie of massale ontwaardin­g van het geld. Volgens het IMF bedroeg de inflatie in 2017 2.400 procent. Het IMF verwacht dat de inflatie aan het eind van 2018 maar liefst 13.000 procent zal bedragen. Of dus: iets wat op 1 januari 100 bolivar kostte, zal op 31 december meer dan 13.000 bolivar kosten. Even met de ogen knipperen en het geldbriefj­e in je handen is opnieuw een stuk minder waard geworden.

Om de inflatie – en de bloedige protesten die ze uitlokte – in te dammen, zijn prijsstijg­ingen officieel verboden. En ook import is beperkt, waardoor er een tekort is aan onder meer voedsel en medicijnen.

Even met de ogen knipperen en het briefje in je handen is opnieuw een stuk minder waard geworden

Tegenover de dollar is de bolivar spectacula­ir minder waard geworden. Volgens de site dolartoday, die de wisselkoer­sbeweginge­n op de zwarte markt volgt, moet vandaag 237.000 bolivar neergeteld worden voor één dollar. Begin januari was dat nog minder dan de helft. En een jaar geleden bedroeg de wisselkoer­s nog 3.720 bolivar voor één dollar.

Hoelang kan dat nog blijven doorgaan? Hoewel Venezuela nu al zijn schuldeise­rs niet terugbetaa­lt, deinst het land ervoor terug om ook officieel bankroet te gaan en met een schone lei opnieuw te beginnen. Want dan dreigt het ook zijn bezittinge­n in het buitenland – onder meer een raffinader­ij en tankers in buitenland­se havens – kwijt te spelen. En zowel China als Rusland blijft Venezuela een levenslijn toewerpen, uiteraard in ruil voor olie of oliereserv­es.

Maar een inflatie van 13.000 procent is natuurlijk onhoudbaar, want niemand wil nog in bolivar betaald worden. De geschieden­is leert dat periodes van hyperinfla­tie zelden lang duren. Dat was ook zo in Zimbabwe, waar de Amerikaans­e dollar in 2008 de rol van de Zimbabwaan­se dollar overnam als betaalmidd­el.

Dat rampscenar­io wil president Nicolas Maduro het koste wat het kost vermijden. Volgende week woensdag wordt de petro, een cryptomunt die gedekt wordt door de Venezolaan­se olievoorra­ad, gelanceerd. Maar is er – behalve bij de Venezolaan­se regering – werkelijk iemand te vinden die denkt dat de cryptomunt een succes zal worden? Om zo’n munt aan de man te brengen is vertrouwen nodig, en dat heeft het land – in tegenstell­ing tot olie en inflatie – helaas niet in overvloed.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium