De Standaard

Parijs geeft Solvay

Als het in Parijs regent, wordt ook Brussel nat. Daar kunnen twee grote Belgische bedrijven – Solvay en Engie Electrabel – over meespreken na de keuze van de Franse overheid om JeanPierre Clamadieu uit te spelen als nieuwe voorzitter van het energiecon­ce

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

De overwegend familiale bestuurder­s van de Belgische chemiegroe­p Solvay moeten op zoek naar een nieuwe ceo. Dat liet het bedrijf gisteravon­d weten nadat het op de hoogte was gebracht van het besluit van Engie om JeanPierre Clamadieu voor te dragen als nieuwe voorzitter. Als opvolger van Gérard Mestrallet, die meer dan 20 jaar aan de leiding van het bedrijf heeft gestaan. De wissel aan de top bij Engie vindt half mei van dit jaar plaats. Dan zal het net zes jaar geleden zijn dat Clamadieu aan het hoofd kwam van Solvay.

Het ziet er overigens naar uit dat Clamadieu de twee jobs nog een tijdje gaat combineren. Solvay verzekerde dat hij aanblijft als ceo tot een opvolger is gevonden. Dat is een niet alledaagse cumul, om dat Solvay een klant is van Engie.

Streefdoel is om tegen het eind van dit jaar de ceowissel door te voeren. De raad van bestuur zegt dat zowel interne als externe kan didaten in aanmerking komen voor de ceojob.

Tegelijk laat Solvay in zijn pers bericht verstaan dat er al nage dacht is over de opvolging van Clamadieu. De raad van bestuur liet immers weten het proces om een opvolger te vinden ‘te versnellen’.

Het lijkt in ieder geval een aartsmoeil­ijke opdracht te wor den. Solvay moet immers iemand vinden die in staat is zijn voet naast die van zijn voorganger te zetten. Sinds het aantreden van Clamadieu in mei 2012 is Solvay een heel ander bedrijf geworden. Door de groep drastisch op te schudden, waarbij heel wat klas sieke activiteit­en werden ver kocht en volledig nieuwe activiteit­en werden ingekocht via grote overnames. Clamadieu zette ook het directieco­mité helemaal naar zijn hand, zodat hij kon terugvalle­n op getrouwen uit de tijd toen hij aan de leiding stond van het Franse chemieconc­ern Rhodia. Vóór dat bedrijf overgenome­n werd door Solvay. Inclusief Clamadieu hebben vier van de acht directiele­den in het management­comité een Rhodiaverl­eden, tegenover drie met een voorgeschi­edenis bij Solvay.

Kerncentra­les

Bij het Belgische elektricit­eitsbedrij­f Engie Electrabel is het dan weer uitkijken hoe Clamadieu de toekomst ervan ziet. De huidige ceo van het Franse nutsconcer­n, Isabelle Kocher, liet de voorbije jaren herhaaldel­ijk weten dat ze partners zoekt voor Electrabel. Tot op vandaag zonder enig concreet resultaat.

De klassieke activiteit­en van

Sinds het aantreden van Clamadieu in mei 2012 is Solvay een heel ander bedrijf geworden

Engie Electrabel – met op kop de kerncentra­les van Doel en Tihange – passen overigens almaar minder in het toekomstbe­eld dat Kocher voor ogen heeft voor het Franse energiecon­cern. Het accent ligt immers op de snelle groei van Engie als internatio­nale producent van hernieuwba­re energie en als leverancie­r van energiedie­nsten.

Met Clamadieu krijgt Engie alvast een voorzitter die al voet aan de grond heeft in ons land. En wellicht ook vertrouwd is met de Belgische gevoelighe­den rond Electrabel, zoals de toekomst van de kerncentra­les van Doel en Tihange. Die link met België deelt Clamadieu met zijn voorganger Gérard Mestrallet. Die stak ook heel wat tijd in pogingen om in te schatten hoe de kaarten lagen voor zijn bedrijf en Electrabel in België.

De huidige ceo Isabelle Kocher zou zich naar verluidt veel minder die moeite getroosten. Ze heeft het ook bijzonder moeilijk om te begrijpen waarom Engie in België zo wantrouwig wordt bekeken en Electrabel zo makkelijk aan de schandpaal wordt genageld. Al is Mestrallet er de voorbije jaren ook niet echt in geslaagd om het wantrouwen tegenover Electrabel en zijn Franse eigenaar weg te nemen.

Macron

Rest de vraag wie de komende jaren het zwaarst zal wegen aan de top van Engie. De Franse media hebben de voorbije weken en dagen de schijnwerp­er gericht op de pogingen van ceo Kocher om de komst van Clamadieu af te blokken. Tevergeefs. Omdat Clamadieu een vertrouwel­ing is van president Emmanuel Macron.

Tegelijk doen verhalen de ronde dat Macron, toen hij nog minister van Economie was, tevergeefs heeft geprobeerd om de aanstellin­g van Kocher als ceo van Engie af te blokken.

De vraag is wie de komende jaren het zwaarst zal wegen aan de top van Engie: voorzitter Clamadieu of ceo Kocher

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp ?? De verkoop van de polyamiden­divisie aan BASF (foto: de fabriek in het Franse Chalampé) in september vorig jaar vormde volgens JeanPierre Clamadieu het sluitstuk van de transforma­tie van Solvay.
© afp De verkoop van de polyamiden­divisie aan BASF (foto: de fabriek in het Franse Chalampé) in september vorig jaar vormde volgens JeanPierre Clamadieu het sluitstuk van de transforma­tie van Solvay.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium