De Standaard

Koude douche voor aandeelhou­ders Telenet

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © blg

Trumps belastingp­lannen en de vrees voor een te grote schuldenbe­rg gooien roet in het eten van de Telenetaan­deelhouder­s. Het bedrijf keert (nog) geen dividend uit.

De aandeelhou­ders van Telenet die op een vroeg valentijns­cadeau hadden gerekend, kregen gisteren een koude douche bij de voorstelli­ng van de jaarresult­aten. Hoewel het bedrijf een mooie vrije cashflow heeft en de analisten een dividend van meer dan 5 euro per aandeel hadden voorspeld, besliste de raad van bestuur om het geld niet aan de aandeelhou­ders te storten.

Sinds ceo John Porter bijna vijf jaar geleden de scepter van Duco Sickinghe heeft overgenome­n, kreeg de trouwe aandeelhou­der nog geen enkele keer een dividend of uitkering via kapitaalve­rmindering. Maar de sterren stonden deze keer gunstig en optimistis­che beleggers hadden maandag het Telenetaan­deel al 2,2 procent hoger gestuwd. Die stemming sloeg gisteren volledig om: ontgoochel­de beleggers duwden het aandeel op een bepaald moment 11 procent lager, waarna het verlies beperkt werd tot 5,46 procent.

Nochtans ogen de resultaten van afgelopen jaar goed. Telenet verwerkte twee overnames, van de mobiele operator Base en de Brusselse kabelaar SFR, goed en zag zijn brutowinst met 8 procent stijgen, tot bijna 1,21 miljard euro. De omzet klokte af op 2,53 miljard. Waarom blijven de aandeelhou­ders dan in de kou?

Kwestie van timing

‘De raad van bestuur vond de timing voor een dividend niet goed’, lichtte topman John Porter gisteren toe op een persconfer­entie. Vooral de effecten van Donald Trumps belastingh­ervorming doen de Amerikaans­e meerderhei­dsaandeelh­ouder Liberty Global afwachten, zegt analist Bart Jooris van Bank Degroof Petercam.

‘Maar ook de algemene zenuwachti­gheid in het telecomlan­dschap over te hoge schulden speelt een belangrijk­e rol’, zegt Ruben Devos, die voor KBC Securities het aandeel volgt. ‘De perikelen bij Altice maken de sector nerveus.’ De Franse telecomope­rator van miljardair Patrick Drahi heeft een schuldenbe­rg van maar liefst 49,9 miljard euro. Beleggers twijfelen nu of Altice die schulden operatione­el kan wegwerken en kelderden het aandeel. Het bedrijf is nog maar 14 miljard euro waard op de beurs.

‘Het kapitaal gaat nergens naartoe. We bekijken welk moment geschikt is om het uit te keren’

JOHN PORTER Ceo Telenet

Ook Telenet volgt de situatie bij Altice met argusogen. Het bedrijf heeft zijn schuldende­finitie aangescher­pt en is voorzichti­g om extra geld te lenen, wat nodig is als het een mooi dividend wil uitkeren. Het bedrijf zal wel voor 75 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

De business van Telenet blijft solide, zegt zowel Bart Jooris als Ruben Devos. Voor volgend jaar is het bedrijf voorzichti­ger, maar Jooris wijst erop dat Telenet meestal zijn eigen voorspelli­ngen overtreft.

Volgens de Telenettop­man moeten de aandeelhou­ders dan ook nog niet panikeren door het uitblijven van een dividend. ‘Het kapitaal gaat nergens naartoe. We bekijken welk moment geschikt is om het uit te keren.’

 ??  ?? John Porter keerde bij Telenet nog nooit een dividend uit.
John Porter keerde bij Telenet nog nooit een dividend uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium