De Standaard

Tijd voor een wet-Carrefour

Vakbonden, werkgevers en de regeringMi­chel roepen in koor dat de spelregels bij collectief ontslag – de ‘wetRenault’ – aan bijsturing toe zijn. Dat werd twee jaar geleden, bij de sluiting van Caterpilla­r in Gosselies, ook al gezegd.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING © Didier Lebrun/photo news

10 maart 1997:

De directie en de vakbonden bij de warenhuisg­roep Carrefour zijn deze maand begonnen aan het sociaal overleg over een ingrijpend­e bedrijfshe­rstructure­ring. Daarbij zouden 1.200 werknemers hun baan verliezen. Dat overleg dreigt een marathon van enkele maanden te worden. Eerst moet de directie van Carrefour haar plannen in detail toelichten en mogen de vakbonden vragen stellen. Daarna mogen de bonden alternatie­ven voor de ontslagen op tafel leggen. Pas daarna komen er onderhande­lingen over de ontslagvoo­rwaarden, zoals de opzegvergo­eding.

Die werkwijze staat beschreven in de ‘wetRenault’. Die was in 1998 het antwoord van de Belgische politiek op de brutale sluiting van de autofabrie­k van Renault in Vilvoorde, in 1997.

90 dagen

De wetRenault – gisteren precies twintig jaar oud – is rijp voor een vernieuwin­gsbeurt. Daarover zijn vakbonden, werkgevers en de federale minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), het eens. Maar over de inhoud van die opfrisbeur­t is er geen eensgezind­heid. Een van de pijnpunten is de lange duur van de procedure.

Gemiddeld duurt het 90 dagen om een nadat bekendgema­akt is dat de fabriek dichtgaat. dossier van collectief ontslag af te ronden. Dat blijkt ook uit een rapport van de federale overheidsd­ienst Werk. Soms gaat het snel: vorig jaar werd een vijfde van de dossiers binnen de maand afgerond. Maar vaak gaat het traag: een kwart van de 62 bedrijfsdo­ssiers uit 2017 nam meer dan 120 dagen in beslag.

Al die tijd leven de betrokken werknemers in onzekerhei­d. Verlies ik mijn job of mag ik blijven? Kan ik met brugpensio­en? Wanneer is mijn laatste werkdag? Hoe hoog is mijn opzegvergo­eding? Moet ik een andere job zoeken – en hoe ga ik die vinden? Volgens de werkgevers­federaties weegt dat negatieve klimaat op de productivi­teit van het bedrijf. Zij pleiten voor een soepelere en snellere aanpak.

Het Verbond van Belgische Ondernemin­gen wil meer nadruk leggen op de hertewerks­telling, op maatregele­n die de ontslagen werknemers meer kansen geven op een nieuwe job, zoals outplaceme­ntbegeleid­ing en beroepsopl­eiding. Zij verwijten de bonden vooral voor hoge ontslagver­goedingen te gaan.

Volgens de vakbonden is een lange overlegron­de juist positief, omdat het hen de tijd geeft alternatie­ven uit te werken voor de botte ontslagbij­l. Zo kan er collectiev­e arbeidsher­verdeling op tafel worden gelegd.

Alternatie­ven

Het socialisti­sche ABVV verwijt de werkgevers niet voldoende open te staan voor die alternatie­ven en halsstarri­g vast te houden aan het eigen plan, en het eigen gelijk.

Als er echte onderhande­lingen mogelijk zijn, doet dat het aangekondi­gde jobverlies globaal met 7 procent dalen, zegt het ABVV ook. Dat lijkt niet veel, maar vorig jaar hadden op die manier in theorie 260 van de 3.800 aangekondi­gde ontslagen vermeden kunnen worden.

Het succes van de wetRenault is erg ongelijk. Soms worden er veel jobs gered, zoals in 2014 bij Delhaize, toen de oorspronke­lijke 2.500 ontslagen werden teruggebra­cht naar 1.800. Soms is de impact nul. Zo heeft de wetRenault de sluiting van Ford Genk niet kunnen tegenhoude­n.

Het ABVV wijst erop dat de huidige regels hele groepen werknemers in de kou laten staan, zoals wie een tijdelijk of een uitzendcon­tract heeft. Die werknemers maken geen aanspraak op het sociaal plan dat geldt voor de vaste werknemers. Dat moet veranderen, vindt de socialisti­sche bond.

Hetzelfde geldt voor het personeel van onderaanne­mers. Die worden niet betrokken bij het overleg over een herstructu­rering bij hun opdrachtge­ver. Daar komt misschien veranderin­g in: op dit punt wil minister Peeters de vakbond tegemoetko­men. Peeters vindt dat bedrijven moeten nagaan wat de impact van de herstructu­rering is voor hun directe onderaanne­mers en voorstelle­n moeten doen om die impact op te vangen.

Het succes van de wetRenault is erg ongelijk. Soms worden er veel jobs gered, soms is de impact nul

Herschrijv­en

De minister van Werk wil de wetRenault in die zin herschrijv­en en heeft zijn voorstel op tafel gelegd bij de sociale partners in de Nationale Arbeidsraa­d. Alleen, hij deed dat al eind 2016, na de aangekondi­gde sluiting van Caterpilla­r in Gosselies. Toen al was het ‘tijd voor een nieuwe wetRenault’. Tot nu heeft het overleg in de Nationale Arbeidsraa­d niets opgeleverd. Vorige week heeft Peeters in het parlement toegegeven dat ‘de tijd dringt’.

 ??  ?? staking bij Renault Vilvoorde
staking bij Renault Vilvoorde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium