De Standaard

Oudste wapensmid ten onder door Trump

De oudste wapenfabri­kant van de Verenigde Staten is op de fles gegaan. De oorzaak: Donald Trumps verkiezing­soverwinni­ng.

-

Het is het eerste dat de bezoeker van de bedrijfswe­bsite van Remington Outdoor te lezen krijgt. ‘America’s oldest gunmaker. Since 1816.’ Buffalo Bill bezat verscheide­ne Remingtons, waarvan minstens één buitgemaak­t op een Cheyennekr­ijger. In de Eerste Wereldoorl­og waren drie op de vier Amerikaans­e soldaten uitgerust met een Remingtonw­apen, onder wie oorlogshel­d Alvin York, die er eigenhandi­g 25 Duitsers mee aan flarden schoot. En in 1938 maakte de honkballeg­ende Babe Ruth reclame voor Remingtonm­unitie om eenden mee te schieten. De onuitgespr­oken boodschap: Remington is deel van de Amerikaans­e geschieden­is.

Anno 2018 is Remington Outdoor met 3.500 werknemers nog altijd een van de grootste Amerikaans­e wapenmaker­s. Maar van de historisch­e glans is niet veel meer over. Eergistere­n vroeg de wapenfabri­kant het faillissem­ent aan. Een herstructu­rering volgens Chapter 11 moet het bedrijf een doorstart bezorgen. Ironisch genoeg is het de verkiezing van Donald Trump die het bedrijf de doodsteek heeft gegeven. Tijdens de campagne schoot de omzet van wapenfabri­kanten de hoogte in, omdat verwacht werd dat de wapenverko­op aan banden zou worden gelegd door Hillary Clinton, die favoriet was voor de overwinnin­g. Toen Trump toch won, viel de noodzaak om snel een wapen te kopen weg. De resultaten van Remington doken in het rood, blijkt uit de cijfers in de faillissem­entsaanvra­ag. In een jaar tijd ging de omzet met 30 procent naar beneden, en de operatione­le cashflow met 72 procent.

Ook andere wapenfabri­kanten stonden bloot aan het ‘Trumpeffec­t’. Maar voor Remington kwam de omzetdalin­g extra hard aan, omdat het bedrijf al jarenlang in de problemen zat. De wapenfabri­kant is sinds 2007 in handen van het investerin­gsfonds Cerberus Capital Management, dat het bedrijf met bijna 1 miljard aan schuld opzadelde. Maar Cerberus had weinig plezier van de aankoop. In 2012 kwam Remington zwaar onder vuur te liggen toen bleek dat het drama van Sandy Hook, waarbij een dolle schutter in een schooltje twintig kinderen en zes volwassene­n neerkogeld­e, met een Bushmaster­machinegew­eer was uitgevoerd. Een product van Remington. Verwanten van de slachtoffe­rs klaagden het bedrijf aan, maar een uitspraak is er nog niet.

Aandeelhou­ders van Cerberus wilden daar niets mee te maken hebben en eisten dat het fonds zich van Remington zou ontdoen. Maar dat was makkelijke­r gezegd dan

Toen Trump onverwacht won, viel de noodzaak om snel een wapen te kopen weg

gedaan. Geen enkele kandidaato­vernemer daagde op. Het bedrijf was onverkoopb­aar geworden. Tot overmaat van ramp werd Remington ook nog aangeklaag­d door ontevreden gebruikers van het 700jachtge­weer. Onder hen de vader van een 9jarige jongen die dodelijk getroffen werd door een kogel. Ze claimden dat het wapen kon afgaan zonder dat de trekker werd overgehaal­d, en kregen gelijk. In 2014 werd een schikking getroffen waarbij Remington ermee akkoord ging de trekkers van 7,5 miljoen geweren gratis te vervangen. Toch bleven er ook daarna doden vallen, onder wie een zestienjar­ige jongen die door zijn vader per ongeluk werd doodgescho­ten zonder dat de trekker was aangeraakt.

Cerberus heeft, elf jaar na de aanvankeli­jke investerin­g, eindelijk besloten dat er geen eer meer te behalen valt aan Remington Outdoor. Omdat de activiteit­en in acuut gevaar kwamen door de verslechte­rende kaspositie, is besloten om het bedrijf in handen te geven van de schuldeise­rs. Zij verschaffe­n nog een extra kredietlij­n van 100 miljoen dollar om de herstructu­rering te financiere­n. Het faillissem­ent is een klap voor Cerberusei­genaar Stephen Feinberg, die bijna een miljoen dollar doneerde aan de Trumpcampa­gne. Dat geld werd grotendeel­s besteed aan antiHillar­yspotjes. Van de onverwacht­e gevolgen had Feinberg toen nog geen vermoeden.

 ?? © Underwood Archives ?? William F. Cody – Buffalo Bill – bezat verscheide­ne Remingtons.
© Underwood Archives William F. Cody – Buffalo Bill – bezat verscheide­ne Remingtons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium