De Standaard

Op ramkoers naar de zon

- JANPIETER DE VLIEGER

Vandaag keert het wielrennen een jaar of tien terug in de tijd. In de Ruta del Sol staan alle camera’s gericht op Chris Froome, de in opspraak gekomen Tourwinnaa­r die straks wel of niet geschorst wordt voor een positieve plas op salbutamol. Reglementa­ir mag hij starten, maar voor iedereen – inclusief Froome zelf – was het beter geweest dat niet te doen.

Altijd fijn om een slanke buurman te hebben op het vliegtuig en soms heb je echt geluk: gisteren op de Iberia Regional tussen Madrid en Malaga zat Chris Froome zelve naast ons. Ook hij paste maar net in het stoeltje. Froome was beleefd en liet weten ‘uit te kijken naar de race’, maar vragen stellen zat er niet in. ‘Morgen bij de bus doe ik de media.’

In Mijas aan de Costa del Sol mag u vandaag omstreeks 11 uur dus het soort mediagekte verwachten dat vijf of tien jaar geleden vaste prik was in de Tour de France. Cameraploe­gen die zich verdringen rond de voordeur van een bus om verslag te doen van alweer een renner die van zijn voetstuk viel.

Het wielrennen heeft er naar zijn eigen lage standaarde­n goede jaren op zitten, zonder al te grote schandalen. Maar met Froome gaat de doos van Pandora toch weer een eind open. Het is een zaak met veel nuances, maar iedereen in de sport is ervaren genoeg om te weten dat het grote publiek alleen de synthese zal onthouden: wielrennen – Tourwinnaa­r – positief.

Puur reglementa­ir is er niks in te brengen tegen de deelname van Froome aan de Ruta del Sol. Hij is niet geschorst en officieel zelfs niet betrapt op doping. Er is alleen een zogenaamd ‘afwijkend analyseres­ultaat’. Het technische verhaal: salbutamol is binnen de reglemente­n van de Wada (het wereldwijd­e antidoping­agentschap, red.) een ‘Specified Substance’, een subcategor­ie van de verboden producten waarvoor wat mildheid bestaat. De UCI kan een renner die positief test op zo’n Specified Substance schorsen, maar hoeft dat – anders dan bij bijvoorbee­ld groeihormo­on of epo – niet onmiddelli­jk te doen.

Is het vreemd dat de UCI Froome niet schorst? Niet eens. Rechtspraa­k hoort te gebeuren ‘zonder aanzien des persoons’ en bij gelijkaard­ige gevallen sprak de wielerbond in het verleden ook geen voorwaarde­lijke schorsinge­n uit. Bovendien hoor je dat de verdedigin­g van Froome graag de Sven Marykaart van de proceduref­out wil trekken. Door nu te schorsen, zou de UCI hen daarbij extra munitie kunnen geven.

En dan is er de tweede tegemoetko­ming die je Froome moet maken. Eentje die voormalig Greenedgem­anager Brian Nygaard deze week onder de aandacht bracht op Twitter. Officieel zou niemand op de hoogte mogen zijn van zijn positieve plas. Het zijn de kranten Le Monde en The Guardian die het nieuws na een lek naar buiten hebben gebracht. Binnen een normale procedure had Froome de voorbije maanden zonder de hete adem van pers en publiek zijn zaak bij de UCI kun

‘Iedereen heeft recht op een fair proces. Daarom is het op dit moment onze keuze om hem te blijven steunen’ DAVE BRAILSFORD Manager Team SKy

nen bepleiten. Dat alleen al vindt Skymanager Dave Brailsford voldoende reden om Froome niet uit competitie te nemen: ‘Op dit moment zou het nooit openbaar mogen gemaakt zijn. Iedereen heeft recht op een fair proces. Daarom is het op dit moment onze keuze om hem te blijven steunen.’

… maar had het beter niet gedaan

Je hoefde gisteren echt niet lang rond te hangen in het koers

hoofdkwart­ier Teatro Las Lagunas om te snappen dat Froome en Sky alleen staan in hun beslissing om toch gewoon door te gaan. ‘Iedereen denkt er hetzelfde over’, aldus Eric Van Lancker, ploegleide­r bij Israel Cycling Academy. ‘Elk ander team had zijn renner toch zelf geschorst?’

Het is een mening die veel van de koers de voorbije weken hebben geuit, onder anderen UCIvoorzit­ter David Lappartien­t, renner Tom Dumoulin en teameigena­ar Jonathan Vaughters. Froome was al niet de populairst­e renner van het peloton en Sky niet de populairst­e ploeg. De beslissing om te starten in de Ruta helpt hen niet vooruit.

Los van imago en perceptie was er voor Froome ook een heel praktische reden geweest om gewoon vrijwillig een schorsing te aanvaarden. Had hij dat in september 2017 meteen gedaan, dan had hij nu al meer dan vier maanden ‘schorsings­krediet’ op de bank staan. En dat zou straks doorslagge­vend kunnen zijn om al dan niet de start te halen van Giro dan wel Tour.

De Italiaanse krant Gazzetta

dello Sport meldde uitgereken­d gisteren dat ‘eind deze week of begin volgende week’ de procedure gestart wordt tegen Chris Froome. Maar dat betekent niet dat het einde meteen in zicht is. Er moet een rechter aangesteld worden. Die moet Froome aanschrijv­en en die heeft vervolgens minstens vijftien dagen de tijd om zijn verdedigin­g in te dienen. Nadien kunnen beide partijen ‘in onderling overleg’ een definitiev­e tijdlijn vastleggen om de zaak af te handelen.

De Ruta del Sol is de eerste koers waarboven de schaduw van Froome hangt, maar het zal niet per se de laatste zijn. Froome zelf liet op Twitter weten dat het wat hem betreft niet snel genoeg kan gaan: ‘Ik doe mijn uiterste best om ervoor te zorgen dat alles zo snel mogelijk opgelost raakt.’

‘‘Iedereen denkt er hetzelfde over. Elk ander team had zijn renner toch zelf geschorst?’'

ERIC VAN LANCKER

Ploegleide­r Israel Cycling Academy

 ?? © Enrique Calvo/photo news ?? Reglementa­ir mag Chris Froome starten in de Ruta del Sol, maar voor iedereen – inclusief hemzelf – was het beter geweest dat niet te doen.
© Enrique Calvo/photo news Reglementa­ir mag Chris Froome starten in de Ruta del Sol, maar voor iedereen – inclusief hemzelf – was het beter geweest dat niet te doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium