De Standaard

Echte liefde of berekende liefde?

Zijn recordtran­sfer naar Paris SaintGerma­in ligt nog vers in het geheugen, maar volgens sommige bronnen is Neymar Parijs al beu. Real Madrid zou op de loer liggen om de Braziliaan terug naar Spanje te halen.

- BART LAGAE © Benoit Tessier/photo news

‘Neymar arriveerde te laat voor de vlucht naar Madrid en liet zijn ploegmaats wachten.’

Elke dag doet er wel een incident( je) rond Neymar en Paris SaintGerma­in de ronde van de sociale media. Vedettenst­reken kreeg PSGvoorzit­ter Nasser AlKhelaifi er gratis bij toen hij vorige zomer de Braziliaan voor 222 miljoen euro wegplukte bij Barcelona. Dat, samen met zijn onweerlegb­are voetbalkwa­liteiten. In 27 wedstrijde­n (alle competitie­s) scoorde Neymar al 28 goals en gaf hij 16 assists voor PSG. Het grote doel is de Beker met de Grote Oren, het 1/8stefinale­duel tegen titelverde­diger Real Madrid geldt als een vervroegde finale.

Een finale waar één man met de aandacht gaat lopen. Want uitgereken­d nu lekt uit dat Neymar is uitgekeken op Parijs. Zowel Fran se als Braziliaan­se media citeren ‘bronnen in de omgeving van de speler’.

Neymar zou er na zeven maanden zijn achtergeko­men dat superster zijn in Parijs is iets helemaal anders is dan superster zijn in Barcelona. Op 18 januari mocht hij zich in het Parc des Princes, bij een 70stand tegen Dijon, klaarmaken om een penalty te trappen. Het publiek vond het maar niets dat Neymar de Uruguayaan Edinson Cavani geen succesje gunde. Neymar had al drie keer gescoord, Cavani nog maar eentje. De penaltyfou­t was op de Uruguayaan­se spits gemaakt. Toen Neymar de bal op de stip legde, steeg er gefluit op uit de tribunes. Het gefluit hield aan tot Neymar het veld had verlaten. Hij had vier keer gescoord en twee assists gegeven. Die avond zou Neymar zich grote vragen hebben gesteld bij zijn toekomst bij PSG.

Meer twijfel kwam er eind januari, toen Lucas Moura PSG verliet voor Tottenham.

‘Ik ben ongelukkig, want hij is een goeie vriend’, reageerde Neymar. ‘Ik denk dat het oneerlijk is dat hij moet vertrekken. Hij is niet alleen mijn vriend, hij is een kwaliteits­speler die meer kansen verdiende. Maar ik ben niet de trainer of de eigenaar van de club.’

De verklaring­en, opgetekend na de Ligabekerw­edstrijd tegen Rennes, werden gezien als een oorlogsver­klaring. De ironie van het verhaal is dat PSG spelers moet verkopen om een dure vogel als Neymar te betalen en tegelijk in lijn te blijven met de regels van de Financial Fairplay. Volgens sommige bronnen eiste Neymar ook de komst van Dani Alves, hoewel PSG met Thomas Meunier een performant­e rechtsback had.

Deze week bleek dan plots dat Neymar welkom is in Madrid. ‘Neymar is een grote speler en alle grote spelers dromen ervan bij Real Madrid te spelen’, zei Marcelo, linksback van Brazilië en Madrid in een tvgesprek. ‘Ik zou hem heel graag bij ons hebben en ik denk dat hij hier perfect zou passen. Vroeg of laat speelt Neymar bij Real Madrid.’

In Marcelo’s spoor verklaarde­n exvedetten als Guti dat Neymar als de gesmeerde bliksem naar Madrid moest trekken. Zelfs de Spaanse premier Mariano Rajoy, socio van Real Madrid sinds 1986, mengde zich. Maar dan om te zeggen dat Neymar niet welkom is. ‘Ik blijf geloven in Ronaldo, Bale en Benzema’, zei hij in AS.

Verjaardag­sfeest

Dat Real Madrid belangstel­ling heeft voor Neymar is niet opmerkelij­k. Als tiener tekende hij er bijna een contract en met een 33jarige Cristiano Ronaldo kijkt de club uit naar een opvolger. De geplaagde coach Zinédine Zidane blijft dan wel herhalen dat hij ‘geen nieuwe spelers nodig’ heeft, de achterzak van voorzitter Florentino Pérez jeukt om nog eens een Galáctico binnen te halen.

Dus ja, Neymar staat op het verlanglij­stje van Madrid, maar nee, concreet is een transfer nog niet. Dat er deze week over gesproken wordt en PSG wordt gedestabil­iseerd aan de vooravond van een belangrijk­e Champions Leagueweds­trijd, komt Madrid alleen maar goed uit. Echte liefde, maar ook berekende liefde.

Op de dag dat Cristiano Ronaldo 33 werd, werd Neymar 26. Hij hield een gigantisch feest in de Pavillon Cambon, een van de meest prestigieu­ze balzalen van Parijs. F1piloot Lewis Hamilton en tientallen voetballer­s uit Brazilië, Spanje en Frankrijk waren van de partij. Niet op de gastenlijs­t: Lucas Moura. Hoezo ‘beste vriend’? Een echte goeie vriend, Philippe Coutinho, zei dat er van een transfer van Ney geen sprake kan zijn.

In de wereld van het topvoetbal is niets wat het lijkt. Al zeker niet in het leven van Neymar da Silva Santos Junior. Wie hij echt lief heeft kan hij vanavond bewijzen vanaf kwart voor negen in het Bernabéu.

‘Vroeg of laat speelt Neymar bij Real Madrid’ MARCELO linksback Madrid en Brazilië

 ??  ?? Neymar dolt op training, maar lijkt na zeven maanden toch al uitgekeken op Parijs.
Neymar dolt op training, maar lijkt na zeven maanden toch al uitgekeken op Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium