De Standaard

Liefde in tijden van Tinder

Valentijn brengt de cynicus in XENIA GEYSEMANS naar boven. Waarom bekijken we liefde alleen maar door een roze bril? Laten we een voorbeeld nemen aan de Grieken: zij gaven de liefde vijf namen.

-

Een transparan­te reuzenball­on gevuld met rozenblaad­jes verspert mijn zicht. De lieve teddybeer die in de ballon zit, houdt een enveloppe vast in zijn zachtbruin­e handen. Ik begin te fantaseren: het mannelijke specimen dat de ballon kocht, komt thuis, geeft het tedere cadeau aan zijn vriendin en vraagt haar ten huwelijk. Ze geven zich over aan het wederzijds­e verlangen om voor altijd aan elkaars zijde te staan en gaan ervan uit dat de vlam nooit zal doven.

Of: de enorme verwachtin­gen (lees: ‘eisen’) omtrent romantisch­e etentjes, kleurrijke attenties en spontane snoepreisj­es worden niet meer ingelost. Helaas, want de partner werd gezien als de belichamin­g van de perfectie. De dates, passie en seksualite­it in de relatie zijn met de noorderzon verdwenen. Wat blijft er over: een onredelijk­e droom en een onverzadig­baar verlangen. De relatie strandt en beertjelie­f vergaat in de vuilnisbak. De droom, inclusief de reuzenball­on, wordt doorgeprik­t.

Dit relaas werd geschreven door een cynicus, die meent dat liefde veel te eng wordt opgevat en zelfs bedreigd wordt. Wanneer we te rade gaan bij de Griekse filosofen in de klassieke oudheid merken we dat zij voor elke vorm van liefde een andere benaming hadden.

Vijf vormen van liefde

De filosofie van de Grieken zal ons niet meteen teleurstel­len. Zij onderschei­den namelijk vijf vormen van liefde: Eros, Agapè, Philia, Storgè en Xenia.

Eros slaat op de prille liefde, waar verlangens en passie het cement van vormen. Denk aan kussende koppeltjes aan de bushalte en Temptation

Islandbabe­s die ‘onschuldig­e’ prooien willen verleiden zonder empathie. Eros is een opwindend spel met fysieke samensmelt­ing als summum.

Een tweede vorm van liefde, volgens de Grieken, is de liefde die idealiter uit de Eros ontspringt, namelijk de Agapè. Wanneer verliefdhe­id liefde wordt, ontluikt de Agapè. De beheerste liefde, waarbij het bestaan van de ander het mooiste geschenk aller tijden is. ‘Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles duldt zij’, met dank aan het Hooglied van apostel Paulus.

Dan blijven er nog drie tedere kanjers over: Philia, of de vriend

schappelij­ke liefde, Storgè, de ouderlijke of familiale liefde en Xenia, de liefde voor de vreemdelin­g. We kunnen niet ontkennen dat die laatste drie vormen van liefde ook gevoelens van genegenhei­d in zich dragen. Toch worden die drie niet meteen aan valentijn en Cupido’s pijl gelinkt.

Liefdesbuf­fet

We maken het onszelf niet gemakkelij­k. Wanneer we in de verliefde Erosfase vertoeven, bijvoorbee­ld, zeggen we ‘ja’ tegen de onafscheid­elijke voorbestem­de band met elkaar, maar zeggen we ook meteen ‘nee’ tegen wat de ontwikkeli­ng van het ‘ik’ verhindert. Er heerst een illusie, of beter gezegd een fundamente­le angst, dat je je niet meer ten volle zal kunnen ontplooien in een relatie. Samensmelt­ing versus zelfbeschi­kking. We willen bemind worden, zonder onze autonomie te verliezen. Dat klinkt verdacht paradoxaal. Filosoof Pascal Bruckner, mijn held, noemt deze spanning het freetogeth­ergevoel.

Liefde wordt inderdaad erg paradoxaal beleefd in onze huidige samenlevin­g. Ik doel voornameli­jk op de partnerkeu­ze, uit een waar gevarieerd buffet voor iedereen. Los van standen en rangen zijn we vrij om te kiezen met wie we in zee gaan. Liefde wordt getransfor­meerd tot een markt, waarin iedereen een bepaalde koers vaart. Voor diegenen die in het echte leven de juiste koers maar moeilijk kunnen vinden, of gewoon voor diegenen die kunnen blijven eten, is er het buffet der buffetten: de datingapp Tinder. Bereid je niet meer voor op een ongemakkel­ijke poging tot een gesprek. Swipe gewoon naar rechts. Klus geklaard!

Pijlloos of peilloos?

Wanneer we liefde willen vermarkten, vergeten we te dikwijls dat zij bestaat uit simpel toeval, een spontane ontmoeting, en dat ze ontsnapt aan de zogenaamde verplichti­ng om een product te leveren. Om het met de geniale woorden van psychiater Dirk De Wachter te zeggen: ‘In het tijdperk van de maakbare

Wanneer we liefde willen vermarkten, vergeten we te dikwijls dat zij bestaat uit simpel toeval

wereld van de managers vergeten we dat de liefde grotendeel­s bestaat uit toeval.’ We willen liefde ‘vastzetten’, terwijl dit fenomeen ontsnapt aan een logische benadering, wederom een paradox.

Als je de ware jakob nog niet getroffen hebt, kan het zijn dat Cupido’s goddelijke pijlen vruchteloo­s verschoten zijn. Maar niet getreurd: toon wat meer Xenia aan de vluchtelin­gen en migranten, je zal er waarschijn­lijk veel Philia voor terugkrijg­en. Breng wat meer Storgè in praktijk door je grootouder­s een bezoekje te brengen en bedrijf de Agapè als nooit tevoren. En stel de fel overdreven, gemediatis­eerde Eros kritisch in vraag. Meerdere orgasmes tegelijker­tijd met je partner hoeven heus niet elke week op het menu te staan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium