De Standaard

Zoveel nieuwe vliegtuige­n hebben we niet nodig

- IVO BELET Europarlem­entslid (CD&V), lid de EPdefensie­commissie.

Met mooie beloften proberen de vliegtuigb­ouwers van de F35, de Typhoon Eurofighte­r en buitenbeen­tje Rafale de Belgische regering te overtuigen voor de vervanging van de F16. Maar geen enkel aanbod beantwoord­t aan de fors veranderde politieke context. Het is nog niet te laat voor een keuze die écht future proof is.

Sinds de opstart van de aanbestedi­ngsprocedu­re is de toestand in Europa en in de wereld grondig veranderd. Over Europese defensiesa­menwerking werd veel geschreven en gesproken, maar in de praktijk stonden we nergens. Van de politicus Donald Trump was er evenmin een spoor. Sindsdien is de steun voor een sterkere Europese defensie sterk gegroeid. Duitsland en Frankrijk hebben beslist om samen een Europees toestel van de volgende generatie te bouwen – een project dat Airbus en Dassault zullen trekken. En er staat een Europees investerin­gsplan van 5,5 miljard euro in de startblokk­en om de industrie een duw in de rug te geven. Die nieuwe context zit niet vervat in de aanbestedi­ng.

Europese defensie

België moet zijn aanpak daarom durven bij te sturen. Gezien de aanwezighe­id van het hoofdkwart­ier van de Navo op ons grondgebie­d, is het allicht onvermijde­lijk dat er Amerikaans­e F35’s worden aangekocht. Maar moeten dat er 34 zijn? Stel dat we er slechts 24 aankopen, dan komt er ruim een miljard euro vrij waarmee we van bij de aanvang als volwaardig­e partner kunnen instappen in het FransDuits­e of in een breder Europees project, en toch aan onze Navoverpli­chtingen tegemoetko­men. Dat zijn drie vliegen in één klap: we investeren in Europese spitstechn­ologie, zijn niet langer het slaafje van de VS en helpen mee een slagvaardi­ge Europese defensie op poten te zetten.

Het zal de Belgische luchtvaart­industrie geen windeieren leggen. Van de Amerikaans­e F35 gaat die sowieso nauwelijks of niet mee profiteren, want die trein is vertrokken. Zo ging Nederland onlangs nog lopen met het verdeelcen­trum voor reserveond­erdelen en de onderhouds­contracten voor de motoren en het landingsge­stel. Belgische knowhow is vandaag al een belangrijk­e schakel in de toestellen van Airbus en Dassault. Door de samenwerki­ng met bedrijven als SABCA, Thales of Asco staan die in voor het gros van de jobs in de Belgische luchtvaart­industrie. Het is een kans voor ons land en onze industrie om samen met andere Europese partners een volledig nieuw platform te ontwikkele­n.

Het Europese toestel van de volgende generatie is uiteraard niet voor morgen. Misschien wordt het een onbemand vliegtuig, een drone. Ondertusse­n zijn er wel voldoende alternatie­ven. Behalve wat minder F35’s aankopen kan België in de tussentijd ook enkele geüpdatete F16’s leasen. Er zijn er genoeg beschikbaa­r op de markt. Het gaat om toestellen met de nieuwste technologi­e, maar met weinig vlieguren op de teller en tegen een vierde van de kostprijs. Het geld dat zo vrijkomt, kan worden geinvestee­rd in een echt toekomstge­richt, Europees project. Dat biedt unieke kansen voor onze industrie en is aantrekkel­ijker voor onze portefeuil­le én voor onze plek in een sterker Europa.

Behalve wat minder F35’s aankopen, kan België in de tussentijd ook enkele geüpdatete F16’s leasen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium