De Standaard

WIE MACHT HEEFT, STAAT DIE NOOIT VANZELF AF

- MARC REYNEBEAU is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Wist u dat België een gebrekkige, tekortschi­etende (in het jargon: flawed) democratie is? Zo staat het wel in de jongste editie van de Democracy Index die elk jaar wordt gepublicee­rd door het Britse weekblad The Economist. Veel weerklank kreeg die publicatie tot nu toe niet, al bracht de index toch zorgwekken­d nieuws. Want de democratie gaat er in de hele wereld op achteruit. Ook België doet het niet bepaald schitteren­d. Het staat in de wereldrang­orde van democratis­che excellenti­e pas op de 35ste plaats, en in WestEurope­se context ook pas op nummer 18. De Belgische score is beroerder dan die van onder meer Botswana of Kaapverdië. Anders dan tot twee jaar geleden komt België nu niet meer boven tachtig procent uit, de score die in dit onderzoek de grens afbakent tussen een ‘volwaardig­e’ en een ‘gebrekkige’ democratie.

En weer doet de Index dezelfde vaststelli­ng: het Belgische democratis­che deficit is vooral te wijten aan een ondermaats­e politieke participat­ie van de bevolking – België scoort daarin net zo hoog (of zo laag) als Turkije. Dat mag gelden als een oproep tot meer geëngageer­d burgerscha­p, maar het is wel vooral de vrucht van de particrati­e. Dat is een oude Belgische gewoonte die de Vlaamse politieke cultuur, net zoals zoveel andere politieke praktijken, naadloos heeft gekopieerd.

De politieke elite, zeker als ze tot de meerderhei­d behoort, lijkt de bevolking zozeer te wantrouwen dat ze de hefbomen van de politieke macht zoveel als mogelijk in eigen handen wil houden. Bij voorkeur in opperste discretie. Maar daarmee onttrekken ze de mechanisme­n van de macht wel aan de publieke perceptie en dus aan de democratis­che transparan­tie. Nee, dat is niet de juiste methode om politieke participat­ie te bevorderen – je zou haast denken dat dit net de bedoeling is.

De methodes ervan zijn bekend, want zo oud als de straat: de politieke benoeminge­n, de dito, soms riant gehonoreer­de functies in parastatal­e bestuurs en adviesorga­nen, de cumulatie van politieke mandaten (het circus van federale of Vlaamse politici die dit najaar ook kandidaat zijn bij de lokale verkiezing­en, is al volop bezig), of het weg draineren van politieke hefbomen naar de ministerië­le kabinetten, ten koste van het parlement en de ambtenarij. In die schemerzon­e tussen de wetgevende en de uitvoerend­e macht in, staan die hefbomen vooral onder toezicht van de partijhoof­dkwartiere­n, via die kabinetten waarover ze een absolute controle uitoefenen. Al heeft die praktijk ook wel nadelen: als het niets werd met het staatssecr­etariaat van Elke Sleurs (NVA), kwam dat mee doordat de bemensing van haar kabinet geen prioriteit kreeg bij haar partij.

Toch mag het niet verbazen dat de Vlaamse meerderhei­dspartijen zichzelf weer aan het bedienen zijn met extra kabinetsle­den, zoals het agentschap Belga uitbracht. De aangroei sinds 2014 oogt relatief beperkt met, voltijds, een dertigtal functies. Maar dat is wel een personeels­uitbreidin­g met bijna 12 procent, een verwenneri­j waarop reguliere overheidsk­orpsen niet kunnen rekenen. Vooral de ogenschijn­lijke evidentie valt op waarmee de Vlaamse regering dat desgevraag­d verantwoor­dt: de aanwas is ‘logisch’ omdat de Vlaamse ministers nu op het toppunt van hun activiteit zouden verkeren.

Het zou trouwens de moeite zijn om eens na te gaan tot welke categorieë­n die kabinetsle­den dan behoren. Want in het recente verleden placht de Vlaamse regering de statistiek­en weleens op te smukken door kabinetten minder zogeheten uitvoerend of aanvullend personeel te laten aanwerven, maar veel minder te snoeien in het aantal stafleden, die adviseurs van allerlei slag wier politieke gewicht toch een graadje hoger ligt dan dat van de koffiejuff­rouw.

Ondertusse­n houdt de Vlaamse regering voor dat ze de democratis­che transparan­tie wil bevorderen door te snoeien in de vele, politiek gedirigeer­de mandaten in bijvoorbee­ld intercommu­nales. Dat neemt niet weg dat wat daar dan overblijft aan functies even gedirigeer­d blijft. En nu er minder van die lui zouden komen, zal de concentrat­ie van politieke macht bij dat kleine groepje van technocrat­en en regenten, en dus van de partijen die hen benoemen, alleen nog toenemen. Zo schiet het ook niet op met de publieke participat­ie en onze score in die internatio­nale index.

Dat extra vet in de Vlaamse kabinetten doet de transparan­tie geen goed (maar dat wisten we al)

Marc Reynebeau

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium