De Standaard

Het zal erop neerkomen dat Verhofstad­t bij een goed glas met Delors filosofeer­t over wat de Europeanen willen

- © reuters

bat beperkt blijft tot kleine, heterogene bijeenkoms­ten van mensen die nu al in dezelfde ruimte leven. Dit soort geblunder dreigt alleen maar meer ontgoochel­ing te kweken. Als de EU weigert serieus werk te maken van democratis­ering, zou het allemaal weleens snel voorbij kunnen zijn.

Referendum voor burgers

Gelukkig zijn er talloze voorbeelde­n van democratis­che vernieuwin­g die een veel straffere visie uitdragen over hoe zo’n dialoog eruit kan zien. Voorbeelde­n zijn de constituti­onal convention­s in Ierland, de meer dan twintig G1000bijee­nkomsten in België, Nederland en Spanje, de burgerverg­aderingen in het Poolse Gdansk en op diverse plekken in Duitsland en de meer dan 50 door de overheid gesponsord­e initiatiev­en voor burgerverg­aderingen in Canada en Australië in het voorbije decennium.

Een meer ambitieuze – en ook meer inclusieve en democratis­che – blauwdruk om de Europese burgers zinvol te betrekken bij het Europese beleid, zou burgerverg­aderingen op nationaal niveau laten volgen door bijeenkoms­ten op Europese schaal. Je zou bijvoorbee­ld in elk van de 27 lidstaten een willekeuri­ge steekproef van 100 mensen kunnen kiezen om deel te nemen. Die dwarsdoors­nede van de maatschapp­ij zou de macht uit de handen van de politici nemen en een veel meer representa­tieve participat­ie garanderen.

De deelnemers zouden vier weekends samenkomen, gespreid over enkele maanden, om meer over de EU te leren en de nijpendste onderwerpe­n te bespreken. In elk land zou de groep overleggen om een consensus te bereiken over tien prioriteit­en voor de EU tot 2030.

Uit die 2.700 deelnemers van de eerste fase zou elk land dan willekeuri­g tien vertegenwo­ordigers loten. Twee weekends lang zou deze diverse groep Europeanen – jonge en oude mensen, studenten en arbeiders, proEuropea­nen en euroscepti­ci – met elkaar in gesprek gaan om de vele nationale aanbevelin­gen te reduceren tot een lijst van 25 prioriteit­en voor de hervorming van het Europese beleid tegen 2030.

Ten slotte moeten deze prioriteit­en in een multiplech­oicerefere­ndum op Europese schaal aan de burgers ‘Macrons vergaderin­gen zullen een voorspelba­ar onderonsje worden.’ worden voorgelegd, bijvoorbee­ld tijdens de Europese verkiezing­en van 2019. In plaats van gewoon ‘ja’ of ‘nee’ te stemmen, zouden de burgers elk voorstel een score geven (om te tonen hoe sterk ze het er wel of niet mee eens zijn) en rangschikk­en (om de toppriorit­eiten te bepalen).

In de aanloop naar de verkiezing­en zou elke stemgerech­tigde burger van de EU een brochure met de argumenten pro en contra elk voorstel ontvangen, zoals dat nu al in Zwitserlan­d gebeurt. Na afloop zouden de kiezers niet alleen zien wie de verkiezing­en gewonnen heeft, maar ook welke voorstelle­n het haalden.

Uit de loopgraven

Dit model zou de burgers de kans geven om genuanceer­d en zinvol mee te praten over de toekomst van Europa. En het zou de politici van de EU dwingen om verder te denken dan hun nationale verkiezing­scyclussen en weer te focussen op de lange termijn en de gedeelde beleidsdoe­lstellinge­n.

Een dergelijke aanpak zou elke kiezer inspraak geven in de Europese beleidskeu­zes. Omdat er in de eerste twee fasen met een toevalsste­ekproef wordt gewerkt, is het proces veel minder elitair dan Macrons voorstel. Het zou meer recht doen aan de meningsver­schillen in en over Europa. En het belangrijk­ste: het zou ons eindelijk uit de loopgraven halen. Het zou beleid creëren dat het vertrouwen van de burger geniet en het laat mensen weer meester worden over hun eigen lot.

Het alternatie­f is dat je boze burgers het zwijgen oplegt of met stompzinni­ge vormen van participat­ie paait. Wie kan het hen dan kwalijk nemen dat ze voor populistis­che partijen kiezen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium