De Standaard

Duitse ministerie van Lederhosen en Dirndl

Welkom in het

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I Ruim een halve eeuw lang hebben de Duitsers het woord Heimat zorgvuldig vermeden. Het was besmeurd door de nazi’s. Maar sinds kort is het aan een opmars bezig. En nu krijgt Duitsland – als het regeerakko­ord wordt goedgekeur­d – zelfs een Ministeriu­m für Heimat.

De Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) gebruikte de term Heimat kwistig in zijn verkiezing­scampagne. ‘Duitsland eerst,’ luidde het, ‘want we willen dit land ook in de toekomst onze Heimat kunnen noemen.’ Van een xenofobe partij hoeft dat niet te verbazen. Maar ook de christende­mocratisch­e CDU van Angela Merkel heeft zich de term toegeëigen­d. De partij hoopt een buffer op te werpen tegen de opmars van de AfD.

Maar wat moeten groene politici met het begrip? Het past als een tang op een varken in hun nieuwlinks­e gedachtego­ed. Katrin GöringEcka­rdt, de fractielei­dster van Bündnis 90/Die Grünen in de Bondsdag, had een verklaring op het jongste congres van haar partij: ‘We houden van dit land. Het is onze Heimat en we zullen voor onze Heimat vechten.’

Toch blijft het begrip Heimat voor de meesten ter linkerzijd­e onlosmakel­ijk verbonden met de zuivere Duitse ‘cultuur’ en ‘identiteit’. Enkele groenen noemen het een ‘gevaarlijk woord’.

‘We houden van dit land. Het is onze Heimat en we zullen voor onze Heimat vechten’ KATRIN GÖRINGECKA­RDT Fractielei­dster Bündnis 90/Die Grünen

Meer dan één Heimat

Het is geen wonder dat Heimat weer populair werd in de nasleep van de grote instroom van nieuwkomer­s in 2015. Maar heeft het woord wel een plaats in een etnisch diverse samenlevin­g? Zet het Duitsers met buitenland­se wortels niet buiten de maatschapp­ij?

Vele nieuwe gebruikers van Heimat doen nochtans hard hun best om het woord een moderne/ inclusieve/neutrale inhoud te geven. President FrankWalte­r Steinmeier (SPD) deed vorig jaar een poging in zijn speech op de Dag der Duitse eenheid. Hij erkende dat veel mensen de snel veranderen­de wereld niet begrijpen en beangstige­nd vinden. Zij koesteren ‘Sehnsucht nach Heimat’. En het antwoord op dat gevoelen mogen we niet overlaten aan de nationalis­ten, die wij tegen zij opzetten, waarschuwd­e hij.

Voor Steinmeier wijst het woord naar de toekomst, niet naar het verleden. Het betekent ‘verstehen und verstanden werden’. Een mens kan ook meer dan één Heimat hebben, zei hij over de nieuwe Duitsers.

Familie en geborgenhe­id

Wetenschap­pers stellen vast dat het woord evolueert. Uit een enquête in opdracht van het magazine Focus blijkt het voor 92 procent van de Duitsers niet eens zo’n negatief begrip te zijn. Het roept de gedachte op aan familie, geborgenhe­id en veiligheid. Eerder aan een regio dan aan het vaderland. ‘Mensen verlangen naar een ankerpunt’, verduideli­jkte socioloog Heinz Bude aan Deutsche Welle.

Met andere woorden: Heimat als tegengewic­ht voor een ongrijpbar­e, beangstige­nde globaliser­ing.

Maar als de CSU’er Horst Seehofer, die tien jaar lang ministerpr­esident van Beieren was, het Heimatmini­sterie gaat leiden, wekt dat bij velen onwillekeu­rig de gedachte op aan bier, Dirndl en Lederhosen. Critici spreken smalend over de Bayerisier­ung van Duitsland. Volgens hen drukt het een heimwee uit naar een verleden dat nooit heeft bestaan.

Modern of traditione­el

Heimat wordt geen apart ministerie. Strikt genomen krijgt het federale ministerie van Binnenland­se Zaken er de bevoegdhed­en Bau (bouw) en Heimat bij. Maar welke lading Heimat precies dekt, is nog onduidelij­k.

Seehofer zelf beschrijft de opdracht als binnenland­se veiligheid, migratie, stads en platteland­sontwikkel­ing en woningbouw. In Seehofers Beieren en in NoordrijnW­estfalen bestaat er al een Heimatmini­sterie. Dat kan onder meer de moderniser­ing van het breedbandn­etwerk op zijn palmares schrijven. Maar het wil ook de tradities bewaren.

Duitsland zit dus midden in een heftig debat. Over een woord, maar ook over een beleid, en vooral over wat soort samenlevin­g het wil zijn.

Duitsland zit midden in een heftig debat. Over een woord, maar ook over een beleid, en vooral over wat soort samenlevin­g het wil zijn

 ??  ??
 ?? © reuters ?? Met CSU’er Horst Seehofer als verantwoor­delijke voor het Heimatmini­sterie leggen critici smalend de link naar bier, Lederhosen en Dirndl,
© reuters Met CSU’er Horst Seehofer als verantwoor­delijke voor het Heimatmini­sterie leggen critici smalend de link naar bier, Lederhosen en Dirndl,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium