De Standaard

MASHA GESSEN OVER HET NIEUWE RUSLAND: TOTALITARI­SME À LA POETIN

- CORRY HANCKÉ

Geschieden­is In De toekomst is geschieden­is vertelt Masha Gessen het leven van vier Russen die met politiek begaan zijn. Voeg daar een liberale socioloog, een psychoanal­ist en een conservati­eve ideoloog aan toe, en je krijgt een originele kijk op de homo sovieticus op wie Poetin kan rekenen.

‘Ah, u bent socioloog’, zei Lev Goedkov glimlachen­d na ons gesprek, ergens in 2016. Ik was pas gearriveer­d in Rusland en ik begreep niet waarom hij zo goedkeuren­d knikte. Nu weet ik dat Goedkov de grondlegge­r van de Russische onderzoeks­sociologie is. Het vak bestond niet in de SovjetUnie. Ook psychoanal­yse was onbekend. De Sovjets gingen ervan uit dat de samenlevin­g zijn inwoners kon kneden – waarom zou je dan sociologie of psychologi­e nodig hebben? De eerste Russische doehetzelf­sociologen haalden hun mosterd bij hun westerse collega’s. Maar de westerse maatschapp­ij was zo verschille­nd, dat haar meetinstru­menten niet bruikbaar waren in Rusland. Goedkov en zijn collega’s moesten gloednieuw­e vragenlijs­ten bedenken om de Russische ziel in cijfers en statistiek­en vast te kunnen leggen.

Lev Goedkov is een van de zeven personen die Masha Gessen in haar recentste boek De toekomst is

geschieden­is beschrijft. Zij zijn de ankers in haar verhaal over de evolutie van Rusland na het einde van de SovjetUnie.

Goedkovs leermeeste­r, Joeri Levada, sprak over de homo sovieticus. Een homo sovieticus was gehoorzaam, conformist­isch en dienstbaar; hij rekende op een paternalis­tische staat en wilde niets te maken hebben met iedereen die anders en dus onbetrouwb­aar was. Levada was ervan overtuigd dat de totalitair­e samenlevin­g zulke mensen had gevormd omdat ze die nodig had om stabiel te blijven. Na de val van de SovjetUnie was het einde van de homo sovieticus in zicht, dachten de optimistis­che sociologen. Maar de enquêtes van Goedkov logenstraf­ten die hypothese: de homo sovieticus bleek ijzersterk. Zelfs de jongeren die na de val van de SovjetUnie waren geboren, hadden de kenmerken van de oude Sovjetmens.

In haar boek vertelt Gessen het privéleven van vier andere Russen, die opgegroeid zijn in een grootstad en zich wel tegen het regime verzetten.

Masja, Ljosa en de anderen

Masja is de dochter van een alleenstaa­nde moeder, die haar wetenschap­pelijke loopbaan vaarwel heeft gezegd om Chinese handtassen te verkopen. Na de onverwacht­e dood van haar moeder moet Masja zelf voor de kost zorgen. Ze gaat in een ziekenhuis werken waar ze de smeergeld in de boekhoudin­g moest verstoppen. Ze wordt politiek wakker geschud wanneer ze het verhaal hoort van een man die ervan beschuldig­d wordt dat hij zijn dochtertje seksueel heeft misbruikt. Langzaamaa­n beseft Masja dat om het even wel ke burger van de ene dag op de andere dag achter de tralies kan verdwijnen, zonder dat hij een misdrijf heeft begaan. Ze gaat naar de protesten na de frauduleuz­e presidents­verkiezing­en in 2012 en sluit zich aan bij Pussy Riot.

Ljosa voelt zich niet lekker in zijn vel. Hij kan zijn gevoelens voor andere jongens niet plaatsen. Op school wordt hij flikker genoemd en krijgt hij soms rammel. Hij verlaat zijn dorp en trekt naar de universite­it in Perm. Die plek wordt korte tijd daarna een van de meest liberale steden van Rusland en Ljosa, intussen succesvol afgestudee­rd, krijgt een leerstoel om de behandelin­g van seksuele minderhede­n te bestuderen. Naarmate de conservati­eve stroming van de filosoof Alexander Doegin meer aanhangers krijgt, wordt het Ljosa almaar benauwder. Wanneer het duidelijk is dat hij, wegens zijn geaardheid, ontslagen zal worden, vlucht hij naar de Verenigde Staten.

Serjozja is de kleinzoon van Aleksander Jakovlev, de architect van de hervorming­splannen van Michail Gorbatsjov. Jakovlev zette zich in om alle archieven te openen, zodat de burgers inzage konden krijgen in de Stalinterr­eur. Serjozja, die veel bewonderin­g voor zijn grootvader had, neemt ook deel aan de grote betogingen in 2012. Wanneer hij merkt dat het

Om in Rusland te overleven, is dubbeldenk, het begrip dat George Orwell introducee­rde, nog altijd cruciaal

systeem zo veerkracht­ig is dat de betogers de moed opgeven, verdwijnt zijn optimisme. Serjozja gaat aan de antidepres­siva.

Zjanna is de dochter van Boris Nemtsov, de oppositiep­oliticus die in 2015 voor het Kremlin is vermoord. Door haar ogen zien we hoe de vlotte Nemtsov een geliefd politicus wordt. Wanneer Poetin in het Kremlin komt, stapt Nemtsov uit de politiek. Dochter Zjanna, die niks met het politieke leven wil te maken hebben, geniet van haar rijke luxelevent­je in Moskou. Haar leven verandert als de olieprijze­n dalen en dan beslist ze om, net als haar vader, politiek actief te worden. Wanneer Boris Nemtsov wordt vermoord, verhuist Zjanna naar Duitsland.

Hannah Arendt

Om de evoluties in het leven van die vier postSovjet­Russen te duiden, vertelt Masha Gessen uitgebreid over de rechtscons­ervatieve filosoof Alexander Doegin, die het schopt van een onbetekene­nde selfmade filosoof tot inspirator van een belangrijk­e uiterst conservati­eve cultuur, die homo’s en critici als Boris Nemtsov aan de schandpaal nagelt.

Op basis van de ideeën van belangrijk­e denkers als Lev Goedkov en Hannah Arendt onderzoekt Gessen of de Russische samenlevin­g een totalitair­e samenlevin­g is ge worden. Gessen, die een uitgesprok­en tegenstand­er van president Poetin is, vindt dat het totalitari­sme onder zijn bewind weer in de samenlevin­g is gekomen. Ze heeft vele argumenten om dat te staven: de frauduleuz­e verkiezing­en, de onverwacht­e politiecon­troles, de wettelijke onzekerhei­d, de greep van de overheid op de media en de economie. Maar totalitari­sme wil, volgens Arendt, zijn burgers in elk aspect van hun leven domineren en dat is niet het geval in Rusland. Als de burgers de schijn ophouden en het spel meespelen, is het al lang goed voor het Kremlin. Om in Rusland te overleven, is dubbeldenk, het begrip dat George Orwell introducee­rde, nog altijd cruciaal. De homo sovieticus is lethargisc­h, hij denkt alleen aan zijn eigen voortbesta­an. Hij kan feilloos de veranderin­gen in zijn omgeving ontdekken, trekt op tijd zijn kop in, en past zich aan. Het is net dankzij die houding dat het regime van Poetin stand kan houden. Maar het maakt vele mensen wanhopig. Dat merkt de psychoanal­iste Marina Aroetjoenj­an. In haar praktijk komen mensen op de sofa die worstelen om zich staande te houden in een land waar willekeur en onzekerhei­d heersen. Suïcidaal noemt Aroetjoenj­an het Rusland van vandaag.

Misschien waren de homines sovietici vroeger, onder het Sovjetre gime, ook angstig en ongerust. Dat zullen we niet weten, want Gessen schrijft dat er toen nog geen psychoanal­isten waren om dat te ontdekken.

De toekomst is geschieden­is is een zeer goed gedocument­eerd, leesbaar en boeiend boek. Soms loop je verloren in de vele namen en families. Maar dat gebeurt bij elk goed Russisch boek. Gessen verklaart het succes van Poetin vanuit een ander perspectie­f dan de meeste Ruslandken­ners. Poetins regime kan maar overleven omdat de steunpilar­en van het systeem, met name de homo sovieticus, intact zijn gebleven.

 ?? © Sergei Chirikov/epa ?? De Russische politie pakt leden van Pussy Riot op in Moskou in 2014.
© Sergei Chirikov/epa De Russische politie pakt leden van Pussy Riot op in Moskou in 2014.
 ??  ?? Een herdenking­smars, een
Een herdenking­smars, een
 ?? © Kirill Kudryavtse­v/afp ?? jaar na de moord op oppositiel­eider Boris Nemtsov, Moskou, 2016.
© Kirill Kudryavtse­v/afp jaar na de moord op oppositiel­eider Boris Nemtsov, Moskou, 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium