De Standaard

‘Omdat solidarite­it weer normaal moet worden’

‘Zorgen voor elkaar, da’s toch normaal?’ Elk Vlaams gezin krijgt straks deze slogan van de Vlaamse overheid in de bus. De ziekenfond­sen juichen het initiatief toe: ‘Moedig, want solidarite­it lijkt de laatste tijd een scheldwoor­d’.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I ‘Net als 4,5 miljoen inwoners van Vlaanderen betaal ook jij elk jaar een solidaire zorgpremie van 51 euro. Zo verbeter je de levenskwal­iteit van meer dan 300.000 zorgbehoev­enden in Vlaanderen.’ Die boodschap krijgt u vanaf vandaag te zien in campagnesp­otjes op vijf verschille­nde tvzenders. Hij staat ook in de folder die u straks bij uw factuur in de brievenbus vindt. De Vlaamse overheid legt daarin nog eens haarfijn uit waarom we betalen voor een Vlaamse sociale beschermin­g, ook al is die hoe dan ook verplicht.

‘Uit ons onderzoek bleek dat veel mensen niet weten waar ze aan bijdragen’, zegt Joris Moonens, de woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In tegenstell­ing tot vorige campagnes legde bevoegd minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) expliciet de nadruk op solidarite­it, ook al gaat het hier om een relatief kleine bijdrage. ‘We denken dat Vlamingen daar nog altijd sterk achter staan, zolang ze weten dat het bij de mensen terechtkom­t die het echt nodig hebben, en het niet blijft plakken in de administra­tie’, zegt Moonens.

Een opvallende boodschap in het huidige politieke klimaat, stellen de ziekenfond­sen tevreden vast. ‘En vooral een moedige boodschap in tijden waarin de sociale zekerheid zogezegd ballast is en iedereen zijn eigen verantwoor­delijkheid moet opnemen’, zegt Paul Callewaert, de topman van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. ‘Solidarite­it lijkt de laatste tijd een scheldwoor­d.’

Uitleggen aan jongeren

Ook CMvoorzitt­er Luc Van Gorp is opgetogen met de nieuwe Vlaamse campagne ‘na de vele vragen die gesteld worden bij de sociale zekerheid’. ‘We zijn allemaal zo verwend en het is allemaal zo logisch geworden dat we ons zelfs niet meer bewust zijn van alle voordelen. We zijn in een stadium beland dat we het begrip solidarite­it zelfs weer moeten uitleggen aan jongeren.’

De boodschap van de ziekenfond­sen klinkt vooral richting de NVA. ‘Want we moeten ons de vraag stellen: de doodsbedre­iging voor de sociale zekerheid, is dat de vluchtelin­g of de NVA?’, zegt Van Gorp.

De grootste regeringsp­artij voelt zich niet aangesprok­en. ‘We zijn absoluut grote verdediger­s van de sociale zekerheid. Onze hervorming­en dienen net om het systeem overeind te houden’, zegt Matthias Diependael­e, NVAfractie­leider in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse campagne moet mogelijk ook voldoende draagvlak creëren voor een nieuwe verhoging van de Vlaamse zorgpremie in de toekomst. Die wordt de komende jaren verder uitgebreid met nieuwe tegemoetko­mingen boven op de federale sociale zekerheid.

BRUSSEL I Met de groeiende nood aan hernieuwba­re energie en de steeds schaarser wordende ruimte op land, kijkt de regering nu richting de zee. Staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) is daarom van plan drijvende zonnepanel­en te installere­n voor de Belgische kust. Zo zal de Noordzee, die al goed is voor wind en golfslagen­ergie, ons ook via de zon voorzien van hernieuwba­re stroom. ‘De Noordzee speelt een cruciale rol in onze energieoms­lag en heeft het potentieel om een heuse zonneboer derij te worden’, zegt De Backer.

De staatssecr­etaris onderzoekt momenteel waar de zonnepanel­en het best kunnen liggen. ‘Een optie is tussen de windmolenp­arken voor Zeebrugge, omdat boten niet tussen de molens mogen varen’, zegt hij. ‘Als je daartussen drijvende eilanden plaatst, gebruik je zowel de plaats als de infrastruc­tuur optimaal.’

Meebewegen met de golven

Binnenkort duidt De Backer een zone aan waar in 2020 een kleinschal­ig proefproje­ct van start gaat. Daarna is het de bedoe ling het project op grote schaal te introducer­en.

Maar hoe gaat het systeem precies in zijn werk? ‘Die eilanden zijn dragende structuren, waarop we de zonnepanel­en monteren’, zegt Frank Verschraeg­en van de baggeraar Deme. ‘De eilanden zullen kunnen meebewegen met de golven. Je zult de panelen niet zien vanop het strand en er zal evenmin sprake zijn van weerkaatsi­ng van het zonlicht.’ Deme toont overigens interesse om mee te werken aan het proefproje­ct.

De Backer legt momenteel de laatste hand aan het nieuwe Marien Ruimtelijk­e Plan, dat alle ac

tiviteiten op de Noordzee ordent. Het is volgens de staatssecr­etaris geen toeval dat de energievoo­rziening daarin een belangrijk­e plaats krijgt.

‘De toekomst is hernieuwba­re energie’, zegt hij. ‘Kijk bijvoorbee­ld naar het Energiepac­t. De capaciteit van offshore windparken zal uitgebreid worden van 2,2 tot 4 gigawatt tegen 2030. Projecten zoals deze wil ik volop ondersteun­en, zodat we de Noordzee inzetten als een bron van hernieuwba­re energie tegen betaalbare en marktconfo­rme prijzen.’

China als inspiratie

De Backer haalde de mosterd in het buitenland. Zo zijn de Chinezen al langer in de weer met drijvende zonnepanel­en, al liggen ze daar vaak in meren en vijvers. De grootste drijvende zonneboerd­erij ter wereld bevindt zich in het Chinese Huainan: ze produceert 40 megawatt, wat neerkomt op de stroomvoor­ziening van 15.000 gezinnen.

Ook onze noorderbur­en zijn er volop mee bezig. Eerder deze maand bleek dat Nederland een prototype van dertig vierkante meter zal aanleggen voor de kust van Schevening­en.

‘De windmolenp­arken voor Zeebrugge zijn een optie als locatie, omdat schepen er niet mogen varen’

PHILIPPE DE BACKER

‘De Noordzee heeft het potentieel om een heuse zonneboerd­erij te worden’

PHILIPPE DE BACKER

 ??  ?? De grootste drijvende zonneboerd­erij ter wereld bevindt zich in het Chinese Huainan: ze voorziet 15.000 gezinnen van stroom.
De grootste drijvende zonneboerd­erij ter wereld bevindt zich in het Chinese Huainan: ze voorziet 15.000 gezinnen van stroom.
 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium