De Standaard

LEVE DE SOCIALE ZEKERHEID

- KAREL VERHOEVEN

Toen ze een heffing van 100 euro kon afschaffen om versneld hernieuwba­re energie te installere­n, kon de Vlaamse regering niet opgeluchte­r zijn. Die heffing was in de perceptie een ‘pestbelast­ing’ geworden, de Turteltaks. Ook al bleek meteen dat het zonder die heffing wellicht onmogelijk wordt om in 2020 de doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie te halen.

Diezelfde Vlaamse regering voert nu een promotieca­mpagne om een heffing van 51 euro per jaar aanvaardba­ar te houden die de Vlaamse sociale zekerheid spijst. Het doet nog meer opkijken omdat de centrumrec­htse regering daarmee de nood aan solidarite­it in de markt zet. Leve de sociale zekerheid. De Vlaamse poot ervan toch, wat de NVA helpt. U bent een van de

4,5 miljoen Vlamingen die betalen voor 300.000 zorgbehoev­enden. In liberale tijden is dat kennelijk toch een ongemakkel­ijke waarheid geworden.

De Vlaamse zorgpremie is ooit bedacht als een symbool. Echte solidarite­it is niet zomaar gul schenken aan een ngo, een schenking die in een handomdraa­i ongedaan gemaakt is als personeels­leden van die ngo zich misdragen. Solidarite­it is verplicht betalen voor anderen. In de zekerheid dat ook jouw zorg, mocht je die ooit nodig hebben, betaald wordt. Dat symbool heeft alle coalities overleefd.

Dat is ook niet zo verwonderl­ijk. Onderzoek na onderzoek toont aan dat de Belgen vasthouden aan hun sociale zekerheid. Ook al verschuift de nadruk al jaren van rechten naar persoonlij­ke verantwoor­delijkheid. We zijn de makers van ons eigen succes en moeten onszelf dus indekken voor tegenslage­n. Toch bleek uit een onderzoek van het Riziv dat volgens slechts 7 procent van de Belgen een beperkte basisverze­kering genoeg is. Het is politiek dat het klimaat omslaat. Besparen in de sociale zekerheid mag geen taboe zijn, want er is geen andere optie, zoals NVAvoorzit­ter Bart De Wever al vaker zei.

Bij hernieuwba­re energie ziet de liberale Vlaamse regering haar rol vooral als cheerleade­r. Niet verplichte­n maar enthousias­meren. Ook in de zorg heeft ze die neiging. De ‘vermaatsch­appelijkin­g van de zorg’ houdt ook in dat burgers de zorg meer zelf dragen en niet alles naar gespeciali­seerde instelling­en duwen. Maar nu trekt de Vlaamse regering toch zelf een streep. Burgers helpen is een plicht. Die kost geld. Als iedereen dat aanvaardt, mag dat straks wellicht nog wat meer kosten. Zonder dat het een ‘pestbelast­ing’ wordt.

En zo rijst het vermoeden dat de regering met de campagne vooral haar eigen spookbeeld bekampt. Zie hoe ze zichzelf waarschuwt: speel geen politieke spelletjes met solidarite­it. Ondergraaf ze niet, want je zal de brokken zelf moeten lijmen.

Zie hoe de regering zichzelf waarschuwt: ondergraaf de solidarite­it niet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium