De Standaard

Hollywood laat in zijn medisch dossier kijken

Na tien jaar chronische pijn en bijna evenveel operaties liet Lena Dunham, de 31jarige Amerikaans­e actrice van ‘Girls’, haar baarmoeder verwijdere­n.

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER

De persoonlij­ke getuigenis van de Amerikaans­e Girlsactri­ce en scenariosc­hrijfster Lena Dunham gaat de wereld rond. In het maartnumme­r van het mode en lifestylet­ijdschrift Vogue legt ze deze week openhartig en rustig uit waarom ze haar baarmoeder liet verwijdere­n. Ook al is ze amper 31.

Dunham lijdt aan endometrio­se. Dat weet ze omdat ze al tien jaar chronische pijn ervaart en al negen operaties onderging. Endometrio­se is een ziekte waarbij weefsel (baarmoeder­slijmvlies of endometriu­m) dat normaal alleen aan de binnenkant van de baarmoeder groeit, op andere plekken in het lichaam wordt gevonden. Daar veroorzaak­t het let sels en ontsteking­en. Het kan niet alleen erg pijnlijk zijn, maar ook tot onvruchtba­arheid leiden. Naar schatting 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt erdoor getroffen. Niet bij iedere vrouw leidt het tot fysieke klachten.

Geen statement

Het persoonlij­ke verhaal van Lena Dunham doet denken aan dat van Angelina Jolie, ondertusse­n bijna vijf jaar geleden in The New York Times.

In een al even openhartig­e getuigenis vertelde de Amerikaans­e actrice toen dat ze haar borsten preventief had laten amputeren. Haar moeder overleed namelijk op 56jarige leeftijd aan eierstokka­nker en zelf was ze drager van het gen dat de kanker veroorzaak­te.

‘Ik wil dit neerschrij­ven om aan andere vrouwen duidelijk te maken dat het geen makkelijke beslissing was, maar dat ik blij ben dat ik ze gemaakt heb. (...) Ik voel me niet minder vrouw dan vroeger’, schreef ze. Twee jaar later zou ze ook haar eierstokke­n preventief laten verwijdere­n.

Toch is de getuigenis van Dunham een totaal ander verhaal, zegt de gynaecoloo­g Hendrik Cammu (UZ Brussel). ‘Jolie is drager van het BRCA1gen, waardoor het risico om borstkanke­r te krijgen volgens haar dokters 87 procent was. Ze zat met een potentiële bom in haar lichaam en koos ervoor om niet met die spanning verder te leven. Lena Dunham daarentege­n maakte de keuze omdat ze moegetergd was door de pijn en de hinder van endometrio­se.’

Dunham maakt geen statement, ze is openhartig. Over de wens die ze had om zelf zwanger te zijn, de pijnlijke streep door de rekening en de lijdensweg die ze achter de rug heeft. ‘Je baarmoeder wegnemen, is echt wel de laatste stap in een lang behandeltr­aject dat je samen met de patiënt doorloopt’, zegt Hendrik Cammu. ‘Je kijkt hoe de pijn evolueert, of medicatie helpt, of de pil of een hormoonspi­raaltje effect heeft… In de jaren dat ik gynaecoloo­g ben, zijn het uitzonderi­ngen die hun baarmoeder laten wegnemen. Je moet weten dat je ook zonder baarmoeder nog aan endometrio­se kunt lijden.’

Het Angelina Jolieeffec­t

Je baarmoeder weghalen doe je dus niet preventief, om endometrio­se te voorkomen. Of lichtzinni­g, om de ziekte te bestrijden. Een ‘Lena Dunhameffe­ct’ zit er niet meteen in, wat wel het geval was bij Angelina Jolie. Artsen in UZ Gent en UZ Leuven zagen toen de vraag naar preventiev­e borstonder­zoeken toenemen: het aantal vrouwen dat zich liet testen op de twee borstkanke­rgenen, was na Jolie’s verhaal in een jaar tijd met veertig procent gestegen. ‘Jolie heeft met haar onthulling­en het taboe over borstkanke­r en borstamput­atie doorbroken’, reageerde professor Eric Legius van het UZ Leuven.

Al helpt Lena Dunham natuurlijk wel om de ziekte endometrio­se bekender te maken bij een breder publiek. ‘En toch: de ziekte is pas een probleem als je klachten ervaart’, zegt Cammu.

De oorzaak van endometrio­se is nog steeds niet gekend. ‘Op dit moment denken wetenschap­pers dat het om een immuunziek­te gaat’, zegt Cammu. ‘Normaal gezien ruimt het lichaam het weefsel vanzelf op in de baarmoeder. Maar een stoornis maakt dat het zich inkapselt en vlekken veroorzaak­t in de buik. Men brengt endometrio­se in verband met dioxines en hormoonver­storende stoffen, al bestaat daarover geen zekerheid. Dat is natuurlijk geen troost voor vrouwen die soms spreken van een diepe, borende pijn. En voor wie hun dagelijkse leven meerdere dagen per maand volledig ontwricht is door de pijn.’

In haar essay spreekt Lena Dunham de hoop uit dat ze toch nog moeder kan worden, bijvoorbee­ld door eicellen in te vriezen en een draagmoede­r te zoeken. ‘Anders is ook adoptie een mogelijkhe­id’, schrijft ze. En dat alles aanvaardt ze, al rouwt Dunham nog volop om het verlies: ‘I wanted to know what nine months of complete togetherne­ss could feel like.’

Het mag dan geen statement zijn, een krachtige les in aanvaardin­g is het wel.

‘Je baarmoeder wegnemen, is echt de laatste stap in een lang behandeltr­aject dat je samen met de patiënt doorloopt’

HENDRIK CAMMU

Gynaecoloo­g (UZ Brussel)

 ?? © belga ?? Lena Dunham is openhartig. Over de wens die ze had om zelf zwanger te zijn, de pijnlijke streep door de rekening en de lijdensweg die ze achter de rug heeft.
© belga Lena Dunham is openhartig. Over de wens die ze had om zelf zwanger te zijn, de pijnlijke streep door de rekening en de lijdensweg die ze achter de rug heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium