De Standaard

Rapport toont aan dat ex-topman Oxfam liegt

De gewezen Oxfamtopma­n Roland Van Hauwermeir­en ontkent in een open brief wat hij eerder toegaf: hij ontving prostituee­s bij hem thuis tijdens een missie in Haïti. Dat leert een intern rapport dat Het Nieuwsblad kon inkijken.

- VAN ONZE REDACTEUR JONAS MAYEUR

BRUSSEL I Een dag nadat hij in deze krant voor het eerst had gereageerd op de beschuldig­ingen aan zijn adres, heeft de extopman bij Oxfam UK, de Belg Roland Van Hauwermeir­en, een open brief geschreven en die aan VTM Nieuws bezorgd. Hoewel de man van zichzelf ‘geen slachtoffe­r wil maken’, doet hij er alles aan om zijn eigen inbreng te minimalise­ren.

Op geen enkel moment had hij seksuele contacten met prostituee­s, schrijft hij. Noch in Liberia, noch in Tsjaad, noch in Haïti. Het langst staat hij in zijn brief stil bij zijn tijd in Haïti, waar hij in 2010 en 2011 aan het hoofd stond van een missie om de duizenden slachtoffe­rs van de aardbeving te helpen. Van Hauwermeir­en beschrijft hoe hij er twee medewerker­s ontsloeg wegens aanwijzigi­ngen dat ze prostituee­s naar hun kamer hadden gelokt. Een beslissing die hem de bijnaam ‘terminator’ zou hebben opgeleverd.

De Belg zegt dat hij desondanks te laks was voor personeels­leden die zich ernstig misdroegen. ‘Ik schaam me diep’, schrijft hij. Zelf had de man in Haïti naar eigen zeggen een relatie met een lokale vrouw, maar dat was een ‘vol wassen eerbare dame, geen slachtoffe­r en geen prostituee’. Die verhouding was toch geen goed idee als directeur, geeft hij toe.

De manier waarop hij de vrouw leerde kennen, roept alleszins grote vragen op. De vrouw was de zus van een jonge mama die hij hielp door haar luiers en poedermelk te geven.

Nieuwe versie van feiten

Nog pijnlijker is het feit dat Van Hauwermeir­en zijn versie van de feiten in Haïti in de loop der jaren heeft gewijzigd. Hij ontkent in de brief elk contact met prostituee­s, maar eerder deed hij dat niet. Tegenover zijn werkgever Oxfam gaf hij in 2011 toe dat hij wel degelijk prostituee­s ‘gebruikte’ in de residentie die de hulporgani­satie voor hem huurde. Desondanks sloot hij een deal met de organisati­e die hem een ‘waardige exit’ gunde. Dat staat in een rapport opgesteld door een interne onderzoeks­commissie van de ngo. Onlangs bezorgde Oxfam delen van dat rapport trouwens aan de autoriteit­en in Haïti, een straatarm land waar prostituti­e illegaal is.

Van Hauwermeir­en hamert erop dat hij sowieso nooit seksfeestj­es organiseer­de en daar zeker geen geld van giften voor misbruikte.

De man geeft wel toe dat hij in Liberia in 2004 danste en flirtte met twee prostituee­s, eerst in een bar en daarna op een feest met kaderleden. Al waren het wel ‘twee kameraden’ van hem die de vrouwen hadden uitgenodig­d, en zou bovendien pas achteraf gebleken zijn dat het prostituee­s waren. Vanwege die feiten kreeg hij zijn ontslag bij de hulporgani­satie Merlin.

De versie van de Belg over Liberia verschilt dan weer erg met de getuigenis van een Brit die met hem samenwerkt­e in het Afrikaanse land. Die vertelde aan de BBC dat chauffeurs van Merlin ’s nachts heen en weer reden tussen nachtclubs en het huis van de Belg, met op de achterbank jonge vrouwen.

Van Hauwermeir­en geeft wel toe dat hij in Liberia in 2004 danste en flirtte met twee prostituee­s

 ?? © afp ?? aan het hoofd van een missie in Haïti
© afp aan het hoofd van een missie in Haïti
 ?? Roland Van Hauwermeir­en. © vtm ??
Roland Van Hauwermeir­en. © vtm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium