De Standaard

‘We grapten weleens dat hij de school overhoop zou schieten’

Na de dood van zijn ouders raakte de 19jarige Nikolas Cruz van het pad af. Resultaat: 17 doden en 14 gewonden.

-

AMSTERDAM (NRC) I Een ‘moeilijke, verlegen jongen’ met weinig vrienden, die angst inboezemde door zijn steeds verder ontsporend­e gedrag. Met die woorden wordt de 19jarige Nikolas Cruz omschreven door klasgenote­n en leraren van zijn oude middelbare school in Parkland, Florida. Woensdag trok Cruz zwaarbewap­end richting Marjory Stoneman Douglas High, waar hij zeventien aanwezigen – zowel leerlingen als docenten – doodschoot en veertien anderen verwondde.

Bij schietpart­ijen door tieners rijst al snel de vraag hoe het zo ver is kunnen komen. Bij Cruz was dat proces van radicalise­ring op Instagram te volgen. Op screenshot­s is te zien hoe hij op meerdere foto’s poseert met wapens en munitie. Klasgenote­n beschrijve­n verder hoe Cruz pochte over zijn schietkuns­ten.

Zijn motief is onduidelij­k, al staat vast dat Cruz vorig jaar van school was gestuurd. Voor die tijd mocht hij al niet meer met een rugzak op school verschijne­n.

Verschille­nde Amerikaans­e media omschrijve­n de jeugd van Cruz als problemati­sch. Hij en zijn jongere broertje werden als kind geadopteer­d en groeiden op in Broward County, Florida. Cruz was in behandelin­g voor psychische problemen, maar volgens artsen was hij al zeker een jaar niet meer in de kliniek geweest. Thuis vertoonde Cruz soms zulke problemen dat zijn moeder ten einde raad de politie liet komen.

Legaal wapen

Vorig najaar overleed Cruz’ moeder. Omdat hun adoptievad­er enkele jaren daarvoor al was overleden, kwamen de twee broertjes terecht bij vrienden van het gezin in Palm Beach. Nadat Nikolas had aangegeven zich er niet prettig te voelen, kreeg hij rond oktober toestemmin­g om bij het gezin van een vriend in te trekken, dat op zo’n 50 kilometer van de bewuste school woont. Zijn nieuwe pleegouder­s wisten toen al van de semiautoma­tische AR15 die Cruz in zijn bezit had – volgens de autoriteit­en op een legale manier verkregen. Hij moest het wapen thuis opbergen in een afgesloten kast, maar had zelf de sleutel in bezit.

Op school viel de 19jarige Nikolas Cruz op door zijn grote affiniteit met geweld en wapens, die hij volgens sommige leerlingen ook mee naar de campus bracht. Daarbij zou hij een leerlinge lastiggeva­llen hebben ‘tot op de grens van stalken’. Hij zou enkele keren geschorst zijn geweest door zijn gedrag, tot hij vorig jaar definitief van school werd gestuurd.

Een medestuden­t van Cruz vertelde een lokaal tvstation dat de aanslag niet helemaal onverwacht kwam. ‘We maakten er weleens grapjes over, dat hij degene zou zijn die de school overhoop zou schieten.’ De leider van een lokale militie van white nationalis­ts zei gisteravon­d dat Cruz lid was van zijn groepering, maar zei dat hij op eigen houtje handelde.

Ongemerkt ontsnapt

De schietpart­ij was volgens de autoriteit­en nauwgezet gepland. Voorzien van een gasmasker, rookgranat­en en zijn AR15 met een aanzienlij­ke hoeveelhei­d munitie trok Cruz naar de campus.

Na buiten drie voorbijgan­gers te hebben gedood, ging Cruz het schoolgebo­uw binnen en liet het brandalarm afgaan. Eerder op de dag was er al een brandoefen­ing geweest, en toen het alarm opnieuw klonk, zochten leerlingen nietsvermo­edend de gang op. Op dat moment opende Cruz het vuur, waarop er paniek uitbrak en honderden leerlingen de school uit vluchtten. De schutter slaagde erin om zich te mengen in de rennende menigte en zo ongemerkt de campus te verlaten. De politie kon hem een uur later aanhouden op enkele kilometers van de school.

De schietpart­ij was nauwgezet gepland. Met een gasmasker, rookgranat­en en zijn AR15 trok Cruz naar de campus

 ?? © pn ?? Overlevend­en van de schietpart­ij bekomen van de eerste emoties.
© pn Overlevend­en van de schietpart­ij bekomen van de eerste emoties.
 ?? DS Infografie­k I Bron: NRC, wikipedia ??
DS Infografie­k I Bron: NRC, wikipedia
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium