De Standaard

Het debuut van een maoïst

Henning Mankell werd beroemd als misdaadsch­rijver. Zijn debuut was andere koek: een geëngageer­de experiment­ele roman. baanbreker is pas nu vertaald.

- JOHN VERVOORT

Henning Mankell De baanbreker. Vertaald door Clementine Luyten, De Geus, 220 blz., 19,99 € (eboek 10,99 €)

De Zweedse auteur Henning Mankell (19482015) was een geëngageer­de wereldburg­er. Als jonge kerel was hij een tijdje maoïst en liep hij mee in alle betogingen tegen de conservati­eve politieke elite. In 2010 was hij aan boord van een Zweeds schip dat hulpgoeder­en wil de afleveren aan de Palestijne­n in de Gazastrook toen het werd geënterd door Israëlisch­e commando’s.

Mankell debuteerde in 1973, maar het zou nog tot 1991 duren voor hij Moordenaar zonder gezicht schreef, het eerste deel van de misdaadree­ks over inspecteur Kurt Wallander die hem wereldbero­emd zou maken. Via het werk van het Zweedse echtpaar Sjöwall en Wahlöö had hij ontdekt dat misdaadlit­eratuur een geschikt vehikel was om over complexe menselijke relaties en heikele maatschapp­elijke thema’s als armoede, racisme en politiek gesjoemel te schrijven.

Mankells debuut De baanbreker werd pas nu vertaald. Het is een roman waarin het literaire experiment en de sociale dimen sie hand in hand gaan. Het verhaal begint in 1911 wanneer de 23jarige Oskar Johansson, die werkt als springmees­ter voor de Zweedse spoorwegen, levensgeva­arlijk gewond raakt door een lading dynamiet die te laat ontploft. De kranten melden dat hij dood is. Toch overleeft hij het ongeluk maar verliest een hand, een oog en ‘een deel van zijn lid’.

In tientallen meestal korte hoofdstukk­en vertelt Mankell over het leven van Johansson, die in 1969 zal sterven. Dat doet hij niet klassiek chronologi­sch maar nogal holderdebo­lder. Hij laat een verteller met de oude Johansson praten over zijn harde jeugd, over zijn huwelijk met de zus van zijn eerste liefje, over zijn leven als arbeider. De rode draad is Johanssons langzaam groeiende inzet voor de socialisti­sche volksbeweg­ing die opkomt voor de rechten van de arbeiders.

De debuterend­e Mankell schreef een geëngageer­de roman waarin hij ook het literaire experiment niet schuwt. Hij vertelt hoe de socialisti­sche beweging en uiterst linkse splinterbe­wegingen langzaam voet aan de grond krijgen. Maar Johansson ziet ook de groeiende verstarrin­g van de politieke partijen die zelfstandi­g denken van hun leden ontmoedige­n en soms foute leiders steunen.

Mankell is altijd trots geweest op zijn debuut. Hoewel de structuur rommelig is, is hier wel een ambitieuze jonge schrijver met oog voor karakteron­twikkeling aan het werk. Hij verwerkt maatschapp­elijke en politieke thema’s zonder sloganesk te klinken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium