De Standaard

KINDERBESC­HERMING

- TEKST ARKASHA KEYSERS FOTO’S JORIS CASAER

Zo’n 2,5 miljoen Oegandese kinderen kampen met een fysieke, zintuiglij­ke, mentale of psychosoci­ale beperking. Hoewel de wet hen zou moeten beschermen, maakt de overheid onvoldoend­e middelen vrij om dat in de praktijk te realiseren. Familieled­en zien de kinderen als een straf van God en een blamage voor hun geslacht. Moeders krijgen er te maken met sociale uitsluitin­g en dat drijft sommigen er zelfs toe hun zoontje of dochtertje te doden. ‘Mercy killings’ of ‘genademoor­den’.

Maar er is ook hoop: de negatieve beeldvormi­ng heeft niet op elke Oegandees vat. Caroline Masquillie­r, sociologis­ch onderzoeke­r aan de Universite­it Antwerpen, bracht in kaart hoe Oegandese families omgaan met het stigma en ontmoette inspireren­de vrouwen die vechten tegen het brandmerk dat de kinderen meedragen. Zo houdt sociaal werkster Rose het dagverblij­f Angel’s Centre open, waar kinderen met een beperking terechtkun­nen. Haar kernboodsc­hap: ‘Deze moeders hebben jullie hulp nodig, niet jullie oordeel.’

De docu van Luk Dewulf over de Oegandese genademoor­den is morgen te zien in ‘Vranckx op zaterdag’ op Canvas (20.10 uur).

Met het collectief Field communicee­rt Caroline Masquillie­r wetenschap­pelijk onderzoek op een laagdrempe­lige manier. Meer verhalen vind je op de Facebookpa­gina Field.community.

De fototentoo­nstelling bij het onderzoek van Masquillie­r opent op 21 maart aan de Universite­it Antwerpen en loopt tot half mei.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium