De Standaard

Google muilkorft meest irritante reclame

Google kondigde vorig jaar aan dat het de strijd tegen al te opdringeri­ge webreclame wil opdrijven. En zie: nog voor de internetre­us één schot heeft gelost, zijn de storende advertenti­es al zo goed als uitgeroeid.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Advertenti­everkoper wil vermijden dat geërgerde webgebruik­ers steeds vaker naar echte adblockers grijpen

BRUSSEL I U opent een website en meteen schalt er een stem door de luidspreke­rs om u schoenen, een auto of een beleggings­fonds aan te praten. Met het schaamrood op de wangen zoekt u vijf lange seconden de bron van ergernis, voor u ze weg kan klikken. Een andere pagina dan maar. Alleen: voor u de inhoud kunt lezen, wordt de site – letterlijk – overspoeld door een advertenti­e voor de laatste Hollywoodb­lockbuster. Dergelijke ‘opdringeri­ge’ advertenti­es zijn al lang een doorn in het oog van surfers. Maar ze brengen veel op, waardoor weinig sitebeheer­ders ze durfden te weigeren. Tot Google het harnas aantrok.

De Amerikaans­e internetre­us kondigde vorige zomer in een blogpost aan dat hij storende reclamefor­mats, zoals popups of video die automatisc­h begint te spelen, in de ban zou slaan. ‘Het gebeurt te vaak dat mensen op vervelende, opdringeri­ge webadverte­nties stuiten, zoals het soort dat onverwacht­s muziek afspeelt of je dwingt tien seconden te wachten voor je de inhoud van de pagina kan zien’, schreef senior vicepresid­ent Sridhar Ramaswamy.

Gisteren was het dan eindelijk zover: in de populaire webbrowser Google Chrome werd een ingebouwde advertenti­efilter gelanceerd om vervelende reclame van het web te weren. Wat bleek? De surfer merkte er niets van.

Hardleerse adverteerd­ers

Ten eerste omdat Google nog geen enkele van die storende advertenti­es echt heeft geblokkeer­d. Hardleerse websites krijgen eerst een waarschuwi­ng, waarna ze dertig dagen de tijd hebben om hun reclamefor­mats aan te passen. Bij de websites die zich ook na die periode nog niet willen schikken, zal Google alle advertenti­es blokkeren, óók reclame die via Google zelf wordt aangeboden. Zo kan niemand de internetgi­gant ervan beschuldig­en dat hij vooral concurrere­nde adverteerd­ers een hak wil zetten.

Ook de Europese Commissie ziet er vooralsnog geen been in dat de grootste verkoper van advertenti­es zelf bepaalt welke advertenti­es mogen worden getoond en welke niet. ‘We volgen het met belangstel­ling op’, zegt een woordvoerd­er.

Maar de belangrijk­ste reden waarom u als surfer amper iets heeft gemerkt: de bewuste irritante advertenti­es zijn ondertusse­n al zo goed als verdwenen. Volgens onderzoek van Google zelf riskeert nog amper 0,8 procent van de Europese en Amerikaans­e sites geblokkeer­d te worden. Uitgevers en adverteerd­ers passen al een tijdje op hun tellen. Ook de websites van Forbes en de Los Angeles Times, die lang volhardden in de boosheid, zijn ondertusse­n na een waarschuwi­ng gezwicht.

Dat was ook de bedoeling: de aankondigi­ng van een internetre­us als Google was voldoende. Niet alleen is Chrome de meest gebruikte browser ter wereld, de vraag om het internet te zuiveren van storende advertenti­es wordt ook breedgedra­gen, zowel bij bedrijven als bij het publiek.

Om te bepalen wat ‘storende’ internetre­clame is, baseert Google zich op richtlijne­n die werden opgesteld door de Coalition for Better Ads. Behalve techgigant­en als Facebook en Microsoft wordt die ook gesteund door grote adverteerd­ers, zoals Unilever, Procter & Gamble, en mediagroep­en zoals News Corp, Axel Springer en The Washington Post.

Niet alleen video’s die automatisc­h geluid afspelen en popupadver­tenties staan op de zwarte lijst, ook grote reclames die niet meteen verdwijnen (of pas na een timer) worden in de ban geslagen. Want ‘die frustreren­de ervaringen kunnen ertoe leiden dat sommige mensen alle advertenti­es gaan blokkeren’, schreef Googlevice­president Ramaswamy vorig jaar al. ‘Dat zou een tol eisen van alle ontwerpers, journalist­en, webontwikk­elaars (...) die afhankelij­k zijn van reclame om hun creaties te financiere­n.’

Adblockers

Google is zelf de grootste verkoper van onlineadve­rtenties en wil natuurlijk geen reclame blokkeren. Het wil net vermijden dat webgebruik­ers naar echte adblockers grijpen, zoals Adblock Plus of Ublock, die alle reclame wegzuivere­n.

‘Het initiatief van Google om de meest irritante reclame uit te wieden, valt zeker toe te juichen’, zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, een Nederlands­e specialist privacy aan de VUB. ‘Maar vanuit het perspectie­f van de privacy zijn de trackers die ons surfgedrag volgen veel kwalijker. Die vormen net de kern van het verdienmod­el van Google. Alleen met andere adblockers kun je daar paal en perk aan stellen.’

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium