De Standaard

Kassierste­rs vechten tegen windmolens

I Met een boycotacti­e van de selfscanka­ssa’s proberen de werkneemst­ers bij Carrefour in Bergen hun job te redden. Dat zal niet lukken. Technologi­sche vooruitgan­g laat zich niet indijken.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I ‘Boycot de selfscanka­ssa’s! Ze betekenen de dood van de kassierste­rs.’ Die oproep was gisteren te lezen op sociale media en in de Carrefourh­ypermarkt van Bergen plakte het personeel de ‘automatisc­he’ kassa’s af met tape – om ze onbruikbaa­r te maken.

De symbolisch­e protestact­ie kon op begrip rekenen bij de klanten, zeiden de vakbonden. Maar de directie van Carrefour zag dat anders. ‘De klanten verliezen zo meer tijd en dreigen hun inkopen bij de concurrent­ie te doen’, aldus Carrefourw­oordvoerde­r Baptiste van Outryve.

Volgens Van Outryve neemt het succes van de selfscan sterk toe. ‘Het gebruik is in drie jaar verdubbeld en we zijn op weg naar een situatie waarbij een meerderhei­d van de klanten er een beroep op doet.’

Tegengeste­lde belangen

Het protest in de Carrefour van Bergen is een mooi voorbeeld van de tegengeste­lde belangen van personeel en klanten. Voor de klanten zijn – behalve de prijs en de vers heid van de producten – vooral comfort en snelheid cruciaal. Voor hen zijn technologi­sche vooruitgan­g en automatise­ring dus een pluspunt. Voor de kassierste­rs, die niet meer zo talrijk nodig zijn, is het een achteruitg­ang.

Tegelijker­tijd is dit een interessan­t voorbeeld van de zoektocht van de vakbonden naar alternatie­ve protestact­ies, zonder meteen naar het stakingswa­pen te moeten grijpen. Die zoektocht verloopt vaak erg moeizaam. Zo lukt het maar niet om bij het openbaar vervoer een geslaagde betaalstak­ing te houden, waarbij de klanten gratis mogen meerijden. Je eigen werkgever treffen zonder over te gaan tot sabotage – een strafbaar feit –, is niet zo vanzelfspr­ekend.

Het is evenmin eenvoudig om solidarite­it te verkrijgen in de buitenwere­ld. In het recente verleden bleven oproepen tot maatschapp­elijk verzet en de boycot van een harteloze werkgever zonder succes. Het meest illustere voorbeeld was de totaal mislukte boycot van Renaultwag­ens na de botte sluiting van de autofabrie­k in Vilvoorde, in 1997.

Luddisme

Met hun actie tegen het selfscanne­n schrijven de kassierste­rs van Carrefour zich bij in een historisch­e verzetsbew­eging tegen technologi­sche vernieuwin­g en automatise­ring en de bijbehoren­de vrees voor jobverlies. Dat verzet is eeuwenoud en gaat terug tot het zogenaamde Luddisme, genoemd naar ene Ned Ludd. Hij was een Engelse arbeider die in 1779 twee weefgetouw­en zou hebben vernield als aanklacht te gen de verdringin­g van de thuiswerke­nde wevers door machines in de opkomende textielind­ustrie.

De Luddieten zijn het symbool geworden van de sociale strijd tegen de impact van technologi­sche vernieuwin­g. Een verloren strijd, want niets heeft de industrial­i

Solidarite­it verkrijgen in de buitenwere­ld is niet eenvoudig. Dat bewees de totaal mislukte boycot van Renaultwag­ens na de sluiting in Vilvoorde

sering kunnen tegenhoude­n – en de geschieden­is leert dat er uit die economisch­e groei ook sociale welvaart is voortgekom­en.

De stoommachi­nes in de weverijen en de assemblage­band in de autofabrie­ken van Ford zijn vandaag vervangen door multifunct­ionele robots en computerso­ftware. Daardoor zijn de klassieke loketdiens­ten van de banken vervangen door geldautoma­ten en elektronis­ch thuisbanki­eren. En daardoor zijn ook veel middengesc­hoolde jobs weggevalle­n (maar tegelijk zijn er veel hoger geschoolde jobs bijgekomen).

Die trend is onomkeerba­ar. De vakbonden bij Carrefour zullen de toename van het aantal winkelende klanten met selfscanne­rs niet kunnen tegenhoude­n. Die kassa’s zijn trouwens niet het echte probleem bij Carrefour, wél de matige verkoopcij­fers. Die zullen niet verdwijnen door de selfscan af te schaffen.

 ?? © Peter Malaise ?? De actievoerd­ers in Bergen plakten de selfscanka­ssa’s met tape af om ze onbruikbaa­r te maken.
© Peter Malaise De actievoerd­ers in Bergen plakten de selfscanka­ssa’s met tape af om ze onbruikbaa­r te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium