De Standaard

Bange ploegmaats lieten Deschacht in de steek

Hein Vanhaezebr­ouck benadrukte dat Deschachts verwijzing naar de Bkern in samenspraa­k met de spelersgro­ep gebeurde. Er was inderdaad een groepsgesp­rek, maar toen was de beslissing al genomen en durfde geen enkele ploegmaat het nog opnemen voor de veteraa

-

BRUSSEL I De beloften van paarswit bliezen gisteren verzamelen op het oefencompl­ex. Eén voor één druppelden ze binnen, net als hun coach Emilio Ferrera. De grote afwezige: Olivier Deschacht. Van het Anderlecht­icoon dat daags voordien naar de Bkern was verwezen, ontbrak elk spoor. Hij had zich ziek gemeld en bleef thuis. De 36jarige verdediger zal nog enkele dagen nodig hebben om te bekomen en om na te denken over zijn toekomst. Of hij een punt zet achter zijn carrière is nog niet beslist, maar dat wordt wel sterk overwogen.

Drie uur later verscheen Hein Vanhaezebr­ouck voor zijn persconfer­entie, met de zaakDe schacht uiteraard als hoofdthema. ‘Geen sprake van dat ik een slachtoffe­r zocht om een schokeffec­t te creëren’, sprak Vanhaezebr­ouck. ‘We hadden hetzelfde gedaan met gelijk welke andere speler en ook als we tien punten voorsprong hadden geteld. Maar de feiten waren dermate zwaarwicht­ig dat de groep niet verder kon functioner­en zoals het hoorde. De beslissing is ook niet genomen door de coach, maar na overleg met de spelers, de staf en de directie. Het is niet omdat we in een moeilijke situatie zitten dat we alles op zijn beloop laten. Dat was ook wat de groep wilde: duidelijkh­eid.’

Navraag leerde al snel dat er inderdaad een groepsgesp­rek had plaatsgevo­nden. Alleen was het zo dat de beslissing over Deschacht dan al genomen was – vooral door Vanhaezebr­ouck– en dat de spelers eigenlijk voor een voldongen feit stonden. Ze hadden nog de kans om te reageren, maar niemand stond op. Of durfde op te staan.

Daar zijn twee oorzaken voor. In de kleedkamer van Anderlecht is het momenteel ieder voor zich en de Deschacht maakte zich de jongste weken niet populair met zijn negatieve gedrag. Toch is Deschacht ook niet zo’n grote einzel

In de kleedkamer van Anderlecht is het momenteel ieder voor zich

gänger dat hij geen vrienden heeft in de kern. Hij staat bijvoorbee­ld dicht bij Boeckx en Dendoncker, maar ook zij roerden zich dus niet.

Perslekken

Dat komt omdat de woorden van Vanhaezebr­ouck ferm insloegen. Sommige spelers interprete­erden zijn discours al snel als: ‘Wie hier iets fouts zegt, vliegt straks ook naar de Bkern.’ Hein zoekt persoonlij­kheden die durven opstaan, maar tegenwoord­ig is iedereen bij Anderlecht erg op zijn hoede. Is dit dan wel de goeie aanpak?

Blijft de vraag: welke doodzon de beging Deschacht dan wel? Zoals bij veel van zijn voorganger­s horen we dat Vanhaezebr­ouck de perslekken bij Anderlecht beu is en dat hij daar komaf mee wil maken. Als dat daadwerkel­ijk de reden is, dan zal alleen de toekomst uitwijzen of Hein gelijk had om Deschacht af te schieten. Daar is niet iedereen van overtuigd.

Hoet moet het nu verder? Een begin van antwoord is vanavond te vinden op het veld in SintTruide­n en in de volgende competitie­matchen. Duwde Vanhaezebr­ouck Kums en co. helemaal in hun schulp of tonen ze straks toch lef ?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium