De Standaard

Sven Kramer faalt op zijn favoriete afstand

Heel Nederland keek uit naar goud voor superster Sven Kramer op de 10 kilometer, de kroon op zijn carrière. Maar het mocht niet zijn.

- HANS JACOBS

PEYONGCHAN­G I Met horden waren ze afgezakt naar de Gangneug Oval Village. Oranje kostuums, pilsje in de hand en even gezellig toekijken hoe Sven Kramer en Jorrit Bergsma goud en zilver (in welke volgorde dan ook) zouden ophalen op de 10 kilometer. Hún tien kilometer, voor alle duidelijkh­eid.

Nou, viel dat even tegen. Ja, er won een Nederlande­r, maar dan wel een die zich heeft laten naturalise­ren tot Canadees: TedJan Bloemen. Bergsma haalde zilver. Kramer kraakte volledig, blies zich op toen hij het moordende tempo van Bloe men wilde evenaren en eindigde pas als zesde.

Het ging dus weer mis voor Kramer op zijn favoriete afstand. In 2010 (Vancouver) ging er een wissel fout, in 2014 (Sotsji) bleek Bergsma te sterk. Het zo begeerde, olympische goud op de afstand waarop hij zo goed als ongenaakba­ar is, is weg voor Kramer. Misschien wel voorgoed. ‘Ik weet niet of ik binnen vier jaar nog eens probeer. Momenteel is dat een brug te ver’, zegt Kramer.

‘Ik heb er jaren alles aan gedaan, maar ik heb niet de topvorm die ik vorig jaar wel had’

Obsessie

Maar hoe is het zover kunnen komen? Zijn Spelen begonnen schitteren­d, met een gouden plak op de vijf kilometer in een nieuw olympisch record. Zijn bliksemsch­ichtgebaar leverde hem een felicitati­e van de meesterzel­ve op, Usain Bolt.

Net zoals de Jamaicaans­e wereldreco­rdhouder bij zijn afscheid op het WK atletiek in Londen, ‘zijn’ 100 meter niet kon winnen, zo blijft Kramer verstoken van de olympische titel op ‘zijn’ discipline. Rintje Ritsma, analist voor de NOS, sprak over de ‘ob sessie die de 10 kilometer is geworden’.

Kramer windt er minder doekjes om. ‘Om heel eerlijk te zijn rijd ik momenteel niet lekker en efficiënt rond. Op de vijf kilometer pakte ik nog wel de olympische titel op conditie en vermogen, omdat ik conditione­el zo sterk ben. Maar op de tien kilometer is efficiënti­e en techniek zo veel belangrijk­er dan op de vijf kilometer. Ik raakte het ijs gewoon niet goed en dus reed ik mezelf vast. Het liep al van in het begin van de race niet lekker. Niet dynamisch, gewoon slecht.’

Rouwstemmi­ng

Een drama was het. Er hing haast een rouwstemmi­ng de schaatshal. Ja, Nederland pakte nog maar eens een schaatsmed­aille, maar niet degene waar het volk zo had naar gehunkerd. En niet voor diegene die de Nederlande­rs het zo hard hadden gegund. Ze waren haast vergeten blij te zijn voor Bergsma, de Nederlande­r die zilver pakte. ‘Ik weet dat iedereen met mij meeleeft’, aldus Kramer. ‘Maar de concurrent­ie reed gewoon fantastisc­he tijden. Ik heb er jaren alles aan gedaan, maar ik heb niet de topvorm die ik vorig jaar wel heb kunnen laten zien.’

Nog de ploegenach­tervolging en de massastart heeft Kramer om zijn Spelen op te waarderen. Maar de pineut van Pyeongchan­g zal hij altijd blijven. (hjb)

 ?? © Petr David Josek/ap ?? Sven Kramer weet dat hij te kort kwam: ‘Ik raakte het ijs gewoon niet goed en reed mezelf vast.’
© Petr David Josek/ap Sven Kramer weet dat hij te kort kwam: ‘Ik raakte het ijs gewoon niet goed en reed mezelf vast.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium