De Standaard

We mogen meer verwachten van politici

-

Naar aanleiding van het opiniestuk van David Van Reybrouck en Claudia Chwalisz over Europese burgerdial­oog (DS 14 februari), vroeg Steven Van Hecke zich af waarom beleidsmak­ers verworven macht zouden afstaan (DS 15 februari). Hij beargument­eerde dat democratis­che verkiezing­en politici legitimere­n om eigen plannen te ontrollen (de kiezer heeft er immers voor gekozen). De redenering luidt dat zij bijgevolg geen boodschap hebben aan inbreng van burgers. Burgerpart­icipatie is dan ongeloofwa­ardig en gaat beter op de schop. Dit terwijl de – ontegenspr­ekelijke – legitimite­it van democratis­che verkiezing­en op zich niets zegt over de potentie van wat zich erna kan aandienen.

Ook als we aannemen dat verkozenen legitimite­it hebben om eigen ideeën te implemente­ren, zijn er wel degelijk redenen te bedenken waarom ook zij beter macht afstaan aan de burgers. Zo is er het argument dat politici niet zonder de expertise kunnen die burgers opdoen in hun dagelijkse omgang met het beleid. Burgerpart­icipatie zou op die manier lonen omdat het tot betere beslissing­en leidt.

Een ander argument gaat ervan uit dat de keuze die kiezers op voorhand hebben helemaal niet zo duidelijk is, omdat niemand kan voorspelle­n wat er zich in de komende legislatuu­r zal aanbieden. Daarom kunnen beleidsmak­ers hun legitimite­it vergroten door tussen verkiezing­en in af te tasten waarvoor er een draagvlak is. Nog een ander argument stelt dat burgers door beleidspar­ticipatie betere burgers worden, omdat ze leren van inzichten en ervaringen van diegenen die niet hun leefwereld of ervaring delen.

Als we mogen verwachten dat politici betere beslissing­en willen nemen, gedragen beleid willen voeren en burgerscha­p willen stimuleren, moeten we verder durven te kijken dan het loutere feit dat politici al verkozen zijn. Zodat er nagedacht wordt waarom burgers juist wel of juist niet de expertise kunnen aanbrengen die complement­air is aan wat politici en hun omkadering zelf kunnen verzamelen. Zodat er beargument­eerd wordt waarom verkiezing­en al dan niet volstaan om beleid voor de tijd van een legislatuu­r te legitimere­n. Zodat er onderzocht kan worden of en hoe participat­ie betere burgers baart. En waar burgerpart­icipatie loont, is het legitiem om te verwachten dat macht wordt afgestaan.

Als we daarentege­n niet meer mogen verwachten dan dat het politici vooral te doen is om de eigen zegeningen, dan is burgerpart­icipatie inderdaad bij voorbaat naïef. Maar dan is de representa­tieve democratie dat ook.

 ??  ?? THIBAUT RENSON Doctorandu­s Burgerscha­p & Participat­ie bij het Centrum voor Lokale Politiek (UGent).
THIBAUT RENSON Doctorandu­s Burgerscha­p & Participat­ie bij het Centrum voor Lokale Politiek (UGent).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium