De Standaard

‘Plantaardi­g eten is geen raketweten­schap’

DIETER DE CLEENE kan de deelnemers aan ‘Try Vegan’ geruststel­len. Wat meer noten en peulvrucht­en eten, het is niet per se een opgave.

- DIETER DE CLEENE

Een veganistis­ch menu samenstell­en is geen opgave

Wie? Redacteur Eos magazine.

Wat? Dat veganisten ook voedingssu­pplementen nemen, betekent niet dat hun voedingspa­troon ongezond is. Niets dat op ons bord ligt, is natuurlijk. Dat is dus een weinig zinvol criterium.

Als bijnavegan­ist verslikte ik mij haast in mijn met vitaminen en mineralen aangerijkt­e sojamelkje, toen ik het artikel ‘Dag vlees en kaas, hallo voedingssu­pplementen’ las (dS Avond 14 februari). Daarin wordt een wel erg somber beeld geschetst van het veganisten­bestaan.

Het begint al met het dagelijkse verstouwen van bonen, linzen en noten, leren we. Om van het groenvoer nog te zwijgen. Zomaar ondoordach­t iets eten, is uit den boze: je moet plannen en combineren om tekorten aan voedingsst­offen te vermijden. Het mag een klein mirakel heten dat ik tussen al dat wegkauwen van peulvrucht­en en uitbalance­ren van mijn maaltijden de tijd heb gevonden dit te schrijven.

Ook al moet je ze niet elke dag eten, het klopt dat peulvrucht­en, noten en vleesverva­ngers belangrijk­e bronnen van eiwitten zijn voor wie plantaardi­g eet. Dat zijn ze overigens ook voor wie ‘gewoon’ vegetarisc­h eet. Want ook dat houdt meer in dan ‘gewoon het vlees weglaten’, zoals het artikel suggereert. Het klopt ook dat die producten niet de ideale combinatie van aminozuren bevatten – de bouwstenen van eiwitten – zoals we die in vlees vinden. Maar dat elke maaltijd daarom een uitgekiend­e combinatie van de juiste voedingsmi­ddelen moet zijn, is allang achterhaal­d. Wie gevarieerd eet, hoeft geen eiwittekor­t te vrezen. Plantaardi­g eten is geen raketweten­schap.

Wat is natuurlijk?

Volgens de recentste voedingsri­chtlijnen zou iedereen trouwens beter wat meer noten, peulvrucht­en en groenten op het menu zetten. Dat dat niet per se een opgave is, maar gewoon best lekker kan zijn, is net wat een campagne als ‘Try Vegan’ wil aantonen.

Maar daar stopt de calvarieto­cht niet. Veganisten moeten ook ‘bereid zijn verrijkte voedingsmi­ddelen te eten en voedingssu­pplementen te nemen’, om geen belangrijk­e voedingsst­offen te missen. De horror! Met natuurlijk­e producten kom je er niet. De boodschap is duidelijk: die verrijkte producten zijn niet natuurlijk en dus deugt dat plantaardi­g voedingspa­troon niet.

Ook keizersned­en, pacemakers, chemothera­pie of vaccins zijn niet ‘natuurlijk’, en toch maken we er dankbaar gebruik van. Net als van foliumzuur­supplement­en voor zwangere vrouwen en groeimelk voor zuigelinge­n en peuters, tjokvol toegevoegd­e vitaminen en mineralen. Is het vlees van een kip die in zes weken haar slachtgewi­cht bereikt natuurlijk? Of dat van een overmatig gespierd witblauw rund, het resultaat van doorgedrev­en selectie? Is het natuurlijk de melk te drinken van een andere diersoort? Wat met kaas op basis van stremsel dat is geproducee­rd door een genetisch gemodifice­erde bacterie? Veel van onze granen, groenten en vruchten lijken nauwelijks nog op hun wilde voorouders. Vrijwel niets op ons bord is ‘natuurlijk’. Het is een weinig zinvol criterium, voor zover duidelijk is wat het precies betekent.

Met die dreigende tekorten valt het overigens wel mee. Alleen vitamine B12 kun je enkel uit aangerijkt­e producten of desnoods uit een supplement halen. Daarnaast kun je overwegen extra omega 3vetzuren in te nemen, bijvoorbee­ld via een supplement op basis van algen. Al is het wetenschap­pelijk bewijs voor het nut daarvan wat minder eenduidig. Maar wie veertig dagen plantaardi­g wil eten, hoeft geen bloedarmoe­de of een verschromp­eld brein te vrezen.

Dierenleed

Het is vrij simpel: plantaardi­g eten kan gezond zijn, of ook niet. En ja, je hebt er wat kennis voor nodig. Een beetje zoals voor gewoon eten dus. Puur voor je gezondheid hoef je het niet te doen, want je kunt ook prima gezond eten met vlees en vis. Maar daar doen de meeste veganisten het ook niet voor. Wie alle dierlijke producten schrapt, doet dat doorgaans uit bekommerni­s om dierenleed.

‘Je kunt vlees nooit diervriend­elijk maken’, was onlangs de conclusie van een redacteur van deze krant (DS 22 december 2017). Dat geldt bij uitbreidin­g ook voor eieren en zuivel. Voor elke legkip is een haantje gesneuveld. Het leven van die legkip zelf is vaak geen pretje en eindigt net als dat van haar meer bevleesde soortgenoo­t aan de slachtlijn. Dat is ook waar de melkkoe heen gaat, net als het kalf dat ze heeft gebaard om de melkproduc­tie op gang te brengen (maar dat die melk nauwelijks te drinken krijgt). Wie het risico op dierenleed maximaal wil vermijden, kiest dus beter voor plantaardi­g. Dat hoeft niet gelijk te staan aan elke dag weloverwog­en en met lange tanden bonen, boerenkool en industriee­l bewerkte brol vreten.

 ?? © Ivan Put ?? Zou het een straf zijn om deze veganistis­che gerechten te eten?
© Ivan Put Zou het een straf zijn om deze veganistis­che gerechten te eten?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium