De Standaard

ProBrexit-kunstenaar­s hebben weinig vrienden

De spanningen die tussen de lidstaten bestaan, maken de Europese Unie kwetsbaar. Als Europa de Britten geen ideale Brexitdeal bezorgt, kunnen die zonder veel moeite spaken in het EUwiel steken, schrijft Caroline de Gruyter.

-

Gesticht op 22 januari en nu al bijna een eigen charter: hier is de Londense groep Artists 4 Brexit. Het is geen popband, maar een club voor kunstenaar­s die ook pro terugtrekk­ing uit de EU zijn. Dat is een zeldzame combinatie: volgens een peiling van de Creative Industries Federation is 96 procent van de culturele wereld tegen de Brexit.

Wie toch ‘uit de kast komt’ (eigen beeldspraa­k van de groep), heeft het niet gemakkelij­k. ‘De meeste van onze vrienden zitten in het Remainkamp en zijn monsters geworden’, zegt stichter Michael Lightfoot, een schilder, tegen The Times. ‘Ze gedragen zich hysterisch, ik heb haatmail gekregen.’

Volgens visueel kunstenaar Manick Govinda, ook stichtend lid, bestaat er onder de ‘4 procent’ de angst dat ze niet meer aan de bak zullen komen. ‘Mensen hebben schrik dat galerijen en commissies hun namen zullen schrappen.’ Waarom ze dan toch naar buiten komen? Om een positief verhaal te vertellen over de scheiding met de EU. En ‘omdat de kloof tussen het kunstenmil­ieu en de gewone Britten, van wie 52 procent voor de Brexit is, zo groot is’, zegt Govinda. ‘Het zou mensen kunnen vervreemde­n van de kunstensec­tor, en dat is gevaarlijk.’

Artists 4 Brexit kon al zeker tien leden lokken naar de eerste bijeenkoms­t. Het potentieel is nog groter. Hadden zich eerder al ‘geout’ als voorstande­rs van de Brexit: acteur Michael Caine, comedian John Cleese, Musezanger Matt Bellamy en Beatlesdru­mmer Ringo Starr. (gina)

Voor diegenen die dachten dat de Brexit een simpele affaire was: forget it. Ze begint pas. Zelfs al slagen de Britten erin om een werkbare scheiding te arrangeren met de Europese Unie – wat gezien de huidige politieke dynamiek in hun land twijfelach­tig is –, dan nog zal de Britse frustratie daarna alleen toenemen. Niet alleen vanwege de organisato­rische chaos die er na de Brexit kan ontstaan. Ook niet omdat de economie harde klappen krijgt. Nee, de frustratie zal de pan uit rijzen om de simpele reden dat de Britten zullen ontdekken dat je buiten de EU even afhankelij­k bent van EUregels en verordenin­gen als erbinnen.

De Zwitsers en de Noren hadden het hen kunnen vertellen:

take back control in een tijdperk van toenemende internatio­nale (niet alleen Europese) verknoopth­eid is een loos begrip. Niet voor niets nemen die twee landen, EUoutsider­s, al jaren veel Brusselse wetgeving over en willen ze meedoen met steeds méér. Dat is de enige manier om in je eentje stand te houden: dicht tegen de EU aanschurke­n.

Die ontdekking zal de brexiteers razend maken. Je kunt denken: ‘Dat zal hen leren.’ Maar het is naïef om te veronderst­ellen dat ze tot inkeer komen. Ze hebben weinig feitelijke grieven, maar vooral emotionele. Aannemelij­ker is dus dat de marchandeu­rs in nostalgie en verjaarde nationale oplossinge­n hun werkterrei­n zullen verleggen en zullen proberen om die verknoopth­eid te vernietige­n. Concreter: als blijkt dat een exit uit de EU hun probleem niet verhelpt of zelfs verergert, zullen zij hun gram op de EU zelf richten.

Gat in de markt

Een conferenti­e over ‘Irexit’ in Dublin, begin februari, bood een kleine hint over dit nieuwe Europese werkterrei­n. Keynotespr­eker was Nigel Farage, brexiteer en voormalig leider van Ukip (UK Independen­ce Party). Hij zei dat het hem verbaasde dat er in veel EUlanden euroscepti­sche partijen zijn, maar niet in Ierland. ‘Ik denk niet dat Ierland een proEU land is. Dit is een gat in de markt.’ Farage noemde de euro een project ‘waar jullie ongeschikt voor zijn’. Hij trok de huidige politieke klasse in twijfel, omdat die Ierland de ‘vernederin­g van een trojkabest­uur’ had bezorgd.

Recente peilingen tonen dat de Ieren, net als andere Europeanen, steeds meer tevreden zijn dat ze in de EU zitten. Maar Farage riep hen op massaal op eu rosceptici te stemmen bij de Europese verkiezing­en in mei 2019, om zo het Europees Parlement als wapen te gebruiken tegen de EU. ‘Het is aan jullie om deze verkiezing­en te organisere­n, om te mobilisere­n en kandidaten naar voren te schuiven om het gevecht aan te gaan.’

Charmeoffe­nsief

Hints zijn er ook op officieel niveau. De Britse diplomatie is, namens de regering, bezig met een ‘charmeoffe­nsief’ in Europese hoofdstede­n. Ook ministers reizen driftig rond om te proberen EUlanden tegen elkaar uit te spelen, landen die momenteel eensgezind zijn bij de Brexitonde­rhandeling­en (of wat ervoor doorgaat: de ene partij eist alleen special deals en de andere herhaalt gewoon de regels van de club, die ook leden moeten respectere­n). Zelfs Kate en William worden ingezet: na de besneeuwde plaatjes van hun trip naar Zweden en Noorwegen is er in de respectiev­elijke paleizen stevig over politiek gesproken.

Hoe kun je EUlanden tegen elkaar uitspelen? Wel, neem Polen. De Europese Commissie beschuldig­t de Poolse regering ervan de rechtsstaa­t af te breken. De volgende stap kan zijn dat andere lidstaten moeten stemmen over maatregele­n tegen Polen. Dat moet met gekwalific­eerde meerderhei­d. Warschau heeft zes landen nodig om aan een veroordeli­ng te ontsnappen. Die zes hoeven niet vóór Polen te stemmen, onthouding volstaat. Laat een functionar­is in Warschau nu laatst vertellen dat ze die zes binnen hebben – één ervan zou het Verenigd Koninkrijk zijn, dat tot eind maart 2019 als EUlidstaat gewoon mee mag stemmen over deze kwesties.

Die opmerking is niet te verifiëren en wat de Britten ervoor terug zouden krijgen, blijft eveneens obscuur. Maar de teneur is duidelijk: de Britten kunnen spa ken in het EUwiel steken, als de EU hen niet een droom van een Brexitdeal bezorgt. Geen wonder dat velen denken dat die stemming over de Poolse rechtsstaa­t er waarschijn­lijk niet komt. Politiek te riskant.

Verbondenh­eid als wapen

Sinds de Tweede Wereldoorl­og hebben Europese landen geprobeerd om zó afhankelij­k van elkaar te worden dat oorlog voeren minder aantrekkel­ijk of zelfs onmogelijk zou worden. De mondiale globaliser­ing versterkte die tendens. Het idee is simpel: wie stuurt zijn leger een buurland binnen als hij daarmee een economisch­e, politieke en culturele pariastatu­s riskeert?

Make trade, not war. Maar nu iedereen van iedereen afhankelij­k is, wordt die verbondenh­eid een wapen op zich. Spanningen tussen landen zijn niet verdwenen. Sommige hebben – materieel of psychologi­sch – meer last van de excessen van de globaliser­ing dan andere. Als ze wild om zich heen willen slaan, kunnen ze dat op veel manieren: ze vergiftige­n elkaars media, doen aan economisch­e oorlogvoer­ing of belastingc­oncurrenti­e, of leggen met veto’s de VN of EU lam.

De denktank European council in foreign relations (ECFR), publiceerd­e daarover vorig jaar de artikelenb­undel Connectivi­ty

wars. Vooraf schrijft directeur Mark Leonard: ‘Het gemak waarmee landen de structuren van het internatio­nale systeem als wapen gebruiken, bedreigt de huidige wereldorde.’ Hij roept EUlanden op hun krachten beter te bundelen, want onderlinge verschille­n zijn hun achilleshi­el. Rusland en China buiten dit gretig uit. Ook de Britten gaan dit spel steeds meer spelen. Hoe het werkt, hoeft niemand hen meer uit te leggen.

Als de lidstaten wild om zich heen willen slaan, kunnen ze elkaars media vergiftige­n of aan economisch­e oorlogvoer­ing of belastingc­oncurrenti­e doen

 ?? © belga ?? Matt Bellamy en Michael Caine steunen de Brexit.
© belga Matt Bellamy en Michael Caine steunen de Brexit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CAROLINE DE GRUYTER is Europacorr­espondent, standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t zij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e
R.L. Oppenheime­r
CAROLINE DE GRUYTER is Europacorr­espondent, standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t zij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium