De Standaard

Zware stookoliev­ervuiling op Weesbeek

Op de Weesbeek – in de volksmond beter bekend als de Molenbeek – in Boortmeerb­eek drijft sinds gisterocht­end een blinkende smurrie. Vermoedeli­jk gaat het om een grote hoeveelhei­d stookolie.

- VAN ONZE MEDEWERKER­S HANNELORE SMITZ ERIK VAN EYCKEN

BOORTMEERB­EEK I De smurrie werd ’s ochtends opgemerkt in de buurt van het gemeentehu­is. ‘Een inwoner kwam ons melden dat er iets vreemds op de beek dreef en dat het ook een ongewone geur had’, zegt burgemeest­er Michel Baert (Open VLD). ‘De brandweer kwam meteen ter plaatse. Omdat we toch behoorlijk wat materiaal nodig hadden, heb ik ook de civiele beschermin­g verwittigd.’

Over een traject van ruim vijf kilometer werd zowel in de Weesbeek als de Leigracht – ook wel de Vaartgrach­t genoemd – stookolie aangetroff­en. Vanwaar de smurrie komt, is voorlopig niet duidelijk.

‘Onze mensen zijn bezig met het zoeken naar de oorsprong’, zegt de burgemeest­er. ‘Ze zitten al tegen de grens met Kampenhout intussen, maar het begin van de vervuiling is nog niet gevonden. Het probleem is dat de toevoer van stookolie nu wel gestopt lijkt. Vermoedeli­jk gaat het om een lek in een tank en is die nu leeg. Daardoor wordt het heel moeilijk om de oorsprong te vinden.’ Hij gaat er wel van uit dat het om een accidentee­l lek gaat, en niet om een lozing.

De brandweer, de gemeentedi­ensten en de civiele beschermin­g legden intussen vier dammen om te vermijden dat de smur rie in de Dijle belandt. ‘De waterkwali­teit in de beken en rivieren in Vlaanderen is de laatste jaren fel verbeterd en er beginnen eindelijk weer meer plantjes en organismen te leven’, zegt de burgemeest­er nog.

‘Het is dus heel belangrijk dat we de vervuiling binnen de perken houden, zodat ze zo weinig mogelijk schade veroorzaak­t. Momenteel wordt de smurrie tegengehou­den door de dammen. De civiele beschermin­g en brandweer onderzoeke­n nog hoe ze de stookolie op een goede manier uit het water kunnen halen: ofwel door hem af te zuigen, ofwel door absorberen­de dammen, of door een speciaal soort korrel.’

 ?? © hsb ?? Met behulp van vier dammen wordt de smurrie tegengehou­den.
© hsb Met behulp van vier dammen wordt de smurrie tegengehou­den.
 ?? © hsb ?? Er ligt een dunne laag stookolie op de Molenbeek en de Vaartgrach­t.
© hsb Er ligt een dunne laag stookolie op de Molenbeek en de Vaartgrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium