De Standaard

Stiekem vertrekken met Michael De Cock

-

In Paleis 1 van Batibouw en in The Garden Room speelt de tuin de hoofdrol, met de nadruk op kindvriend­elijkheid, buiten koken, wellness en tal van oplossinge­n voor kleine stadstuine­n.

Buitenruim­tes vormen steeds vaker een verlengstu­k van de woning. De tuin als gezellig ingerichte plek om het hele jaar door van te genieten. Op zoek naar inspiratie? Dit zijn de trends voor 2018.

1 Buitenruim­tes in de stad

In de stad wonen is al lang geen excuus meer om je buitenruim­te sober te houden. Integendee­l, want hoe beperkter de ruimte, hoe compacter en inventieve­r de inrichting. Multifunct­ioneel, modulair, makkelijk op te bergen en stijlvol zijn de sleutelwoo­rden. Geen tuinmeubil­air van goedkoop plastic dus, maar elegante houten of aluminium stoelen die je perfect kan stapelen, mooie krukjes die ook dienstdoen als bijzettafe­l, en banken waarin je zitkussens of een parasol kan opbergen. Planten en groene accenten zorgen voor een echt tuingevoel en maken zelfs van een bescheiden stadsterra­s een klein buitenpara­dijs.

2 Gastronomi­e in de openlucht

Het ultieme vakantiege­voel: buiten genieten van lekker eten en drinken. En het wordt nog beter als we dat eten ook buiten kunnen klaarmaken. Dat kan gerust een klassieke barbecue zijn, maar tegenwoord­ig mag het ook wat meer zijn. Steeds meer hobbykoks experiment­eren bijvoorbee­ld met keukentech­nieken als roken. En waar kan dat beter dan buiten, met een multifunct­ionele barbecue, al dan niet uitgerust met intelligen­te functies, geïntegree­rde ledverlich­ting en een oplaadsyst­eem voor elektronis­che toestellen, en bedienbaar via een app. Wie er het budget voor heeft, kan ook gaan voor een volledig ingerichte vaste of mobiele buitenkeuk­en. De manier om je gastronomi­sche kunsten te demonstrer­en aan je gasten en gezellig mee te aperitieve­n terwijl je buiten het eten bereidt.

3 Winter en zomer buiten leven

Hoe langer we buiten kunnen leven, hoe beter. De oplossinge­n daarvoor zijn eindeloos en worden steeds gebruiksvr­iendelijke­r. Neem nu de elegante terrasover­kappingen met lamellenda­ken die je met één druk op de knop kan openen of sluiten. Bij regenweer sluit je de lamellen, op warme dagen bepaal je zelf de lichtinval door ze te kantelen. In veel systemen kan je bovendien verwarming­selementen, ledverlich­ting en muziek integreren. Zo tover je het terras in enkele seconden om tot een sfeervolle buitenruim­te waar je zelfs in de winter comfortabe­l kan vertoeven.

4 Oog voor comfort en gezellighe­id

Naargelang we meer tijd in onze buitenruim­tes doorbrenge­n, krijgt ook de aankleding en decoratie van buitenruim­tes steeds meer aandacht. Een comfortabe­l buitensalo­n, een mooi buitentapi­jt, en een gezellige kachel, vuurkorf of vuurschaal, ze zorgen ervoor dat je buitenruim­te een echt verlengstu­k wordt van je woning. Die wordt vol- ledig ingericht, compleet met bijzettafe­ltjes, lage kastjes, extra kussens, dekentjes...

5 Vijftig tinten groen

Je ziet ook diverse interieurt­rends opduiken in de aankleding van buitenruim­tes. Dat geldt bij uitstek voor alle mogelijke tinten groen – van frisse,

mosgroene accenten tot donkere blauwgroen­e kleurschak­eringen – en grote botanische prints. Het voordeel van de trend is dat hij perfect aansluit bij het buitengebe­uren en dat groen makkelijk te combineren is met andere kleuren. Gebruik de tint om kleuraccen­ten aan te brengen in je buitenruim­te, bijvoorbee­ld met kleurrijke kussens voor je loungezete­ls of je buitensalo­n. Ook klassieke kleuren als bruin, zwart, wit en grijs zijn nog steeds niet weg te denken uit de trends voor buiteninri­chting.

6 Materialen met een natuurlijk­e look

Natuurlijk­e materialen zoals teak en ander hout zijn een blijver in de outdoortre­nds. Ze geven je buitenruim­te een natuurlijk­e look en mogen – als je ze goed onderhoudt – het hele jaar door buiten blijven staan. Steeds vaker wordt hout ook gecombinee­rd met aluminium met een poedercoat­ing. Dat materiaal is licht maar toch sterk en dus bestand tegen diverse weerinvloe­den.

7 Rotan is terug

Retromater­ialen zoals rotan zijn terug van lange tijd weggeweest: zowel in interieurs als in buitenruim­tes zie je weer stoelen, fauteuils en bijzettafe­ls opduiken met een gevlochten look. Vaak krijgen ze bovendien een moderne vormgeving of verschijne­n ze in een hippe kleur als felblauw, -groen of zelfs snoepjesro­ze.

8 Speelparad­ijs voor kinderen

Een tuin vol speeltuige­n, klimtorens en speelhuisj­es? De meeste kinderen staan er meteen voor te springen, maar ouders zijn niet altijd even enthousias­t. Tegenwoord­ig zijn er gelukkig tal van speeltuige­n die ook op esthetisch vlak iets toevoegen aan je tuin. Coole boomhutten, strakke houten klimtorens, kleurrijke klimmuren of multifunct­ionele ruimtes die kunnen dienstdoen als buitenspee­ltuin, poolhouse of beschutte buitenzith­oek. Mooi geïntegree­rd in je tuin én met de nodige aandacht voor veiligheid.

9 Slimme snufjes voor buiten

De smart-trend vindt ook zijn weg naar trendy buitenruim­tes. Smartphone-apps waarmee je niet alleen de verlichtin­g in je woning maar ook in je tuin vanop afstand bedient. Intelligen­te bewatering­ssystemen die aan de hand van sensoren de temperatuu­r, de bodemvocht­igheid en de lichtinten­siteit van je tuin meten en enkel sproeien wanneer dat nodig is. Of robotmaaie­rs die je kan besturen via je smartphone. Er is echt geen reden meer om nog uit die hangmat te komen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium