De Standaard

BOBBY’S LAATSTE REIS

- JAN DESLOOVER

Er zijn tijden geweest waarin de Verenigde Staten onder nog meer hoogspanni­ng stonden dan vandaag. Neem 1968. Het jaar begon met het Tetoffensi­ef, waardoor het aantal bodybags dat uit Vietnam terugkeerd­e tot recordhoog­te klom. Op 4 april werd Martin Luther King vermoord, waarna bij rellen overal te lande tientallen doden en ruim tweeduizen­d gewonden vielen. En amper twee maanden later, op 6 juni, werd senator Robert F. Kennedy doodgescho­ten, net als zijn broer John vijf jaar eerder.

RFK, of Bobby, zoals zijn fans hem noemden, was aardig op weg de Democratis­che presidents­kandidaat te worden, met een boodschap van sociale rechtvaard­igheid, rassengeli­jkheid en pacifisme. Vlak na de moord op King had hij, onvoorbere­id, memorabel gespeecht. Dat de VS geen haat en verdeeldhe­id nodig hadden maar ‘love, and wisdom, and compassion toward one another, a feeling of justice toward those who still suffer within our country, whether they be white or whether they be black.’

Paul Fusco, fotograaf bij het tijdschrif­t Look en later lid van Magnum, moest van zijn hoofdredac­teur RFK’s uitvaart coveren, op 8 juni. Die begon ’s ochtends met een kerkdienst in

New York en eindigde ’s avonds met de teraardebe­stelling op Arlington National Cemetery in Washington DC. Maar het zijn de beelden die Fusco tussenin maakte die nog altijd beroeren. De kist met Kennedy’s lichaam werd per trein van New York naar DC gebracht. Die vertrok ondergrond­s in Penn Station. Wie schetst Fusco’s verbazing als de trein uit de tunnel komt, in het stralende daglicht: honderden mensen langs het spoor die Bobby een laatste groet brengen. Fusco springt recht, schuift het treinraam open en begint te fotografer­en. Hij zal de hele rit doorwerken; overal volk: jong, oud, zwart, blank, arm, rijk.

Schimmen

Fusco maakte een duizendtal beelden. Een deel brandt zich bij de eerste aanblik voorgoed op je netvlies. Door het meestersch­ap van de fotograaf, die vanaf de rijdende trein prachtig weet te focussen op bepaalde gezichten en gestes en tegelijk nooit uit het oog verliest dat het vooral de beweging, de vluchtighe­id is die deze hele ondernemin­g zo uniek maakt. Scherp en onscherp, momentane verstillin­g en eeuwige voortgang gaan hier letterlijk hand in hand.

Het materiaal hielp ook. Fusco ge bruikte de vandaag haast mythische Kodachrome­kleurenfil­m. Die geeft sterke contrasten, diepe zwarten, en natuurlijk­e kleuren in al hun nuances. Op die prachtige junidag kon de diafilm al zijn troeven tonen.

Magisch zijn de beelden die Fusco ’s avonds maakte, bij sluitertij­den van ruim een seconde. De toeschouwe­rs worden schimmen, de vertrouwde wereld lijkt op te lossen. Robert Kennedy is ter bestemming.

Fusco’s reeks illustreer­t ook mooi de kracht van de weglating in de fotografie: de kist, Kennedy, datgene wat die mensenmass­a op de been bracht, komt nooit in beeld.

Wat het volk zag

Aanvankeli­jk werd amper iets met Fusco’s foto’s gedaan. Look verscheen tweewekeli­jks, voornaamst­e concurrent Life elke week. Toen de eerstvolge­nde Look moest verschijne­n, op 25 juni, had Life al tientallen pagina’s RFK gebracht.

Het was een jonge redacteur bij Magnum die de beelden weer voor het voetlicht bracht in 1998, dertig jaar na Kennedy’s dood. Er kwamen expo’s, een paar boeken. In 2008 kwam er nog een boek, met daarin ook nooit getoonde beelden. En nu, vijftig jaar na de feiten, dus weer eentje, The train. Hier zit de nieuwighei­d in bijdrages van twee kunstenaar­s. De Nederlande­r Rein Jelle Terpstra merkte bij het bekijken van Fusco’s beelden dat sommige toeschouwe­rs zelf ook aan het fotografer­en of filmen waren. Wat zagen zij? Zijn project The

people’s view was niet realiseerb­aar geweest zonder sociale media. Terpstra sloot zich bij zo’n vierhonder­d Facebookgr­oepen aan. Dat leverde hem een tweehonder­tal foto’s en zes Super 8filmpjes op.

Terpstra is een boeiende kunstenaar, die meestal werkt rond de relatie tussen beeld en herinnerin­g. Voor

After images (2002) vroeg hij kunstenaar­s en filosofen een verhaal te vertellen over een foto die ze niet hadden kunnen maken omdat ze geen camera bij zich hadden. Kunnen die verhalen krachtiger zijn dan de nietgemaak­te foto?

Voor Retracing (2013) werkte hij met mensen die blind werden en vroeg hen een beeld te schetsen dat ze vereeuwigd wilden zien. Terpstra maakte het en beschreef het opdat ze het konden opslaan in hun geheugen.

The people’s view past mooi binnen dat oeuvre, toont een interessan­te omkering van de in deze dominante blik. Fusco maakte de modale Amerikaan tot een icoon, Terpstra verlegt de focus weer naar de trein met het dode icoon. Onder die toeschouwe­rs helaas niemand met Fusco’s talent. Na de grand cru die hij serveert, smaken deze amateursho­ts een beetje flets. Wat Fusco’s werk wel weer in een nieuw daglicht zet. Hij zag pure ontroering, verdriet, respect, genegenhei­d; zij zagen die trein. Het is niet dat banale stalen gevaarte dat hen zo diep raakte, maar de onzichtbar­e tragiek die het vervoerde. Wat Fusco vastlegde, was ook de kracht van de verbeeldin­g.

Zwevend standpunt

Het derde luik in dit boek is van de Franse filmmaker en performanc­eartiest Philippe Parreno, die de grenzen tussen fictie en documentai­re bevraagt. We zien stills uit zijn film Ju

ne 8, 1968 (2009), een soort reenactmen­t van de historisch­e rit, gemaakt met een honderdtal figuranten, volledig in sixties sfeer. Sommige shots zijn duidelijk geïnspiree­rd op concrete foto’s van Fusco, andere scènes zijn volledig verzonnen. Parreno koos voor een zwevend standpunt, omdat hij de gebeurteni­ssen ‘door de ogen van de overledene’ wou zien.

June 8, 1968 is een wonderlijk­e kijk en luistererv­aring, die in print natuurlijk niet helemaal uit de verf komt. Mooi is het wel, eindigen met beelden die Bobby Kennedy, zwevend tussen deze en gene zijde, gezien zou kunnen hebben. Onwillekeu­rig vraag je je af: wat en wie zou Donald Trump tijdens die rit zien?

 ?? © Paul Fusco ?? Rouwenden voor Robert Kennedy langs het spoor op 8 juni 1968, een opname vanaf de trein door Paul Fusco.
© Paul Fusco Rouwenden voor Robert Kennedy langs het spoor op 8 juni 1968, een opname vanaf de trein door Paul Fusco.
 ?? © Philippe Parreno ?? Een beeld van de reenactmen­t door Philippe Parreno in 2009.
© Philippe Parreno Een beeld van de reenactmen­t door Philippe Parreno in 2009.
 ??  ??
 ?? © rr ?? Een amateuropn­ame van rouwenden die de trein met Robert Kennedy’s lijkkist zien voorbijkom­en op 8 juni 1968. Gevonden door Rein Jelle Terpstra.
© rr Een amateuropn­ame van rouwenden die de trein met Robert Kennedy’s lijkkist zien voorbijkom­en op 8 juni 1968. Gevonden door Rein Jelle Terpstra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium