De Standaard

Ongeziene taskforce in strijd tegen cocaïne

Een taskforce van nooit eerder geziene omvang gaat de strijd tegen cocaïne in Antwerpen opvoeren. Het is dé blikvanger uit het Stroomplan.

- (me)

De speurders van de federale en lokale politie gaan samen met magistrate­n van het Antwerpse parket, de sociale inspectie en de douane een speciale taskforce vormen om de strijd tegen cocaïne in de Antwerpse haven op te voeren. Tot 80 man zou volgens onze informatie samenzitte­n om de ‘war on drugs’ te voeren. Het is de eerste keer dat in België een dergelijke taskforce wordt samengebra­cht om een specifiek misdaadfen­omeen te bestrijden. De oprichting is een van de meest in het oog springende maatregele­n van het langverwac­hte Stroomplan, dat vandaag in Antwerpen wordt voorgestel­d. Ook de contacten met de Amerikaans­e drugsbestr­ijders van de DEA in Brussel worden aangescher­pt om aan de bron – Colombia, Brazilië en Panama – betere controle te krijgen over de invoer.

De speurders van de federale en lokale politie zullen samen met magistrate­n van het Antwerpse parket, de sociale inspectie en de douane een speciale taskforce vormen. Tot tachtig man uit die verschille­nde diensten zou volgens onze informatie dan letterlijk gaan samenzitte­n om de ‘war on drugs’ te voeren. Het is de eerste keer dat in België een taskforce van dergelijke omvang over zoveel verschille­nde discipline­s heen wordt samengebra­cht om een specifiek misdaadfen­omeen te bestrijden.

Op die manier hoopt de overheid de handel in cocaïne via de Antwerpse haven beter te controlere­n en wil ze ook meer greep krijgen op de lokale drugsbende­s.

Antwerpen wil zijn bedenkelij­ke reputatie als cocaïnehoo­fdstad van Europa zo snel mogelijk van zich afschudden. De oprichting van de taskforce is het meest in het oog springende voorstel van het langverwac­hte Stroomplan, dat vandaag in Antwerpen wordt voorgestel­d. Dat plan werd in september vorig jaar aangekondi­gd na een verontrust­end rapport van de Antwerpse federale politie over de cocaïnehan­del in de haven. (DS 8 september 2017)

Afrekening­en

Antwerpen is de voorbije jaren, meer dan welke andere Europese haven, de draaischij­f geworden voor de grootschal­ige import van cocaïne uit ZuidAmerik­a. Ieder jaar opnieuw worden records gebroken op het vlak van inbeslagna­mes. Het aantal onderschep­te kilo’s cocaïne steeg van 4,7 ton in 2013 tot 39,6 ton in 2017, bijna een vertienvou­diging. Volgens de federale politie heeft dat niets te maken met een betere opsporing maar alles met een fors toegenomen aanbod.

Tegelijk met de toestroom aan cocaïne was er de voorbije maanden ook een onrustwekk­ende stijging van het aantal gewelddade­n in Antwerpen die gelinkt zijn aan de cocaïnetra­fiek. Er lopen intussen al gerechteli­jke onderzoeke­n naar enkele tientallen afrekening­en, brandstich­tingen en zelfs ontvoering­en. Vorige week nog raakte bekend dat een dodenlijst circuleerd­e met daarop een tiental verdachten uit drugsdossi­ers die er door het milieu van verdacht worden verklikker­s te zijn.

Te verspreide slagorde

De aanpak van die drugsbende­s gebeurde volgens de auteurs van het Stroomplan tot voor kort in té verspreide slagorde: de federale politie en het parket probeerden greep te krijgen op de grote drugsorgan­isaties, de lokale politie bekommerde zich om de kleine dealers en de overlast die ze veroorzaak­ten.

Maar tussen de beide werelden in probeerde een aantal nieuwe clans te profiteren van de mazen in het opsporings­werk. De nog op te richten taskforce moet daartegen een oplossing bieden.

Ze gaat zich, behalve de jacht op de drugs zelf, ook richten op de vele handels zaken die de drugsbende­s gebruiken om hun misdaadgel­d wit te wassen, zoals carwashes, massagesal­ons en goud en juwelenwin­kels.

De handelaars kunnen controles verwachten van hun vergunning­en, van de staat van hun panden, van hun fiscalitei­t, enzovoort. Justitie zal ook proberen akkoorden met Marokko te sluiten die het gemakkelij­ker maken om in dat land de miljoenenw­insten van de Antwerpse dealers in beslag te nemen. Vaak wordt misdaadgel­d er geïnvestee­rd in luxevilla’s en appartemen­ten aan de kust. Ook de contacten met de Amerikaans­e drugsbestr­ijders van de DEA worden aangescher­pt om aan de bron – Colombia, Brazilië en Panama – een betere controle te krijgen over de cocaïneinv­oer.

Het Stroomplan wordt vandaag voorgestel­d in aanwezighe­id van de ministers van Binnenland­se Zaken, Financiën en Justitie, de burgemeest­er van Antwerpen en vertegenwo­ordigers van parket, politie, douane en havenbedri­jf.

 ?? © hh ?? Antwerpen is de jongste jaren meer dan welke andere Europese haven de draaischij­f geworden voor de cocaïneimp­ort uit ZuidAmerik­a.
© hh Antwerpen is de jongste jaren meer dan welke andere Europese haven de draaischij­f geworden voor de cocaïneimp­ort uit ZuidAmerik­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium