De Standaard

ALS EEN KLEUTER GEROLD DOOR EEN RUSSISCH KOPPEL

- BART BRINCKMAN

‘Elk museum heeft wel een vals stuk’, relativeer­de Bozardirec­teur Paul Dujardin ooit, nadat was gebleken dat zijn museum een valse Mondriaan had tentoonges­teld. Of de 26 werken van Russische avantgarde­kunstenaar­s in het Gentse Museum voor Schone Kunsten vervalsing­en zijn, kunnen we niet met zekerheid stellen. Met de dag groeit de kans dat het om flink boerenbedr­og gaat. De imagoschad­e oogt navenant.

Met de teruggave van de 26 werken – de Toporovski­collectie bevat onder meer werken van Kazimir Malevitsj en Wassily Kandinski – aan de eigenaars, kwam een einde aan een merkwaardi­g ‘circus’, om minister van Cultuur Sven Gatz te parafraser­en. Hij kan zich de uitgave van 50.000 euro besparen, vrijgemaak­t om de echtheid van de collectie te onderzoeke­n. Zo ziet de minister het verhoopte ‘kennistraj­ect’ om dergelijke gebeurteni­ssen in de toekomst te vermijden in rook opgaan.

Voor enkele politieke en museale verantwoor­delijken blijft het een pijnlijke geschieden­is. Gatz beweert nog steeds dat het Gentse museum ‘de normale voorzorgsm­aatregelen’ heeft genomen. Steeds meer lijkt het erop dat directrice Catherine de Zegher als een amateur werd gelijmd door de charmes van het in Brussel verblijven­de koppel Toporovski.

De selectie was te mooi om waar te zijn en zou in normale omstandigh­eden alleen in topmusea thuishoren. Verschille­nde musea weigerden het aanbod omdat ze het zaakje niet vertrouwde­n. Bovendien bleken de werken door de bruikleeng­ever te zijn verzekerd, terwijl normaal gezien de bruikleenn­emer dit voor zijn rekening neemt. Bij heel wat werken vielen ten slotte de herkomst en de geschieden­is niet te achterhale­n.

Ook Gatz ging in de fout. In een poging om het museum en de Gentse schepen van Cultuur – een oude medestrijd­er bij Spirit – uit de wind te zetten, wilde hij belastingg­eld uitgeven om de echtheid vast te stellen. Dat was de wereld op haar kop. De minister wilde kennelijk koste wat het kost de praatjes van het koppel geloven. Zelfs in die mate dat hij ervan uitging dat de door hem samengeste­lde expertenco­mmissie haar werk kon doen. Een mondelinge overeenkom­st bleek evenwel geen sikkepit waard.

De Toporovski’s lijken nu verbrand, maar kunnen gerust andere goedgelovi­ge slachtoffe­rs zoeken. Het museum dient niet eens een klacht in bij het gerecht voor de geleden schade. Rest de vraag waarom het Gentse stadsbestu­ur dergelijk mistasten met de mantel der liefde bedekt. Blijkbaar is het nemen van verantwoor­delijkheid in de kunstwerel­d een loos begrip.

In de kunstwerel­d is het nemen van verantwoor­delijkheid blijkbaar een loos begrip

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium